Нагло прекинуто гостовање Пуповца на TВ Новоj

Загребачка TВ Нова нагло прекинула разговор са председником Српског националног већа и саборским заступником СДС-а Mилорадом Пуповцем након што jе он изопштавање ћирилице са назива jавних институциjа у Вуковару упоредио са 1946,1947 или 1948, те за актуелну ситуациjу, 20 година након рата, рекао да  такве одлуке обнављаjу ратну атмосферу.

Гостуjући у Дневнику TВ Нове, Пуповац jе на питање новинарке како разуме садашњу ситуациjу у Вуковару, узимаjући у обзир вуковарску трагедиjу, одговорио питањем позиваjући водитељку да замисли ситуациjу да jе неко, на пример, 1946, 1947. или 1948.у Новскоj, Jасеновцу, Глини или Jадовном рекао да латинично писмо не сме бити у употреби.

Загребачки Jутарњи лист jе пренео да jе Пуповац то затим упоредио са ситуациjом Вуковара у коjем  новонасталом ситуациjом по њему, 20 година након рата покушава “обнавља ратна атмосфера у коjоj се каже не можете то примењивати Законом због тога што ми мислимо да вас не треба тамо толико бити, због тога што jе за нас ћирилица увредљиво писмо или из неког трећег разлога”.

Новинарка jе на то неколико пута споменула да jе ово 2015, а затим нагло завршила разговор са Пуповцем захваливши му на гостовању.

Претходно Пуповац jе говорио о питању двоjезичности и последицама одлуке Градског већа Вуковара да ћирилицу протера са натписа на jавним институциjама у том граду.

Пуповац jе рекао да питање двоjезичности ниjе проблем само за Вуковар, већ jе то проблем за српску заjедницу у целоj земљи, односно за толеранциjу у Хрватскоj.

Oн jе поновио да jе таква одлука у с обвезама коjе jе Република Хрватска преузела као чланица Eуропске Униjе, али и у сукобу према обвезама Републике Хрватске према другим међународним организациjама.

Упитан какав би модел био прихватљив и у коjем би се времену могла увести двоjезичност у Вуковару, Пуповац jе истакнуо да jе за таj проблем решење потребно тражити у диjалогу односно “потребно jе сести и разговарати с институциjама и с представницима српске заjеднице у граду Вуковару”.

Председник СНВ-а jе рекао да jе Статутом практично озваничено оно што jе кампањом против ћирилице у протекле две године чињено.

Jер, рекао jе, “о томе не извjештаваjу само локални радио или регионална телевизиjа, те се стога то осликава на укупно стање, а не само на град Вуковар и проблем вуковарске двоjезичности представља озбиљан проблем за земљу”.

2 коментара

  1. Анте Томић о Арсену Дедићу, објављено у “Јутарнјем листу”, 19.08.2015.
    “…Пао ми је изненада на памет тај Арсен Дедић, син православца Јована и католкиње Веронике, и дошле су ми слике шибенских села, свих оних чађавих рушевина без крова у којима расте дивљи орах и купина и закључио сам како је СРЕЋА да смо такозвано “СРПСКО ПИТАЊЕ” почели ријешавати десетлијећима након његовог рођења.Замислите како би наши животи данас били тужнији и празнији да су у Хрватској, да парафразирам Фрању Туђмана, Дедићи једном нестали као да их никада није било.”
    Анте Томић је колумниста и новинар Слободне Далмације који је 2002. год. урадио интервју са Арсеном и ово најбоље говори о самим Хрватима.
    Када су им овакви новинари, шта да мислимо о обичним људима?

  2. Da li znate da je i pavelić imao svoje srbe? Ne kukumavčite za ovim tuđmanovim! Naplatiće on sve ovo u čvrstoj valuti, kao što to radi unazad četvrt veka i ništa ne brinite, zaštićen je kao beli medved, niko ne sme ni da ga pipne! Žalim samo sdve one Srbe, koji još uvek nisu pročitali ovu “otvorenu knjigu” i primaju se na njegovo gandijevsko unjkavo buncanje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *