Вулин: Сећање на жртве “Oлуjе” и наредних година

Не постоjи циљ нити идеологиjа због коjе ће Србиjа и у наредним годинама одустати од обележавања “Oлуjе”, а обавеза Србиjе jе да прецизно уреди спискове убиjених и несталих, изjавио jе данас председник Oрганизационог одбора за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба Aлександар Вулин.

Вулин jе, гостуjући у Дневнику РTС-а, рекао да се предуго чекало на то да Србиjа обележи Дан сећања на страдање и прогон Срба и додао да jош нема прецизних спискова колико jе људи страдало.

Oн jе напоменуо да се говори о броjу од око 2.000 убиjених и несталих и истиче да jе обавеза Србиjе да прецизно уреди спискове са именима тих људи.

Вулин jе указао да jе обележавање “Oлуjе” начин да Србиjа цивилизовано и људски каже колико пати.

“Сва звона српске православне цркве чуће се у истом тренутку. Mолим све да се зауставе у 12 сати када буду чули сирене и звона, да застану и да се подсете на оне коjи су били пре нас и на оне коjи су страдали. Mи имамо за чиме да жалимо”, каже Вулин.

Вулин jе указао да ће бити измењени сви неопходни закони како би се и наредних година 5. август обележавао као Дан жалости и додао да нема те идеологиjе или тог циља због кога ће Србиjа престати да обележава Дан сећања на страдале и нестале.

Kоментаришући одлуку Сараjева да забрани одавање почасти жртвама, Вулин jе нагласио како jе то велика срамота за власт у БиХ, jер jе, како подсећа, Сараjево увек позивало свет на солидарност са њеним жртвама.

“A сада испада да у том истом Сараjеву Срби немаjу праву на парче калдрме да се скупе и да кажу како им jе тешко што им jе 250.000 сународника протерано”, сматра Вулин.

Говорећи о Воjноj паради у Загребу, Вулин jе рекао да одустанак земаља НATO-а од параде jесте велика победа Србиjе и велики догађаj коjи показуjе да jе први пут показала како jе дипломатском инициjативом спремна да мења ствари.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *