Печат недеље

Судити због напада на Хирошиму

Председавајући руске Државне Думе Сергеј Наришкин оценио је да би било неопходно формирати међународни суд који би разматрао питање америчких нуклеарних напада на Хирошиму и Нагасаки 1945. године, оцењујући да се модерна политика САД умногоме заснива на циничном приступу њихових бивших лидера.
Наришкин је оценио да бомбардовања Хирошиме и Нагасакија нису била неопходна са војног гледишта током рата против Јапана и да хиљаде цивила убијених у нуклеарним експлозијама нису били умешани у злочине које је починила јапанска војска.
На једном округлом столу у Москви, Он је позвао окупљене да замисле ситуацију у којој је нацистичка Немачка потпуно уништила становништво једног или више европских градова употребом, на пример, хемијског оружја. „Да ли би то било укључено у оптужнице током Нирнбершког процеса? Наравно да би!“, рекао је Наришкин.
Руски политичар је оптужио и данашње лидере САД да прећуткују стварне разлоге за бацање атомских бомби. „Садашње америчке власти желе да заташкају не трагедију Хирошиме и Нагасакија, то би било немогуће, него лицемерје и цинизам својих лидера из тог времена. Ово се дешава јер такво понашање баца сенку на модерну америчку политику која, наравно, одржава наслеђе ексепционалистичке идеологије и позиције сопствене непогрешивости и арогантне силе“, рекао је он.

Победа тенкиста из Србије

Тенкисти Војске Србије победили су у првој трци тенковског биатлона, у оквиру Међународних војних игара које се од 1. до 15. августа одржавају у Русији. Српски тенкисти су победили у врло јакој конкуренцији на овој „војној олимпијади“ такмичећи се са колегама из Русије, Кине, Анголе, Јерменије, Венецуеле, Индије, Казахстана, Киргистана, Кувајта, Монголије, Никарагве и Таџикистана. Трка је одржана на војном полигону „Алабино“ у близини Москве, а састојала се од испита вештине и брзине. Тенкисти су морали да поштују правила класичне биатлонске трке, с тим што су уз вежбе прецизне вожње морали и да гађају мете на стази дугачкој 20 километара. Све посаде су возиле руске тенкове „Т-72Б3“, осим Кинеза, који су се такмичили у својим „ТYПЕ 96А“. Војска Србије ове године први пут учествује на овим играма, и то само у тенковском биатлону. Осим ове дисциплине, на полигонима који се налазе од Каспијског мора до Владивостока биће одржана такмичења посада војних бродова, артиљераца, противваздушне одбране, инжињерије, извиђача и војних кувара.

Уговор о мистралима званично раскинут

Председници Русије и Француске Владимир Путин и Франсоа Оланд постигли су споразум о раскиду уговора о испоруци два носача хеликоптера типа мистрал, саопштено је у среду у Кремљу. Две стране су се сагласиле да ће Русији бити враћен новац који је већ исплатила у оквиру уговора, као и сва њена опрема и материјал, а Француска је новац већ исплатила. „Француска је већ пребацила новац и, после враћања опреме, имаће право власништва и моћи да преузме оба брода“, саопштила је прес служба руског председника и додала да „Москва питање мистрала сматра потпуно решеним“. Русија планира да у септембру у Француску пошаље тим стручњака који би уклонили сву опрему уграђену у ове бродове.

Први број Ведомости

Управо је обележена годишњица од објављивања првог броја српског листа Славено-сербскија ведомости, који се пред читаоцима појавио 3. августа 1792. године у Бечу. Под утицајем Доситеја Обрадовића Ведомости је покренуо Стефан Новаковић са циљем ширења „истине о отечеству и просвешћенија рода нашега“.
Лист је имао претплатнике у Пешти, Будиму, Сент Андреји, Новом Саду, Осеку, Трсту и Венецији, широм Подунавља, а продаван је и у Влашкој, Русији. У Ведомостима су били објављивани позиви на пренумерације за српске књиге, попут Историје Јована Рајића.

Гуча и један дан тишине

Саборском химном „Са Овчара и Каблара“ и подизањем заставе, у Гучи је почео 55. Сабор трубача.
„Гуча је више од културног фестивала. То је културно чудо и морамо унапредити ову манифестацију“, навео је министар туризма Расим Љајић.
За 55 година, колико траје фестивал трубе, Гучом је прошло више од 17 милиона посетилаца.
Због Дана жалости програм за среду је био отказан.

Игор Мандић: буја завист

Хрватски писац, књижевни критичар и есејиста, Игор Мандић, у интервјуу зaгребачком „Јутарњем листу“, рекао је да је србофобија најзначајнија одлика хрватске културе…
„Србофобија је једна од најзначајнијих одлика хрватске културе данас, толико изражена да прелази у тешки комплекс од коjeга ми (Хрвати) морамо највише патити. Јер комплексаш је оптерећен страшном боли. Рецимо, управо сад, пред лето, већ 15 година, отвара се сезона лова на Рада Шербеџију… Хрватска завист ту прелази у тешку завист неоусташке структуре која у нашем друштву буја и у неким новинама“, навео је Мандић.
Та хајка, закључио је, срећом је још само вербална, али прети да пређе и у физичку.
„Ево, пре неколико дана, Милораду Пуповцу у Србу је запрећено да је ово ‚задњи пут да ту долази и обележава устанак српског народа у Хрватској‘… Што то значи? Да ће му зачепити уста догодине? … Или ће напокон тријумфирати та идеја, о којој ја говорим већ неколико година, да је та завист на, рецимо, српске писце, или, како сам први, нажалост, рекао, на ћирилицу у Вуковару, само увод у изгон Срба из Хрватске.“

Америчке фабрике оружја на Косову

Американци су започели разговоре са Приштином о изградњи фабрике за склапање оклопних возила и друге војне опреме, пренео је „Спутњик“.
Америчке компаније заинтересоване су за изградњу фабрика за производњу војних и оклопних возила на Косову, због чега се у Приштини ужурбано припрема закон којим би се то омогућило.
Влада Исе Мустафе обећала је да ће у најскорије време променити Закон о страном улагању како би се омогућило странцима да улажу на Косову.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *