Посреднице у упознавању

Драгомир Антонић 

Како се једна наша проводаџика нашла на насловним странама српске штампе, док друга, далеко опаснија, није завредела озбиљан осврт

Свашта се пронађе у новинама. Мисли човек да више ништа не може да га изненади, а онда се појави вест или коментар који вас натера да се замислите. Схватите да пословица: Човек се учи док је жив! – има потпуног смисла.

 

МАДАМ ЖЕЉКА Гледајући насловне стране онога што се зове жута штампа или таблоиди, видех да је на њима, поред осталих, обитавала и мадам Жељка. Чиме је то мадам заслужила? Ништа нарочито. Упознавала младе, лепе и даровите девојке са мушкарцима који су богати или на положају. Или и једно и друго. Неком је, иако су све особе пунолетне, то засметало и госпођа Жељка је доспела на насловне стране. Узгред је неколико ноћи провела у бувари. У заплењеном телефону је наводно било прегршт шифрираних порука које ће кад се дешифрују променити однос снага на политичкој сцени. Логично, ништа се од тога није десило, а мадам је нестала са насловних страна. Свако чудо за три дана! – говорили су наши мудри преци.

Ништа од овог не би изазвало моју пажњу да се пре неки дан у најстаријим српским новинама није појавио озбиљан текст добре новинарке Јелене Стевановић. Она је написала да је Стејт департмент објавио, по налогу суда, део записа из рачунара Хилари Клинтон, бившег, а неки кажу и будућег мешетара у светској политици. Из откривених записа или порука види се да је још једна утицајна жена, Шерил Блер, адвокат и жена бившег енглеског премијера, иначе неосуђеног ратног злочинца, молила госпођу Хилари да се упозна са сином катарског шеика.

[restrictedarea]

МЛАЂАНИ ПРИНЦ И МОЋНА ГОСПОЂА Сину који тек што је прешао тридесету годину живота требало би омогућити учешће у глобалним пројектима, те би препорука гђе Клинтон помогла промовисању младог принца. То је наводно била жеља синовљеве мајке. Кева ко кева. Жели да јој син, сем што је богат постане међународно славан и познат. На пример кад неко отвори „Њујорк тајмс“, „Чачански глас“ или

„Таковске новине“ у њему може видети слику и текст о принцу, који жртвујући се чини добра дела широм планете. Чим је видела слику, Хилари је била одушевљена понудом мадам Шерил и одговорила „видећу га кроз осам дана“. Шта је било даље досад објављена преписка не открива. Није ни важно.

Читаоци „Печата“ нису мала деца. Имају искуства. Занимљиво је да се овај интересантни текст није нашао на насловним странама новина које су здушно писале о мадам Жељки. Добро, може неко рећи да то није исто и да се не ради о истим мотивима, и вероватно су у праву, али остаје чињеница да су Шерил и Жељка радиле исту ствар: посредовале у упознавању. У једном случају биле су у питању младе жене и старији мушкарци, а у другом млађани принц и моћна госпођа. Потпуна и демократска родна равноправност. Колико је само романа и прича написано о сличним случајевима. Довољан вам је Балзак. Некад је био у школској лектири. Ко не воли да чита може се подсетити тако омиљене и демократско-грађанске реченице: О укусима се не расправља! Они којима је сеоска средина ближа и воле народно стваралаштво могу се присетити, такође лепе, скоро умилне реченице: Неко воли попа, неко попадију, а неко и попину кћер!

 

УРЕЂЕН СВЕТ Из односа истражних и правосудних органа према мадам Жељки и мадам Блер, види се сва заосталост правосудног система у Србији у односу на напредно евроунијатско правосуђе. У Србији због лобирања, народски речено проводаџисања, госпођа одговара, а код евроунијата је то законски дозвољено. Чак је прописана и висина провизије која се за лобирање добија. Уређен свет. Све је предвиђено од лобирања, бомбардовања других  држава, понашања према „мигрантима“ до електричне столице или гасне коморе. Како коме шта западне.

Данас је велики православни празник Усековање главе Светог Јована. Свети Јован је страдао јер цар Ирод беше толико занесен игром Саломе, кћерке своје љубавнице, која је на себи имала само седам провидних велова, те јој обећа да ће јој дати све што тражи ако скине и последњи вео са себе. Салома по наговору своје мајке затражи главу светог Јована. Цар нареди да се Ирод посече и његова глава донесе. Тако и би.

Православни Срби на овај дан посте. Деци се не даје да једу ништа што је црвене боје. Помолимо се за храбре и часне Србе: Радована Караџића, Ратка Младића, Владимира Лазаревића и друге што их држе заточене иако су многи од њих тешко болесни.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *