Орићев син јуришао на премијера

Обавештајне службе сумњају да су инцидент у Поточарима режирали ветерани Армије БиХ и радикално крило СДА. Амар Орић ушао као редар. Екстремисти из Живиница крај Тузле предњачили у атацима на српску делегацију

НАПАД на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници извели су ветерани Армије Босне и Херцеговине, махом из села Живинице поред Тузле, а постоје и сумње да је у покушају линча учествовао и Амар Орић, син озлоглашеног команданта Насера Орића – сазнају “Новости”.

Према нашим сазнањима, атак на председника Владе организовали су појединци из радикалног крила владајуће СДА Бакира Изетбеговића и бивши Орићеви саборци. Међу њима је био и син ратног команданта Армије БиХ, који је на комеморацију дошао уместо оца, коме је кретање ограничено после хапшења у Швајцарској и изручења Босни. Амар је на комеморацији био редар и лако је могао да приђе премијеру Вучићу.

У Вучићевој непосредној близини била је и група људи из Живиница. Они су најпре имали задатак да дочекују међународне званице, а кад су завршили протоколарне послове, сумња се, учествовали су у нападу на премијера. Камп бивших припадника Армије БиХ постављен је 10. јула, дан пред комеморацију, када су разапети шатори. Неки од њих носили су заставе Турске и вехабијске капе.

Полиција има индиција да је Насер Орић директно подстицао напад на Вучића као неку врсту освете зато што му није дозвољено да дође на комеморацију. Амар Орић је, неколико дана пред обележавање злочина у Поточарима, учествовао у манифестацији “Преживели смо”, на којој је носио заставу злогласне 28. дивизије, чији је командант током рата био његов отац.

Амар је постао познат широј јавности приликом недавног хапшења његовог оца по оптужници Србије у Швајцарској, где га је и посетио у затвору. Иначе, он је, као и Орић сениор, љубитељ оружја, што сведоче слике са пиштољима на фејсбук-профилу. Воли екстремне спортове, посебно скокове, а тренира кик-бокс.

Истрага води и ка делу руководства Изетбеговићеве странке блиском Асиму Сарајлићу (40), начелнику Вогошће и једном од најближих Бакирових сарадника. Према нашим сазнањима, због дешавања у Сребреници ескалирао је сукоб Сарајлићеве тврде струје и меке линије коју предводи посланик Садик Ахметовић, који је осудио инциденте у Поточарима. Њих двојица су одраније у лошим односима, а једном приликом су се чак и потукли у парламенту.

Сарајлић, иначе, често истиче свој допринос борбама током рата у БиХ. Армији се прикључио као малолетник и два пута је рањен. Члан СДА је постао већ са 15 година, а потпредседник странке 2013. Спекулише се да је у блиским односима и са неким припадницима босанског подземља.


ЖИВИНИЦЕ – ЛОГОР

Срби на подручју Живиница, којих је пре почетка рата било око 4.000, прошли су праву голготу захваљујући Армији БиХ. Они су од маја 1992. одвођени и затварани у просторије зграде старе поште у Живиницама, где се налазио штаб територијалне одбране. Ту је било још десет логора за Србе. Процена је да је на подручју овог места у логорима убијено на стотине српских цивила, а остали су протерани или су побегли од џелата из Армије БиХ.


БРИТАНЦИ УМЕШАЛИ ПРСТЕ

Према неким незваничним сазнањима, напад на делегацију Србије аминовала је и британска тајна служба. Они од августа прошле године имају око 300 обавештајаца у Босни и Херцеговини. Циљ акције је, наводно, била дестабилизација БиХ и Србије.

НИКОЛИЋ: НИСУ СВИ СУСЕДИ ИСКРЕНИ

СРБИЈА ће и даље настојати да успостави трајну стабилност и да побољша односе међу државама региона, иако су последњи догађаји јасно показали да нису баш све суседне земље искрене кад се представљају као наши партнери у остварењу тог циља – изјавио је јуче председник Томислав Николић. Он је оценио да је очигледно да некима не одговара чињеница да је Србија својом политиком одскочила од других:

– Али, ми чинимо оно што смо и рекли да ћемо чинити, јер је то једини начин који гарантује сигурну и просперитетну будућност за цео регион.

Николић је истакао да би било добро да, као знак добре воље, ЕУ јасно покаже да цени сав напредак који је Србија постигла, тако што ће ускоро отворити прва поглавља у приступним преговорима:

– То би истовремено била недвосмислена порука онима у региону који покушавају да нас врате у време сукоба и нестабилности – да Европа и међународна заједница цене и награђују само оне који су спремни да конструктивно учествују у изградњи једног бољег света и који конкретним акцијама показују да желе сарадњу, а не бесмислена непријатељства.


ПРЕМИЈЕР ОДБИО БАКИРОВ ПОЗИВ

Ни трећег дана после покушаја линчовања Вучића није успостављен контакт између српског премијера и Бакира Изетбеговића. Како смо сазнали, бошњачки члан председништва и јуче је телефоном позивао председника Владе, али је он одбио да му се јави.

Иначе, премијер је синоћ најавио да ће позвати у Београд сва три члана Председништва БиХ. Навео је, такође, и да га Изетбеговић није поздравио у Поточарима.

http://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *