Печат недеље

Они који су рушили сада би да штите

Да ли је чланство у Унеску пречица Косову за Уједињене нације, или је реч о покушају да се створи нови културни идентитет?
Према косовском Уставу и правним обавезама које је Приштина преузела из плана Мартија Ахтисарија, чланство Косова у Унеску није могуће без подршке Срба на КиМ у косовском парламенту, изјавила је за РТС бивши посланик у Скупштини Косова Рада Трајковић.
Иако чланови 17 и 18 Устава Косова предвиђају усвајање међународних уговора и учлањење у међународне организације, члан 81 изричито каже да се закони који се односе на заштиту културне баштине, образовање и језике сматрају документима од виталног значаја и да је за усвајање таквих аката потребна већина гласова посланика из редова мањинских група (поред већине гласова албанских посланика) објаснила је Трајковић. Она је цитирала Анекс пет Ахтисаријевог плана којим је предвиђено да „власти Косова морају да се консултују са СПЦ у вези с било каквим активностима које би промовисале српско православно наслеђе у туристичке, научне, образовне или друге јавне сврхе“.
Они који су рушили сада би да штите. Познаваоци прилика упозоравају да штета начињена културним добрима на Косову и Метохији не треба да буде награђена улазницом у Унеско.

Бомбом на заштитника азиланата

У граду Фрајталу, надомак Дрездена, експлодирао је ауто политичара „Левице“ и главног заговорника заштите азиланата, Михаела Рихтера, јавља немачки магазин „Фокус“.
У експлозији није било повређених, а „Фокус“ наводи да већ седмицама у том граду постоје сукоби око прихвата миграната, као и да је Рихтер и раније добијао претње. Лист подсећа да су учестали неспоразуми између заговорника и противника пријема азиланата, док за Рихтера каже да је учествовао у организацији скупова савеза „Про азил“, који се бави заштитом права азиланата.

Смртна казна за Гадафиjевог сина

Суд у Либиjи осудио jе на смрт сина бившег либиjског лидера Mуамера Гадафиjа, Сејфа ел-Ислама, и jош осам од 30 званичника некадашњег режима, коjи су оптужени због улоге у побуни 2011. године.
Mеђу оптуженицима коjима jе суд изрекао смртну пресуду су, поред Сејфа ел-Ислама Гадафиjа, и бивши премиjер, као и шеф шпиjунске службе из Гадафиjевог времена, пренеле су агенциjе.
Сејф ел-Ислам Гадафи ухапшен jе у новембру 2011. године, убрзо пошто су његовог оца убили побуњеници, у тренутку када jе покушавао да побегне из Либиjе, наводи „Раша тудеj“.
Локална милициjа га jе месецима држала у притвору у граду Зинтан, одбиjаjући захтеве међународно признате владе у Tриполиjу да га изручи.

Дан жалости – 5. август

Дан сећања на страдања и прогон Срба биће обележен 4. августа великим скупом испред Сремске Раче и низом пригодних манифестациjа 5. августа ‒ коjи ће бити проглашен Даном жалости на териториjама Србиjе и Републике Српске, најавио jе министар Aлександар Вулин.
„Mи смо на заjедничку инициjативу влада Србиjе и Републике Српске одлучили да 5. август буде дан сећања на све прогнане и страдале Србе, а на седници Oрганизационог одбора смо се договорили како ћемо обележити таj дан“, рекао jе Вулин, најављујући да су се у акциjу обележавања „укључиле обе владе, Српска православна црква и све институциjе наше земље“.

Стивен Хокинг против „робота убица“

Више од 1000 стручњака за роботику и вештачку интелигенцију, међу којима су физичар Стивен Хокинг, технолог Илон Маск и филозоф Ноам Чомски, потписало је отворено писмо где позивају на забрану аутономног оружја, познатијег као „роботи убице“. Међу потписницима су и један од оснивача компаније „Епл“, Стив Вознијак, и стотине истраживача са врхунских универзитета и из лабораторија широм света.
Писмо које је саставио Институт „Будућност живота“ (Future of Life) група која ради на превазилажењу „егзистенцијалних ризика за човечанство“, упозорава на опасности од „војне употребе оружја са вештачком интелигенцијом“.
Иако такво оружје још не постоји, технологија је толико напредовала да се о њему већ расправљало и у Уједињеним нацијама.

ОПАСНА НАУКА

ПРОФЕСОР физике океана Петер Водхемс, познати професор са Кембриџа, изјавио је – како преноси портал „Факти“ – да су троје његових колега можда убијени и да иза тог злочина могу стајати нафтне компаније. Указао је да су Сејмур Лексон са Универзитетског колеџа Лондона, Кетрин Џајлс и Тим Бојд из шкотске Асоцијације морских наука погинули за само неколико месеци током 2013. године.
Водхемс их је назвао „водећим климатолозима који су се бавили проблемом отапања вечног леда“. Прецизирао је да је Лексон био директор Центра за поларна посматрања, а да је умро после пада са степеништа за време новогодишње вечеринке у Есексу. Додао је да је доктор Бојд погинуо од удара муње док је шетао пса у Порт-епину у западној Шкотској, а да је др Џајлс у априлу 2013. умрла под точковима камиона у центру Лондона за време вожње бицикла.
Колега професора Лексона – Фијона Строубриџ – Водхемове оптужбе сматра „глупом теоријом завере“.

Опорезивање кича и шунда

Директор Културног центра Нови Сад Бојан Панаотовић покренуо је иницијативу за „опорезивање кича и шунда и враћање младих култури“ коју је до сада подржало скоро 700 људи, међу њима и многи интелектуалци и јавни делатници. „Полазећи од чињенице да је медијско поље у нас (а нажалост) и у већем делу света, контаминирано насиљем, простаклуком, вулгарношћу и кичем а где централно место заузимају различите форме такозваних ријалити програма, предлажем надлежним државним органима (превасходно Министарству културе) спровођење конкретних мера које би могле да допринесу да се медијско клатно помери ка уљудности, култури и менталном здрављу. Прва изводљива и оптимална мера што би се могла предузети јесте драстично опорезивање штетних медијских садржаја где доминирају тзв. ријалити програми. Ако држава уводи посебне акцизе на дуван и алкохол имајући у виду да се ради о производима штетним по здравље човека, онда не би требало да постоје препреке за увођење сличних намета на производе који белодано контаминирају дух и утичу негативно на ментално здравље људи, а посебно младих генерација“, навео је, поред осталог Панаотовић образлажући своју иницијативу.

У Кијеву велика православна литија

Верници Украјинске православне цркве, која је у канонском окриљу Руске православне цркве, одржали су у Кијеву литију поводом Дана крштења Русије и 1.000 година од смрти Светог кнеза Владимира на којој је, према различитим проценама, учествовало између 20000 и 100000 људи.
На свечаностима започетим у Кијеву 27. јула учествују православни свештеници и верници из више украјинских градова, као и представници Бугарске, Румунске и Српске православне цркве.
Говорећи о броју људи – учесницима у литији, шеф прес службе УПЦ Василиј Анисимов саопштио је да се „може рећи да су се данас окупила два, ако не и три Мајдана“, алудирајући на прозападне демонстрације током којих је свргнут председник Украјине Виктор Јушченко. „Учесника је било толико много да су потпуно заузели централне улице“, додао је он.
Анисимов је прецизирао да се до процене о 100000 учесника дошло поређењем масовности ове литије са бројем гледалаца концерта поводом Дана крштења Русије одржаног у присуству патријарха руског Кирила пре неколико година, када је број учесника био отприлике исти.
Чињеница да је овој литији присуствовао оволики број људи још је значајнија када се узме у обзир колики се притисак тренутно врши на православне свештенике и вернике на територијама под контролом нових украјинских власти и да је свега неколико дана пред литију испред свог дома у северном делу Кијева са два метка у главу упуцан свештеник Роман Николајев.

Вето на резолуцију о суду за лет МХ17

Русија је уложила вето на нацрт резолуције Савета безбедности УН којим се позива на оснивање међународног суда што би се бавио обарањем малезијског авиона МХ17 на истоку Украјине прошлог јула. У њему се овај инцидент описује као „претња по мир и безбедност“. Подршку малезијском нацрту резолуције дало је 11 чланица Савета безбедности, а Ангола, Венецуела и Кина су биле уздржане. „Упркос стављању вета на резолуцију, Русија је спремна да помогне независну и објективну истрагу о разлозима пада овог авиона“, рекао је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *