Затворен прелаз, избеглице чекаjу

На граничном прелазу Хоргош 2 jутрос jе велики броj избеглица коjи од затварања границе пола сата после пооноћи чекаjу да уђу у Mађарску, jавља Танјугов извештач са лица места.

Локалним лутевима избеглице и даље стижу у групама, а они коjи су стигли ноћас преноћили су у шаторима коjе су разапели.

Tакође, мађарска државна телевизиjа M1 jавља да ће избеглице, коjе су успеле да пређу границу Србиjе и Mађарске, бити пребачене возом у правцу западне границе те земље.

Kако наводе, jутрос у четири сата на Железничкоj станици у Рескеу постављен jе воз са 16 вагона у коjи се констатнто укрцаваjу избеглице и чиjи се полазак очекуjе у jутарњим или преподневним сатима.

Kод Хеђешхалома, преко зелене границе jуче jе у Aустриjу прешло око 13.000 избеглица, док jе jутросу, пратњи полициjе, стигло возом jош око 1.500 избеглица, а очекуjе се долазак jош jедног воза.

Сабирни центар у Рескеу jе, како наводе, празан, а напустили су га и представници хуманитарних организациjа.

За то време, са друге стране ограде, у Србиjи код Хоргоша расте броj избеглица након што jе у поноћ ступио на снагу знатно строжиjи закон о државноj граници коjи, између осталог, предвиђа казну затвора до три године за оне коjи илегално пређу границу.

Сама граница jе и физички затворена након што jе, након изградње орграде, затворен последњи пролаз коjи су избеглице користиле, а то jе пруга Суботица – Сегедин, на коjу jе jуче у поподневним часовима постављен вагон с бодљикавом жицом.

Tоком jучерашњег дана оборен jе jош jедан рекорд у Mађарскоj по питању броjа илегалних прелазака границе – регистровано jе 9.380 илегалних прелазака, поднето jе 13 поступака због криjумчарења људи и пет поступака због фалсификовања докумената.

Избеглице пресекле ограду између Србиjе и Mађарске

Група избеглица пресекла jе jутрос ограду на граници Mађарске и Србиjе, њих 16 полициjа jе након тога одмах привела и то ће бити прва група избеглица на коjоj ће бити примењен нови закон о државноj граници. Kако jавља мађарска државна телевизиjа M1, група избеглица jе у атару близу прелаза Реске – Хоргош пресекла бодљиваку жицу и пробила ограду, након чега су ушли у Mађарску. Њих 16 полициjа jе одмах привела и то jе прва група избеглица на коjоj ће бити примењен нови, строжиjи закон о државноj граници коjи jе ступио на снагу у поноћ, а коjи, између осталог, предвиђа казну затвора до три године за оне коjи илегално пређу границу. Сама граница jе и физички затворена након што jе, након изградње орграде, затворен последњи пролаз коjи су избеглице користиле, а то jе пруга Суботица – Сегедин, на коjу jе jуче у поподневним часовима постављен вагон с бодљикавом жицом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *