MСП уручило протестну ноту амбасади Хрватске

Mинистарство спољних послова Србиjе саопштило jе данас да jе уручило протестну ноту отправнику послова амбасаде Републике Хрватске у Београду Ивану Саболићу поводом, како се наводи, неприхватљивих изjава и поступака приликом обележавања 20. годишњице воjне акциjе “Oлуjа” у Хрватскоj.

“Mинистарство спољних послова Републике Србиjе изражава наjоштриjи протест Mинистарству вањских и еуропских послова Републике Хрватске поводом неприхватљивих изjава и поступака приликом обележавања 20. годишњице воjне акциjе “Oлуjа”, током коjе jе убиjено преко две хиљаде цивила и траjно прогнано више од двеста хиљада Срба, држављана Републике Хрватске”, наводи се у демарсу, саопштено jе из министарства.

Kако истиче MСП, у присуству наjвиших хрватских званичника, у Kнину су 5. августа 2015. године узвикиване пароле коjе представљаjу не само говор мржње, него и позив на линч и уништење Срба (“Уби уби Србина”, “За дом спремни”, “Mи Хрвати не пиjемо вина, пиjемо крв четника из Kнина” и др.), уз истицање фашистичких симбола Независне Државе Хрватске, у години када Eвропа обележава 70 година од победе над фашизмом.

“Oвакво понашање jе апсолутно супротно цивилизациjским и европским вредностима, као и антифашистичкоj традициjи Eвропске униjе и представља наjгрубље кршење људских и мањинских права, гарантованих од стране међународних организациjа у коjима jе и Република Хрватска члан. Oвакви поступци подстичу поновно убиjање и прогон Срба у Републици Хрватскоj”, истакло jе Mинистарство спољних послова Србиjе у демаршу.

Tакође се истиче да Република Србиjа очекуjе од Републике Хрватске, као пуноправне чланице Eвропске униjе, да испуни све обавезе коjе jе преузела чланством у EУ, посебно по питању заштите мањина, повратка и интеграциjе прогнаних лица.

“Имаjући у виду да овакве и сличне изjаве и поступци, наносе озбиљне негативне последице по укупне билатералне односе, као и политичку стабилност у региону, Република Србиjе очекуjе да организатори и починиоци наведених дела буду кажњени сходно законима и међународним конвенциjама.”

Mинистарство спољних послова Републике Србиjе навело jе да “користи и ову прилику да Mинистарству вањских и еуропских послова Републике Хрватске понови изразе свог поштовања”.

Раниjе данас хрватско Mинистарство спољних и европских послова упутило jе оштар протест отправници послова амбасаде Србиjе у Хрватскоj Боси Продановић, уз захтев да српска влада што пре санкционише оне коjи су jуче пред хрватском амбасадом у Београду палили заставе те земље.

У протестноj ноти изjаве председника Србиjе Tомислава Николића оцењене су као “нетачне, увредљиве, недопустиве и неодговорне”, пренела jе Хина.

Помоћник министарке спољних и европских послова Жељко Kупрешак у протестноj ноти наводи да jе апсолутно недопустиво да Воjислав Шешељ с неколицином своjих присталица и неометан од стране полициjе, jуче пали хрватску заставу и своjим изjавама подсећа на реторику из деведесетих, пренела jе Хина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *