Варуфакис поднео оставку, Статакис нови министар финансиjа?

Грчки министар финансиjа Jанис Варуфакис поднео jе jутрос оставку “да би олакшао премиjеру Aлексису Ципрасу преговоре са страним повериоцима”,  упркос томе што су се грађани, на jуче одржаном референдуму, са 61,31 одсто гласова изjаснили за опциjу “не” предложеним мерама штедње страних поверилаца, коjу jе он заговарао.

“Референдум од 5. jула ће остати записан у историjи као jединствен тренутак када jе jедан мали европски народ устао против дужничког ропства. Kао и свака борба за демократска права, тако и ово историjско одбацивање ултиматума еврогрупе од 25. jуна долази са високом ценом коjа мора бити плаћена. Из тог разлога jе од суштинског значаjа да велики капитал коjи jе нашоj влади омогућио одговор “не”, одмах инвестирамо у “да” и у одговараjућу одлуку – односно у постизање споразума коjи подразумева реструктурирање дуга, мању штедњу, прерасподелу у корист оних коjи су у проблемима и праве реформе”, наводи Варуфакис на свом блогу.

“Недуго након обjављивања резултата референдума, упознат сам са одређеним очекивањима поjединих представника еврогрупе и других партнера да одсуствуjем са састанака, што би могло да буде евентуално корисно премиjеру у постизању споразума. Из тог разлога jа данас напуштам Mинистарство финансиjа”, додаjе Варуфакис у блогу.

“Сматрам да jе моjа дужност да помогнем Aлексису Ципрасу да искористи, ако му то одговара, капитал коjи нам jе грчки народ дао кроз jуцерашњи референдум. A jа ћу носити презир поверилаца са поносом. Mи левичари знамо како да делуjемо колективно не марећи за привилегиjе функциjе. Подржаћу у потпуности премиjера Ципраса, новог министра финансиjа, и нашу владу. Надљудски напор да се испоштуjе храбри народ Грцке, а чувено “оxи” (не) дато демократама широм света, тек почциње”, закључио jе Варуфакис у блогу.

Грчки министар економиjе и координатор у преговорима са међународним кредиторима Jоргос Статакис помиње се као потенциjални кандидат коjи би данас могао да замени Jаниса Варуфакиса коjи jе jутрос дао оставку на функциjу министра финансиjа.

Нови грчки министар финансиjа уместо Варуфакиса биће именован након састанка политичких лидера коjи треба да почне данас у 10,00 часова, рекао jе портпарол владе у Aтини, пренео jе Роjретс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *