Суд БиХ потврдио оптужницу против Насера Орића за ратни злочин над Србима!

Суд Босне и Херцеговине потврдио је данас оптужницу против некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића

Суд Босне и Херцеговине потврдио је данас оптужницу против некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића, који се терети за ратни злочин над заробљеницима српске националности. Како је за Радио телевизију Републике Српске потврдио портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић, Суд БиХ потврдио је све тачке оптужнице против Орића, као и његовог саборца Сабахудинаи Мухића.

Оптужница их терети да су починили кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника, односно за убиство три заробљеника српске националности током 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац.

Тужилаштво БиХ оптужницу је подигло је крајем августа након вишемесечне истраге која је спроведена у сарадњи с Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) и Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Орић је током рата у БиХ био заповедник 28. дивизије Армије БиХ, која је деловала на ширем сребреничком подручју.

Против њега је због ратних злочина вођен и поступак по оптужници која је подигнута пред Хашким трибуналом, који га је ослободио кривице.

Злочини у селима Залазје, Лолићи и Куњерац том оптужницом нису били обухваћени, а истрагу против Орића због тога је одвојено отворило Тужилаштво за ратне злочине Србије.

По међународој потерници, коју су због те истраге расписале српске власти, Орић је ухапшен у Швајцарској 10. јуна.

Након што су и Србија и БиХ од Швајцарске затражиле његово изручење, Орић је 26. јуна предат у надлежност босанско-херцеговачког државног Тужилаштва, које је тада потврдило како се против њега истрага води и у Сарајеву.

Орић је од тада у БиХ – одузете су му путне исправе и изречена забрана напуштања земље, уз ограничење кретања само на сарајевски и зеничко-добојски кантон.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *