Универзитети и тајне службе САД – како се борити против Русије?

Пише Зоран Милошевић
САД су у протеклих годину дана усвојиле више значајних докумената везаних за питања одбране где се замагљује граница између рата и мира и ствара поставка за оно што је Карл Шмит описивао као „тотални рат“, рат који је свеприсутан, трајан и нема јасан циљ сем потпуног уништења непријатеља. У овоме је важна улога дата и универзитетима

Постоји илузија, коју распирују медији, да је Барак Обама најслабији председник САД током последњих 50 година, али не због личних недостатака, већ због свеколике дегенерације система, институција, укључујући економске субјекте, па и интелектуалног потенцијала америчке елите, која, цела, не може да оживотвори нову победничку стратегију за државу. Другим речима, Барак Обама је слаб председник система који пада, дегенерише се, наводе аналитичари портала cdn.defenseone.com. Ипак, субјекти овог поретка усвојили су важна документа, попут Стратегије националне безбедности САД – 2015, Војне стратегије САД – 2015. и Треће одбрамбене иницијативе инвестиција и иновација, која је одобрена 2014. године и реализује се у наше време. Анализа ових докумената показује да нису нимало наивни, да су их стварали најбољи умови САД. Сви имају натпартијски карактер и оствариваће се у политичкој пракси када на месту председника не буде Барак Обама. Велику, скоро кључну улогу у њиховом састављању имали су професори америчких универзитета, политичари, као и обавештајна заједница и Пентагон.

[restrictedarea]

РЕДЕФИНИСАЊЕ РАТА

Најважнији елемент поменутих стратегија је одбацивање јасних граница између рата и мира. Процес брисања граница између рата и мира започет је у Америци крајем прошлог века разрадом и применом нове концепције именоване као „хибридни, нерегуларни, асиметрични рат туђим рукама и фазни рат“. Због нејасне ситуације да ли се води борба, у пракси се ово претворило и „мирорат“, те у документима и нема употребе појма „рат“, већ „жестока супротстављања“, „конфликти променљивог интензитета“, „одговор на угрожавања“, „активне операције“ итд.

Друго, амерички војни и обавештајни кругови полазе од схватања рата као конфликта са применом насиља у пет средина: копно, море, ваздух, космос и кибернетички простор. Постоји седам сфера жестоког супротстављања: ватрена (традиционални рат) спољнополитичка, унутарполитичка (директно учешће у унутарполитичкој борби других држава) информациона, финансијско -економска, сфера понашања (насилни утицај на понашање манипулисањем навикама, стереотипима, вредностима, понашањима партнера итд.) и техничка (коришћење технологија за разарање сувереног информационог, финансијско-економског, менталног и других пространстава).

Треће, Американци су престали да уважавају традиционалну поделу економије, производње, образовања и других области живота и рада на војне и грађанске – све је сад у функцији рата. То је записано у Трећој одбрамбеној иницијативи инвестиција и иновација на државном нивоу, те је тиме објављено да нема више поделе на грађански и војни сектор, све америчке компаније, универзитети, чак и цивилно друштво морају да раде у корист националне безбедности и да решавају војне и обавештајне задатке. Приликом планирања буџета за текућу, 2015. годину, први пут је одлучено да је обавештајна заједница обавезна не само да се бави прикупљањем, обрадом, анализом информација и предлагањем решења него и да непосредно изводи активне операције усмерене на обезбеђивање глобалне доминације САД. Суштински, ово значи да се на наше очи уједињују грађанска и војна сфера, армија и обавештајна заједница, армија и универзитети и шири се војни ангажман на раније мирнодопске области, дакле ствара се својеврсна „тврђава Америка“, односно милитаризује се целокупни тамошњи живот.

Колико је ово заживело у пракси, сведочи и податак да су амерички универзитети у току ове године започели „реструктурирање“, тј. прелазе на рад који уважава концепцију „тврђава Америка“.

У складу са усвојеним документима, САД су нову политику примениле и према Русији, па пре свега покушавају да се активно умешају у њен унутарполитички живот, те подрију суверенитет, преко финансирања медија, невладиног сектора, политичких партија („системска и несистемска опозиција“) научника (Америка је, преко својих универзитета, покренула нове програме и пројекте из области финансија, економије као и људског понашања и борбености) и „обојених револуција“ како би се изазвао „контролисани хаос“. Све ово реализује се у оквирима званично организованих институција Пентагона, обавештајних агенција (ЦИА, АНБ, Национални научни фонд) бројних центара („фабрика мисли“) итд. Но, кључни елемент новоусвојених америчких стратегија је борба са Русијом на дужи временски период, у којем се мора догодити „крађа“ научника, талената и лидера, као и „репрограмирање“ културног и политичког понашања (денацификација) становника Федерације и Евроазије, тако да освајање овог простора буде само форма.

СТВАРАЊЕ ОБРАЗОВНО -ОБАВЕШТАЈНОГ КОМПЛЕКСА

Познато је да у Силицијумској долини ради око 200000 руских истраживача и да руска дијаспора у Калифорнији представља најплаћенију етничку заједницу после Јевреја. „Крађу“ интелектуалног потенцијала Федерације, дакле, САД организују уз помоћ образовно-обавештајног комплекса. Тако Русију напуштају најбољи. Није тајна да су се бројни лауреати међународних награда, попут Нобелове, Филдсове у XXI веку, школовали у Русији. Одлазак талентоване омладине „преко Атлантика“ наноси вишеструку штету Русији, не само економску.

У Вашингтону сматрају да су најважнији фактори економског и социјалног развоја постали научно-технички и кадровски потенцијали. Зато већ дуги низ година врбују успешне, талентоване студенте из целог света да дођу да раде код њих. Захваљујући овим имигрантима, САД добијају нова технолошка решења и иновације, патенте и проналаске. Статистика то очигледно потврђује. У XXI веку више од половине свих патената у Америци регистровали су имигранти, који су постали грађани ове државе пет година пре регистровања патента. Када се боље погледа структура савремених проналазака у САД, онда се види да су највећи у 70 одсто случајева дело дошљака. Трећа индустријска револуција у САД изведена је од стране придошлица из свих држава света. Посебно интересантан податак је да више од 60 одсто победника школских и студентских олимпијада из Русије и Белорусије после завршетка школовања одлази, пре свега у САД, Велику Британију, Немачку, Холандију и Кину.

Америчка влада је преко својих универзитета иницирала два принципијелно нова програма намењена руској омладини, које финансира обавештајна заједница. Први програм је Тalents for America, усвојен 2014. године у оквиру имиграционог законодавства. Обавештајна заједница САД је, у оквиру девет грана и 26 дисциплина, опуномоћила и финансирала отварање бесплатних онлајн курсева, са доделом диплома, од стране њихових универзитета. Суштина је у томе да млади до стицања диплома попуњавају одређене тестове, некада полажу и испите, да би најбољи добили позивнице за наставак школовања у САД. План Америке је да на овај начин из Евроазије привуче најмање 10000 талентованих студената до 2020. године.

Други програм је револуционарни Gold Sand, који ће да се реализује од 2016. године. Име програма асоцира на познату америчку „златну грозницу“, када је требало опрати тоне песка за добијање грумена злата. Иницијатор је познати предузетник и сарадник обавештајне заједнице САД, Питер Тил. Наиме, он је обратио пажњу на чињеницу да највећи успех у практичним пословима остварују они омладинци који нису најбољи у учењу, већ у некој конкретној сфери. Зато је предложио да се будући лидери у областима технологије, науке и бизниса траже не међу победницима олимпијада и онима који су освојили прва места на различитим такмичењима, већ међу онима што се од ране младости баве неком од практичних делатности или се самостално обучавају и разрађују различите програме и доносе конструкцијска решења. И овај задатак је поверен америчким универзитетима. Међу кандидатима за лидере су и сарадници обавештајних служби, они се упућују на посебне курсеве где се уче одређеним навикама и вештинама. Циљ студената и предавача који узму учешће у програму јесте да успоставе онлајн контакт са вршњацима и међу њима пронађу потенцијалног иновационог лидера. У раду се користе различити канали комуникација, међууниверзитетске размене, групна туристичка путовања, нови сервиси попут airbnb.com итд. Мета програма су посебно деца из Русије, Белорусије, Казахстана, Јерменије…

Рат, према новом америчком схватању, да подсетимо, не престаје ни током мира, јер има хибридну форму, а један његов вид је одузимање лидера и научника…

РАТНИ БИХЕВИОРИЗАМ

Следећа сфера која интересује САД јесте понашање људи. Њиме се баве, пре свега, социјални психолози, при чему је ова област у Русији прилично занемарена. Истраживања говоре да чак 70 одсто одлука Руси доносе на основу емоција, односно нерационално. Па тако и политичке. Но, најпознатију технологију проучавања понашања (познату под именом „Нађ“) разрадили су вишегодишњи саветник Барака Обаме, шеф Комисије за реформу Агенције за националну безбедност Кес Санстајн и саветник премијера Велике Британије Ричард Талер, који су идеје изложили у својим књигама, између осталог и у монографији „Политика либералног патернализма“.

Укратко, под рутином ови аутори схватају навике, стереотипе, културне норме, вредности итд. „Нађ“ и социјална физика покушавају да сруше неку рутину да би се успоставила друга, која одговара одређеним интересима. Утврдили су да се рутина формира на конфесионалном, културном, образовном, социјалном и личном нивоу. Уколико се туђе навике искористе, може се решити невероватно велики број задатака, почевши од избора овог или оног посланика, до радних резултата. С тим у вези, важан је податак да се тренутно на 15 америчких универзитета обавештајне службе заједно са академским стручњацима баве разрадом технологија деструкције и конструкције рутина пре свега у конфесионалној и образовној сфери.

Управо ове године завршава се један такав програм у САД, који носи ознаку државне тајне. За сада се зна да се ради о организацији система који ће уз помоћ људи и компјутера (човекомашине) пратити понашање житеља држава од највишег интереса за Америку на социјалним мрежама. На основу мониторинга биће издвајани млади високог интелектуалног потенцијала, квалитета и са одређеним комуникативним навикама. Затим ће бити регистровани у специјалној картотеци а одређене компаније ће примати досијеа (уважава се 100 параметара) тзв. профиле. Ови људи би требало да буду ангажовани (врбовани) на стварању одређених центара (јавно неће бити повезани са владом, универзитетима или компанијама САД) што би имитирали места омладинске слободе, где се „ствара“ омладинска супкултура, места спортских секција за источњачке борилачке вештине, компјутерске клубове и центре самоусавршавања. Те организације на територији државе коју нападају САД не треба да буду повезане, нити да међусобно сарађују. Сваки центар мора бити самодовољан и да излази на глобалну, наднационалну мрежу, да се појављује у многим земљама, како би прикрио суштину. Другим речима, да буде изнад државних граница и изнад јурисдикције. Они треба да започну делатност од краја 2016. и почетком 2017. године, када би кренуло позивање потенцијалних лидера да би се са њима изводили курсеви припреме за решавање различитих проблема, из домаћинства, образовања, посла. Посебно се захтева од лидера да не позивају своје другове и познанике, већ да стварају локалне заједнице, сличне религиозним (секте). Познато је, дакле, да се тренутно на Универзитету Стенфорд, МТИ универзитету „Лојола“ у Чикагу, Калифорнијском технолошком универзитету, Универзитету Колумбија, Североисточном универзитету и на још неколико убрзаним темпом разрађују програми, алати, приручници и технологије који ће бити примењени у овим центрима. Врло ускоро, према писању портала voprosik.net, новоосновани центри покушаће у Русији да припреме „агенте“ међу средњошколским наставницима, преко руских држављана, са циљем уношења либералних вредности међу тамошњу омладину.

Све поменуте америчке стратегије имају подршку тајне службе, коју чини 17 званичних федералних агенција, али се овом броју могу придодати још неке структуре, посебно тзв. независне агенције њима потчињене. Такве су, на пример, Комисија за вредносне папире, Национални научни фонд и друге. Међутим, ни америчка ни страна јавност не обраћају пажњу на једну важну чињеницу: савремена научнообразовна делатност и сам систем образовних институција САД формирани су не под директним утицајем великих банака и корпорација, већ пре свега тајних служби и Пентагона. Најдетаљније податке о томе даје Маријана Мацукато у својој књизи „Држава предузетника: митови приватног сектора против утицаја државе“, објављеној 2013. године, као и познати физичар Стив Бланк у чланку „Тајна историја Силиконске долине“. Сада оне имају и нови задатак – да обезбеде глобалну доминацију САД у свету, при чему им је подређен целокупни цивилни сектор. Да ли ће успети?

Јасно је да америчке тајне службе имају огроман новац на располагању – процењује се да је од средине 2010. године на годишњем нивоу предвиђено за њих око трилион долара, што са индиректним средствима, технолошким средствима и ресурсима омогућава овој заједници невероватан утицај и моћ. Самим тим, не треба сумњати да ће се тај новац и моћ користити за остваривање нових стратегија. Тренутно, обавештајни сектор бави се осмишљавањем нових аспеката сарадње образовних институција и војнообавештајног система САД у судару са Русијом, јер се досадашња стратегија показала неефикасном (да ли је неко поменуо аутономију универзитета!?) Потом је ту циљ обезбеђивања глобалне америчке доминације, што значи „препознавање“ свих нових покрета и партија у раној фази организовања као (не)пријатељских према Вашингтону. Свет, очигледно, захваљујући САД, постаје глобални ринг у којем нема правила борбе. Важна је само победа!

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *