Парламент РС усвоjио одлуку о референдуму

Посланици Народне скупштине Републике Српске (РС) вечерас су усвоjили одлуку о расписивању референдума о наметнутим одлукама високог представника, посебно о Суду и Tужилаштву Босне и Херцеговине.

Након дводневне бурне расправе о овоj одлуци, коjу jе иницирао председник РС Mилорад Додик, гласало jе 45 посланика, нико ниjе био против, а 31 посланик jе био суздржан, док су посланици Kоалициjе “Домовина” у знак противљења напустили скупштинску салу пре гласања, jавила jе фена.

На основу Додиковог предлога, референдумско питање о коjем ће се изjашњавати грађани гласи:

“Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заjеднице, а посебно наметнуте законе о Суду и Tужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?”.

Усвоjен jе и амандман Kлуба посланика СНСД-а у Народноj скупштини РС коjим се за дан одржавања референдума утврђуjе прва недеља по истеку 50 дана од дана ступања на снагу одлуке о референдуму.

Oдлука ће, како jе предвиђено усвоjеним амандманом, ступити на снагу осмог дана од обjављивања у “Службеном гласнику РС”.

Mеђутим, да би скупштинска одлука ступила на снагу, мора бити потврђена и у Већу народа РС, али неће добити сагласност Kлуба Бошњака, наводи фена.

Шеф тог клуба Mуjо Хаџиомеровић потврдио jе тоj агенциjи да ће бошњачки делегати покренути питање заштите виталног националног интереса на одлуку о референдуму у РС о Суду и Tужилаштву БиХ и указао да ће бошњачки клуб искористити сва правна средства да би оспорио одлуку о референдуму jер, како наводи, наноси огромну штету.

Tоком дводневне оштре скупштинске расправе, опозициjа у РС jе истицала да ни они нису задовољни радом државних правосудних институциjа, али да су против манипулациjе грађана референдумом што, како тврде, и оваj пут ради Додик и власт у РС.

С друге стране, Додик уверава да Деjтонски споразум и Устав РС даjу том ентитету право да организуjе и спроводи референдум на своjоj териториjи, одбацуjући као неаргументоване тврдње поjединих представника међународне заjеднице да РС нема право на овакав потез.

Додик одлуку о референдуму назива историjском, а опозициjа сматра да она властима РС служи као средство притиска на међународне представнике у наставку структуралног диjалога те да референдума ипак неће бити, као што ниjе одржан ни 2011. године, закључуjе фена.

3 коментара

  1. Odmah nakon zavrsetka sjednice Narodne skupstine Republike Srpske i donosenja odluke o referendum,oglasili su se Ambasada SAD i OHR i osudili najdemokratskiji vid izjasnjavanja naroda. Ovo upravo govori da je sud i tuzilastvo radilo po njihovim smjernicama ali na stetu Srba.Narod je svjesan da su oni najveci neprijatelji Srba bili i ostali od zavrsetka rata pa do danas.Oni me ne iznenadjuju, ali izdajnici iz sopstvenog naroda kao sto su poslanici SDS, PDP i ostali izdajnici utrkuju se koji ce vise da se dodvoravaju neprijateljima. To je najveca tuga i sramota.Molim se Bogu da ih stigne bozija Pravda!!!

  2. Sud i Tužilaštvo BiH su,očigledno, produžena ruka Haškog tribunala,isto kao što je i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije!!Dovoljno je vidjeti ko se protivi referendumu pa odmah shvatiti kome se sudi(samo Srbima) i ko njime rukovodi !!Kome može smetati najnepopsredniji oblik demokratskog izražavanja,posebno o tako važnom pitanju kao što je antisrpski rad Tužilaštva i Suda BiH ??!!.Taj Sud svojim presudama,kao i Haški tribunal, treba da stvori osnovu na kojoj će se,u buduće,donositi razna rezolucije i dalje satanizovati srpski narod !!Ne volim Dodika,nisam član ni jedne stranke,strančarenje smatram velikom glupošću i nesrećom jer dijeli i zavadja narod,međutim,Dodik je ovoga puta apsolutno u pravu !!Opozicija je-KATASTROFA,sve gori od gorega,izrod do izroda,lažov do lažova!!Bruka i sramota!!Ko skupi i sastavi takav šljam!!To je pravo čudo,da je đavo u rog svirao ne bi ih gore skupio !!

  3. Душан Буковић

    Крајњи циљ глобалног Англо-америчког естаблишмента и НАТО пакта, којег оличавају мултинационалне корпорације које личе на пресликану Совјетску Унију, идолатриска друштва чаробњака међународне масонерије, римских католичких темплара и кабалиста-циониста, међу којима се налазе и извесни Срби и Србкиње, био је у извесној мери дефинитивно уништење и поробљавање Срба, као једине конструктивне, демократске и слободарске етничке групе на Балканском полуострву јер граниче са англо-америчким „виталним интересима“ – “…Helmut Sonnenfeldt, in a controversial and troubling speech in London last year on U. S. policy towards the rest of Eastern Europe, neatly foreshadowed the confusion of the presidential campaign by describing Yugoslavia’s present status as ‘bordering on our vital interest’…” (Види: Laurence Silberman, Yugoslavia’s “old” communism: Europe’s fiddler on the roof ( „Стари“ комунизам Југославије: виолиниста Европе на крову), Foreign Policy, New York, Spring 1977, стр.. 6).
    Имајући на уму да је под окриљем западно-европских и америчких окупатора и њихових сателита остварен вековни сан западних сулудих крсташа у удруженом злочиначком подухвату и највећем етничком чишћењу и геноциду у Европи после Другог св. рата над Србским народом крајем двадесетог века, на централном, стратешком, политичком, економском, виталном и важном Балканском полуострву, да би могли продирати због својих „виталних интереса“ и даље према Русији, Ирану, Индији и Кини… То је констатовао између осталих и проф. Милорад Екмечић, који је дословно рекао: „…Нови развој је избацио Русију из реда великих сила… Није у питању да ли ће Русија на Балкану играти значајну улогу, него да ли ће имати сређено друштво да уопште игра самосталну улогу… Данас Сједињене Државе журе да на Балкану стекну неке боље позиције него што су имали њихови предходници на том осетљивом простору. Стога тако темељито етнички чисте српске покрајине у Хрватској и Босни… Све што САД раде на Балкану, укључујући и историјске злочине етничког чишћења српског народа, последица је тражења места где би се берлински зид поново боље поставио. Католичка Француска на Балкану има своје савезнике. Дефинитивно, ми то нисмо… Садашњи француски министри су добро савладали ватикански уџбеник балканске историје. Будућој Европи није потребна југословенска држава, а уједињени српски народ је њен први непријатељ. Срби су били жртве католичке средње Европе више пута у прошлости…“ (Види: Проф. Др. Милорад Екмечић, Највећа грешка је што свету никад није речено шта Срби хоће, „Американски Србобран“, Pittsburgh, Pa., USA, бр. од 7. фебруара 1996).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *