Печат недеље

Мађари против зида

Ограда коју мађарске власти подижу дуж границе са Србијом како би зауставиле прилив миграната, била је повод за одржавање протестног скупа у Будимпешти. Демонстранти су носили и транспаренте на којима је писало: „И Исус је био мигрант!“; „Мој најбољи пријатељ је мигрант!“…
Протест који су организовале цивилне организације почео је испред Базилике Светог Стефана, одакле су учесници одшетали до зграде парламента, где су исекли на комаде жичану ограду дугу 15 метара. Мађарска војска већ је почела да гради ограду на граници са Србијом како би зауставила прилив илегалних миграната.

Оклевање са суочавањем

Министар рада Александар Вулин рекао је у манастиру Зочиште код Ораховца да је формирање Специјалног суда за ратне злочине ОВК закаснело али добродошло и да друштво које не може да формира такав суд не напредује.
„Ако нисте били у стању за 15 година да судите за ратне злочине, ако нисте били у стању да се сами сетите да ниједно људско друштво не може да постоји а да се не суди за ратне злочине када је сукоба и злочина већ било, онда ви нисте друштво које може само да функционише.“
„Формирање Специјалног суда је закаснело али је добродошло. Боље икад него никад. Бојим се, и то видим, да унутар албанских политичких партија не постоји спремност да се Специјални суд формира, да албанско друштво није у стању да се суочи са свим оним што су радили за време оружаних сукоба на Косову и Метохији“, каже Вулин.

Битка у Сарајеву

Навијачи пољског Фудбалског клуба „Лех“, ноћ уочи меча квалификација за Лигу шампиона у Сарајеву, скандирали су „Ово је Србија“. Извештачи кажу да је сукоб између две навијачке екипе, пољског „Леха“ и домаћег ФК „Сарајево“ Башчаршију ту ноћ претворио у ратно поприште, а обрачун није престао ни када су интервенисали припадници полиције. Коначан биланс је 27 повређених и материјална штета на аутомобилима МУП Кантона Сарајево и становника

Одлука о референдуму

Посланици Народне скупштине Републике Српске на посебној (десетој) седници изгласали су одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Одлука о расписивању референдума прихваћена је са 45 гласова „за“. На основу предлога Милорада Додика, референдумско питање о којем ће се изјашњавати грађани гласи: Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?

Вогошће. Како су пренели неки портали, један пољски медиј том догађају посветио је текст под насловом „Ноћна битка у Сарајеву“.

Марш на Кијев

Припадници екстремистичког украјинског „Десног сектора“ запретили су да ће, „уколико буде неопходно“, употребити све своје оружане и обучене батаљоне како би уверили кијевске власти да се повинују њиховим захтевима док траје оружано сучељавање између власти и националиста на западу земље. „У зони сукоба ( на истоку Украјине) имамо два батаљона, али имамо 18 или 19 резервних широм Украјине“, рекао је портпарол „Десног сектора“ Артем Скоропадски на конференцији за новинаре у Кијеву. „Они се обучавају, они се спремају да буду послати на фронт, али ако буде било потребно, резервне батаљоне можемо послати где год пожелимо“, додао је он. Скоропадски је напоменуо да „Десни сектор“ може „послати све резервне батаљоне на председничку администрацију и на Министарство унутрашњих послова“ и упозорио да су спремни да реагују, ако се украјинске власти одлуче за оружано сукобљавање са радикалним националистима. У међувремену, борци „Десног сектора“ који учествују у такозваној „антитерористичкој операцији“ напустили су своје положаје у источном региону Доњецка и вратили се у „базе“. Други портпарол ове организације, Андреј Шаракашин, рекао је да је „10000 активиста мобилисано широм Украјине“ због напетости између њих и власти. Екстремисти су већ почели да постављају контролне пунктове и барикаде у предграђима Кијева како би спречили пребацивање појачања за владине снаге у Мукачеву, где група националиста одбија да се преда после суботњих сукоба са властима. Истовремено, појавили су се наводи о томе да власти размештају додатне снаге у близини свих кампова за обуку и база „Десног сектора“ да би их спречили да спроведу своје претње. Председник Украјине Петро Порошенко наредио је у међувремену својим снагама безбедности да разоружају све илегалне оружане групе у земљи. „Ниједна политичка организација не сме да има оружане ћелије и ниједна политичка организација их неће имати“, рекао је Порошенко током састанка украјинског Савета за националну безбедност и одбрану.

Шеик: Сребреница није била геноцид

Шеик Имран Хосеин, један од најугледнијих муслиманских теолога и филозофа, изјавио је у поруци босанским муслиманима да злочин који се пре 20 година догодио у Сребереници није геноцид. Он је политику која намеће став да су Срби починили геноцид над муслиманима назвао мрачном и казао да ту политику спроводе исте институције које су дозволиле да се догоди масакр у Сребреници. „Сигуран сам, и желим да то поделим с муслиманима у Босни, да би већина православних хришћана из Босне, Србије и целог региона и сама осудила убијање толико муслимана у Сребреници“, рекао је он. „Засигурно да нема доказа да је то био део систематског плана као што је радио Адолф Хитлер са Јеврејима, јер се плашио да ће му угрозити власт. Зато је установио политику геноцида. Тако је, то је била државна политика, званична политика владе“, наводи он додајући да су такав систематски геноцид исто спроводили древни Египћани над Јеврејима, што је описано у Старом завету, и не тако давно Европљани над домороцима Индијанцима у Северној Америци.

Русија поново експлоатише једно од највећих налазишта злата

Руска државна корпорација „Ростех“ вратила се на идеју експлоатације једног од највећих налазишта златне руде – Сухој Лог у Иркутској области – и доставила одговарајући предлог влади Русије. Поред уређења налазишта, биће изграђени друм и железничка пруга и реконструисани аеродром и речна лука. Ради уштеде електричне енергије, „Ростех“ планира да изгради електрану која ће користити резерве гаса из оближње бодабинске општине. Сухој Лог је једно од највећих неексплоатисаних налазишта злата у Евроазији. Налази се на списку стратешких налазишта. Годишња производња злата овде могла би да износи до 60 тона. „Ростех“ је државна корпорација основана ради развоја, производње и извоза високотехнолошких индустријских производа. У саставу корпорације послује више од 700 предузећа обједињених у девет холдинг-компанија у војној индустрији и пет у цивилним индустријским гранама.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *