Данас обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба

Србиjа ће данас први пут обележити Дан сећања на страдање и прогон Срба, 5. август, централном државном манифестациjом код Сремске Раче.

Скуп, коjи ће се одржати на 20. годишњицу хрватске воjно-полициjске акциjе “Oлуjа”, током коjе jе протерано 250.000 Срба, а више хиљада убиjено или нестало, почеће симболичним сусретом премиjера Србиjе Aлександра Вучића и председника Републике Српске Mилорада Додика на мосту у Сремскоj Рачи.

Вучић и Додик ће у реку спустити венце у знак сећања на све страдале Србе, а након тога ће на платоу поред моста парастос служити патриjарх српски Иринеj.

Mанифестациjа ће, како наjављуjу у влади, бити настављена уметничким програмом “Наша jе туга…велика” и обраћањем Вуцића, Додика и “девоjке из колоне”, избеглице Ђурђице Поповић.

Централноj државноj манифестациjи присуствоваће и чланови влада Србиjе и РС, представници Народне скупштине Србиjе, Народне скупштине РС и других државних органа, представници Воjске Србиjе, Српске православне цркве, дипломатског кора и броjни грађани.

Сутра тачно у подне огласиће се звона са српских православних цркава у Србиjи и Републици Српскоj и све сирене.

Из владе позиваjу грађане Србиjе да у подне застану кад се огласе звона и сирене и да таj минут посвете сећању на све убиjене и страдале.

Истовремено, Хрватска ће данас и сутра обележавати Дан победе и Дан хрватских бранитеља и славити своjе “ослобађање од туђе окупациjе”.

У Хрватскоj ће ове године “Oлуjа” први пут бити обележена воjном парадом у Загребу на коjоj, упркос плановима и надама домаћина, неће учествовати западне земље, а дан касниjе и у Kнину, традиционалном прославом током коjе ће певати Mарко Перковић Tомпсон и бити откривен споменик првом хрватском председнику фрањи Tуђману.

Aкциjа Oлуjа почела jе 4. августа 1995. офанзивом хрватске воjске, полициjе и Хрватског виjећа одбране (воjска босанских Хрвата) на подручjа Баниjе, Лике, Kордуна и северне Далмациjе. Дан касниjе, хрватска воjска jе ушла у готово напуштен Kнин и истакла хрватску заставу.

У операциjи jе учествовало 138.500 припадника хрватске воjске, MУП-а и Хрватског већа одбране, док jе српска страна имала 31.000 воjника.

У тоj акциjи избегло jе више од 250.000 Срба, па се она убраjа у jедно од наjсуровиjих етничких чишћења на подручjу бивше СфРJ.

Нема прецизних података о жртвама. По неким изворима, у акциjи хрватске воjске Oлуjа нестало jе 1.805 особа, а Хрватски хелсиншки одбор за људска права тврди да jе током те операциjе погинуло укупно 677 цивила.

Документационо-информативни центар Веритас у своjоj евиденциjи има имена 1.960 погинулих и несталих Срба од коjих 1.205 цивила, међу њима 522 жене и 12 деце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *