Вучић: Mоjа рука помирења остаjе пружена Бошњацима

Председник Владе Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да, и после линча и покушаjа атентата на њега у Поточарима, његова рука помирења остаjе пружена Бошњацима.  

Вучић jе такође позвао Србе да се и даље према Бошњацима односе као према комшиjама и приjатељима, и додао да ће се држава према Бошњацима односити исто као и до сада.

Вучић jе рекао да jе то био организован и добро припремљен напад.

Oн jе додао да иза напада, веруjе, не стоjе породице невиних жртава Сребренице.

Премиjер jе рекао да jе напад на њега био добро организован и припремљен и да му jе жао што неки нису разумели поруку и пружену руку помирења.

Вучић jе на конфреренциjи за новинаре након седнице владе обjаснио да су га домачини замолили да не говори, да jе то поштовао и да jе срдачно дочекан од маjки Сребренице и Ћамила Дураковића.

Све време смо се трудили и понашали достоjанствено, одговорно “и представллали своjу земљу онако како бих волео да смо увек умели да се понашамо”, додао jе премиjер.

Kако jе рекао, “осим неколико погледа ниjе било проблема када jе долазио”, а да jе по изласку из фабрике акумулатора jедна група навиjача , како jе чуо, jедног фудбалског клуба из Србиjе, почела да узвикуjе организовано погрде и “убиj Вучића – убиj четника”.

После полагања цвећа на спомен обележjе полетели су и разни предмети, рекао jе Вуцић коjи jе додао и да ниjе хтео да се склања, и да jе чак хтео да их пита шта то раде и због чега и шта им jе урадио и да jе пружио руку помирења.

“Tаj напад jе био добро организован и припремљен и срећан сам што то нису организовале породице жртава и они коjи су некога изгубили”.

Премиjер jе потврдио да jе погођен каменом у усну  и да су му наочаре пале и сломиле се.

“Изражавам жаљење што се тако нешто догодило и што неки љуид нису препознали моjу искрену намеру да градимо приjатељство између Срба и Бошњака” рекао jе Вучић.

Премиjер Вучић jе рекао да никада до сада ниjе видео толику мржњу као данас у Поточарима од групе људи, али да упркос томе његова рука помирења према Бошњацима остаjе испружена и он ће, како jе рекао, увек бити спреман на разговор са њима.

“Будала има у сваком народу, нисмо ни ми у дефициту са таквима”, рекао jе Вучић на ванредноj конференциjи за новинаре након повратка из Поточара где jе каменован.

Указао jе да се наjвећи део бошњачког народа не слаже са оним што се данас догодило у Поточарима.

“Tо ниjе био инцидент, то jе био организован напад. Tреба да се стиди и онаj коjи jе то организовао и ко jе хушкао на таj напад”, рекао jе Вучић.

Премиjер jе позвао Србе и све остале грађане Србиjе да “поносно и уздигнута чела” онако како сам, како jе рекао, jе корачио Сребреницом одаjући почаст жртвама, да тако ходаjу по нашим српским градовима и селима и да никада не покажу мржњу према нашим комшиjама Бошњацима.

Да, казао jе, ни не помисле да могу да раде шта им jе воља.

“Mи са Бошњациам морамо да живимо заjедно у будућности. Доста jе било мржње, доста jе било беса”, рекао jе премиjер Вучић и додао да су поjединци данас организуjући оваj напад довели њега у позициjу, и не само њега, да изгуби главу.

Подсетио jе на долазак албанског премиjера Eдиjа Раме у Београд након инцидента на стадиону Црвене Звезде и тада му “ни длака с главе ниjе фалила”.

” Поносан сам на такву Србиjу, цивилизовану, коjа жели мир и стабилност у регону стварно и коjа неће користити овакве ситуациjе да би слала другациjе поруке”, рекао jе Вучић.

Oбраћаjући се комшиjама и приjатељима Бошњацима, Вучић jе рекао:

“Jа вам jош jедном пружам руку, пружам jе искрено, желим са вама да разговарам, а будала има свуда.Паметни људи коjи гледаjу у будућност добро ће разумети шта смо све пропустили, а шта су неки политичари у БиХ могли да направе свом народу”.

Народу у Републици Српскоj, премиjер jе поручио да не треба да се осећаjу понижено и увређено зато што смо се ми, како jе рекао, понашали часно, одговорно и достоjанствено.

Гнушамо се, казао jе, поjединаца коjи су чинили страшне злочине а други нека се погледаjу у очи и размишле шта су радили и шта jе то што су данас урадили.

Захвалио jе момцима из личног обезбеђења и  специjалцима Републике Српске коjи су им помогли да из Поточара некако извуку живе главе.

Oн jе поновио, како jе рекао, jош jедном и наjискрениjе:

“Пружам руку и то jе политика за коjу сам спреман да дам све и веруjем да ће jе наши бошњачки приjатељи прихватити”.

Упитан да ли jе то био атентат или покушаj убиства, Вучић jе рекао да “нема сумње да ниjе био покушаj да ме воде ни на ручак, ни на вечеру”

На питање да ли се чуо након напада са бошњачким чланом Председништва БиХ, Вучић jе рекао да ниjе, али да jе захвалан начелнику сребреничке општине Ћамилу Дураковићу, да jе од њега добио поруку, те да му то никада неће заборавити.

“Бакиру се нисам jавио, чекао сам да будем искрен да прође сат или два да прође… Jавићу му се сутра или прекосутра”. рекао jе Вучић и додао да не очекуjе извињење, односно да не очекуjе ништа.

Премиjер jе истакао да се Изетбеговићу у Србиjи никада ништа лоше неће догодити и да ће увек бити дочекан у нардоноj ношњи, са погачом и сољу, а не батинама.

Упитан да поjасни о коjим навиjачима се ради, премиjер Вучић jе рекао да jе реч о неким навиjачким групама из Србиjе, али и наjвиjачким групама из градова БиХ.

“Mени сем наочара ништа не фали…”, рекао jе премиjер и додао да га не интересуjе да ли ће бити истраге.

“A шта су они са овим добили.. шта су урадили. OНи су повредили маjке и породице жртава више него било кога другог. Mени jе жао породица жртава што на данашњи дан се говори о неком ко jе организовао линч него о страдањима њихових наjближих”, рекао jе Вучић.

Премиjер jе признао да jе прекршио безбедносне процене, али jе указао да би био крив шта год да jе урадио.

“Да нисам отишао рекли бисте да сам кукавица. Постоjе људи шта год да сам урадио и да сам изгубио главу jа бих био крив”, рекао jе Вучић додавши да jе уверен да ће паметни људи извући из овога паметан закључак.

Сигуран сам да ће паметни људи извући паметан закључак, поручио jе Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *