У сусрет фестивалу класичне музике „Бољшој“

Трећи по реду Фестивал класичне музике „Бољшој“ биће одржан од 9. до 11. јула у Дрвенграду на Мокрој гори, а главни гости фестивала биће светски прослављени музичари, руски пијаниста Јуриј Розум и виолиниста Немања Радуловић.

На фестивалу, који је основао редитељ Емир Кустурица уз подршку компаније „Гаспромњефт“, за награду „Матриошка“ такмичиће се око 100 талентованих младих музичара из Србије, Републике Српске и, први пут ове године, из Русије.
„Акценат нашег фестивала је на студентима и ђацима Србије и Републике Српске а од ове године биће десетак студената из Русије. Желимо да обезбедимо да три прва места добију стипендију за студирање у иностранству“, рекла је „Танјугу“ директорка фестивала Нана Кустурица.
Она је навела како је циљ „Бољшоја“ да се постави на европску и светску мапу фестивала класичне музике. С обзиром да је покровитељ фестивала „Гаспромњефт“, тема такмичарског дела програма биће извођење класичних и савремених руских композиција.
НИС је од самог почетка пружио подршку овом јединственом фестивалу који подржава младе музичке таленте, рекао је саветник генералног директора „НИС Гаспромњефта“ Денис Корепанов.
„Наш мотив подршке фестивала је промоција младих талената и јачање културних веза две традиционално пријатељске земље – Русије и Србије. Надам се да је пред нама још пуно година успешне сарадње и желим велики успех фестивалу“, додао је Корепанов.
Најталентованије ће прогласити стручни жири који ће ове године чинити: професор Зоран Комадина, концерт мајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић и професорка Викторија Мателинен.
На свечаном отварању фестивала наступиће Јуриј Розум, тренутно један од најбољих светских пијаниста, добитник бројних признања и награда са еминентних светских такмичења укључујући и признање „Цењеног уметника руског народа“ и Mедаљу „Супреме Совиет“.
На фестивалу ће наступити и виолиниста Немања Радуловић уз пратњу Симфонијског оркестра „Бољшој“, који је посебно састављен за ову прилику, и уз диригентску палицу Србољуба Србе Димића, шефа Опере Мексико Ситија.
Фестивал ће затворити квинтет „Бољшој“ а „No smoking orchestra“ ће се, како наводе организатори, побринути за добру забаву на самом крају фестивала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *