Драган Чавић и реприза афере „дијамантска огрлица“ у Бањалуци?

Пише Стефан Каргановић

„Реномирана установа“, којој су Чавић и опозиција поверили задатак да дискредитује премијерку РС – каква коинциденција! – задужена је такође за монтирану и нетранспарентну „истрагу“ у вези са падом малезијског авиона МХ-17 у јулу прошле године. Институт је кључна компонента у истрази која се одвија у строгој тајности, под пуном контролом НАТО и пријатељских држава (Холандија, Белгија, Канада и Аустралија) и са учешћем главне осумњичене стране, Украјине

Читаоци „Печата“ које сећање још увек не издаје (мада им добро памћење свакако неће послужити као улазница у храбри нови свет) нису заборавили наш текст, „Дијамантска огрлица Републике Српске“, објављен 3. јула 2015. у броју 376 овог недељника. Поред других занимљивости, у том осврту бавили смо се „афером прислушкивања“, где премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић наводно расправља о подмићивању опозиционих посланика да би прешли у табор владајуће коалиције, појачавајући њен састав у Народној Скупштини РС.

Вештачки и индукован начин на који је та афера кренула (сумњиво сличан сценарио се истовремено разбуктавао у Македонији, чија се власт такође, као она у Бањалуци, нашла у геополитичкој немилости САД, па је видећи да се у Скопљу коњ поткива и лидер опозиционе Народне демократске партије Драган Чавић у Бањалуци дигао ногу) подсетио нас је на пројектовани скандал са дијамантском огрлицом француске краљице Марије Антоанете, крајем 18. века. Наизглед банална афера психолошки je припремила терен за револуционарни преврат у Француској. Бањалучки Бурбони, који су све заборавили а ништа нису научили, ваљало би да ове симетричности запазе.

[restrictedarea]

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Као што је постало уобичајено, у овом агресивном нападу на status qvo у Републици Српској ударна песница опет је посланик у Скупштини РС Драган Чавић, човек који је 2004. године, у претходној инкарнацији као председник Републике Српске, својој држави окачио о врат воденички камен политички коректног и катастрофалног „Извештаја о Сребреници“. Када се већ бавимо аналогијама, Драган Чавић је Чеда Јовановић Републике Српске, вођа микроскопске странке која би – како би се у Америци сликовито рекло – могла да одржи годишњу скупштину у телефонској говорници и да преостане довољно простора. Међутим, противно свим правилима слободне политичке конкуренције, са два посланика у Скупштини РС Чавићу се уступа вишеструко несразмеран медијски простор и приписује статистички необјашњива политичка тежина. Када се политичару, који је очигледно мува категорија, систематски допушта да у рингу изиграва горилу, а око њега се сви праве да им је апсурд невидљив, није згорег парафразирати Ричарда Холбрука из једног другог контекста, и поставити питање: чији је Чавић junkyard dog (џукела са депоније)? Време ће показати.

Елем, пре два месеца пренели смо читаоцима агенцијску вест да је „Чавић најавио да ће копију спорног аудио-материјала упутити на форензичку анализу у реномирану европску институцију која се бави овим послом како би била утврђена његова аутентичност и истина.“ („Бета“, 25. јун 2015.)

„Видећемо какву ће ‚реномирану европску институцију‘ Чавић изабрати“, прокоментарисали смо том приликом, „али читаоци ‚Печата‘ и јавност у Републици Српској могу бити сигурни да ће благовремено добити све потребне информације о позадини те институције, и о свим другим ‚институцијама‘ са којима она по задатку сарађује.“

Баба Ванга више није међу нама, тако да нас је немогуће осумњичити да смо оперативни план господина Чавића докучили у дослуху са њом. Тада чак ни ми нисмо могли да сањамо колико ћемо, до најситнијих појединости, бити у праву.

НЕПОУЗДАНИ ХОЛАНДСКИ ФОРЕНЗИЧАРИ

На драматичној конференцији за штампу, уприличеној у Бањалуци 27. августа, Чавић је објавио да је наводни аудио-снимак компромитујућег телефонског разговора премијерке Жељке Цвијановић заиста проследио једној страној форензичкој лабораторији на анализу. Нимало изненађујуће, наручилац је од те установе добио очекивани извештај да је снимак премијеркиног гласа – аутентичан.

Наведено је да је, по наруџбини Драгана Чавића, вештачење аудио-снимка обавио Холандски форензички институт (Nederlands Forensisch Instituut) у Хагу.

Чавић је тако створио утисак да је испунио обећање и да је звучно титулисани Холандски форензички институт та реномирана установа на коју је раније алудирао. Међутим, провера података о тој „реномираној европској институцији“, која је за Чавићев рачун обавила вештачење аудио-снимка приписаног премијерки Републике Српске, изазива дубоку сумњу у њен кредибилитет.

На видело је изашло да је „реномирана установа“, којој су Чавић и опозиција поверили задатак да дискредитује премијерку РС – каква коинциденција! – задужена такође за монтирану и нетранспарентну „истрагу“ у вези са падом малезијског авиона МХ-17 у јулу прошле године. Из лондонског „Дејли мејла“ сазнајемо да је – ни недељу дана после обарања авиона – форензичка истрага овог инцидента већ била поверена, погодили сте, Холандском форензичком институту, истој реномираној установи на коју се из Бањалуке намерио и Драган Чавић: „Саопштено је да ће информација (са места удеса – наша прим.) бити прослеђена Холандском форензичком институту (NFI) који ће користити софистицирани софтвер „Бонапарт“ да узорке упари са жртвама.“ (Дејли Мејл, 24. јула 2014.)

Ако ово „упаривање узорака“ звучи познато и подсећа на монтирање доказа у вези са Сребреницом, то је иста улога која је додељена Међународној комисији за нестала лица (ICMP) из Тузле. Сличном техником непроверљивог ДНК упаривања ICMP одрађује свој задатак и намиче број наводних жртава „сребреничког геноцида“ не би ли потврдио цифру од 7.800, коју је 2004. године усвојила Чавићева комисија. Упадљиве сличности између ових двеју организација све су друго осим случајне.

На интернет презентацији Института, под датумом од 27. августа 2014, хвалисаво се потврђује водећа улога Холандског форензичког института у истрази обарања авиона МХ-17 прошле године. Институт је кључна компонента у истрази која се одвија у строгој тајности, под пуном контролом НАТО и пријатељских држава (Холандија, Белгија, Канада и Аустралија) и са учешћем главне осумњичене стране, Украјине. Оправдано се сумња да је форензичка истрага обарања малезијског авиона од почетка монтирана да би се потврдио унапред зацртани политички закључак, са циљем да се дискредитују Русија и њен председник Владимир Путин.

Колегама посланицима у Народној скупштини и јавности у Републици Српској Драган Чавић није рекао ништа о знаковитој позадини и политичким везама „реномиране европске институције“ којој се обратио да форензички провери аутентичност наводног аудио -снимка премијерке Цвијановић, мада је потпуно јасно да су Влада РС и Цвијановићева на мети истих геополитичких сила као Русија и Путин, и да вештачење хашке форензичке испоставе тих центара моћи у њиховом предмету представља безобразан сукоб интереса.

КРИСТ И ПАРТНЕРИ

Чавићеве бучне тврдње да је Холандски форензички институт установио аутентичност наводног аудио-снимка, међутим, са приливом нових информација постају све упитније.

На расправи у Скупштини РС следећег дана о вештачењу спорног снимка сам Чавић је изнео сасвим различиту верзију о околностима форензичке провере: „Чавић је рекао да је, на његов захтјев, приватна детективска агенција ‚Крист и партнери‘ форензичку анализу снимка обавила у Националном форензичком институту у Холандији.“ („Глас Српске“, 28. 8. 2015). То се битно разликује од тврдње коју је изнео на конференцији за медије дан раније, када је недвосмислено истакао да је вештачење обавио Холандски институт за форензику, а не нека друга установа.

Као носиоца контроверзне форензичке анализе, већ следећег дана Чавић је из шешира извукао новог зеца, на темељу чега захтева оставку премијерке Републике Српске.

Када се прегледа нимало импресивна интернет презентација Чавићеве нове „реномиране установе“ „Крист и партнери“, упадају у очи две ствари.

Прво, ради се о детективској агенцији, не форензичкој лабораторији, а разлика је огромна. На својој интернет презентацији, „Крист и партнери“ уопште не тврде да су специјализовани за било какав вид форензичког рада, а за анализу аудио-материјала још мање. Друго, о тој реномираној фирми на интернету нема апсолутно никаквих информација ако занемаримо већ поменуту оскудну главну презентацију, поред Фејсбук и Linkedin страница. О „Крист и партнерима“ и њиховим активностима на интернету нема видљивог трага, ни коментара. Немогуће је установити колико дуго постоје, ни ко ту фирму води.

Поред наведена три податка, који се односе на ову чувену детективску агенцију, ако се на Гуглу укуцају кључне речи Christ и partners, на претраживачу се појављују само референце у вези са једним протестантским мисионарским удружењем у Доминиканској Републици, чији назив садржи исте речи. Уз све дужно поштовање, то сугерише да је фирма „Крист и партнери“ врло безначајна. Томе у прилог говори и чињеница да се адреса на којој је пријављена налази у Пуфлајку (Puiflijk) једном нимало престижном селу од 1.010 становника у холандској провинцији Гелдерланд, прилично удаљеном од Амстердама и Хага.

Чудна је и Чавићева тврдња да је ова друга „реномирана установа“ анализу спорног снимка обавила у просторијама Холандског форензичког института. Пре свега, то сугерише да „Крист и партнери“, фирма коју је Чавић ангажовао да својим стручним закључком сруши Владу Републике Српске, нема ни опрему ни обучени кадар да се сама бави аудио-анализом, једном од технички најизазовнијих области у форензици. Али не штима ни то да би им Холандски форензички институт, који је у склопу Министарства правде те земље, просто дозволио да користе њихову опрему. По ком основу? Ако Институт има такву опрему, зашто се Чавић није договорио са њима да му обаве вештачење и напишу извештај, него је потурио опскурну фирму „Крист и партнери“? То су врло сумњиве непознанице.

Можда је Холандски форензички институт, који ипак има озбиљну репутацију и мора да је чува за лажирање већих НАТО афера, као што је обарање малезијског авиона и други слични задаци, одбио да се јавно компромитује и троши зарад Чавићевог монтираног снимка. Зато је вероватно нађено компромисно решење да формално носилац операције буде „Крист и партнери“, да на своју одговорност Чавићу саставе извештај и да уместо већег и важнијег играча трпе последице у случају да буду дискредитовани. То би могло објаснити податак да на извештају који је Чавић 27. августа поделио медијима нема формалних ознака Холандског форензичког института, установе која може посредно на неки начин да буде умешана у овај пројекат и коју је, у првој пропагандној рунди, Чавић звучно именовао да би засенио простоту. Али је затим активирао план Б, и као извођача радова извадио из шешира новог актера, безначајну провинцијску детективску агенцију „Крист и партнери“, надајући се да нико неће приметити замену.

Преварио се. Неко јесте приметио – и деконструисао – Чавићево форензичко Потемкиново село.

Драган Чавић је оличење политичара увек спремног да се коцка националним интересом ради ситног, личног ћара. Он зато треба да буде стављен у карантин и искључен из јавног живота Републике Српске. Када поколења буду о делима судила, њему ће се судити не због велеиздаје него за несравњено тежи деликт: недостатак креативности и интелигенције. Рушилаштво је једина вештина у којој се он истиче. Али на крају, све његове смицалице, блефови и хиперболичне оптужбе без покрића увек се изјалове и показују као „бајка коју идиот прича, пуна буке и беса, а не значи ништа…“

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. milojko babić

    Prosto je nevjerovatno koliko je Stefan Karganović izvježban u prodavanju magle,plasiranju dezinformacija, i koliko je vjeran sluga Dodikovog režima.
    Cjelokupna javnost u Srpskoj zna da je Dragan Čavić najčasniji i jedan od rijetkih bez oraha u džepu,političara.Primjer b,bavljenja politikom na potpuno demokratskim principima.No Karganović agituje li agituje.Naravno ne za džabe.Do sada je gradjane srpske koštao dva miliona km.Ovu cifru ne osporava ni njegov mentor iz Laktaša.Uostalom,pansofija,mamoizam,kabadahijsko ponašanje su zaštitni znak i jednog i drugog.
    p.s.Nije mi samo jasno da još neko drži do stava počasnog konzula iz neke afričke vukojebine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *