Без ћириличних натписа у Вуковару

У Вуковару изгласана измена градског Статута којом нису предвиђене двојезичне табле на градским установама, институцијама, трговима и улицама у том граду.

За измене је гласало десет чланова већа из владајуће коалиције ХДЗ-ХКС уз подршку већнице ХДССБ-а Славице Јелинић, која је осигурала пресудни глас за прихватање измена Статута, а против или суздржано било је десет чланова већа из СДП-а, СДСС-а, ХНС-а и СНС-а, јавља Хина, а преноси Јутарњи.хр.

Изменама Статута су усвојене две одлуке – Статутарна одлука о изменама и допунама Статута и Статутарна одлука о остваривању равноправне службене употребе језика и писма српске националне мањине на подручју Града Вуковара, којом би се поступно осигуравала индивидуална права грађана српске националности у Вуковару.

Предлогу измена Статута, на којима је радио саветнички тим вуковарског градоначелника, уз консултације са уставноправним стручњацима из Осијека и Загреба, противили су се већници опозиционих странака, нарочито СДСС-а, чији је председник Клуба већника Дејан Дракулић у расправи утврдио да је тиме припадницима српске националне мањине осигурано мање права него што их сада имају.

“Нигде у Статуту не пише да је уведена равноправна употреба српског језика и ћириличног писма у Вуковару”, замерио је Дракулић.

Председник Клуба већника СДП-а Горан Бошњак замерио је што се “поигравају” правима националних мањина у Вуковару.

“И оно мало права што сте предвидели ограничавате, па тако право да грађани српске националости могу градске акте добити на ћириличном писму сужавате тако што прописујете да то могу добити након писаног захтева”, казао је Бошњак.

Изменама Статута нису предвиђене двојезичне табле на градским установама, институцијама, трговима и улицама у Вуковару, а Градско веће дужно је да разматра сваке године достигнути степен “разумевања, солидарности, сношљивости и дијалога међу грађанима Вуковара, те да у складу с расправљеним и донесеним закључцима доноси одлуку о могућности, односно потреби проширивања опсега осигураних индивидуалних права припадника српске националне мањине који живе у Граду Вуковару новим правима”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *