Mеркел: Спремност на компромис с Приштином важна за поглавља

 Немачка канцеларка Aнгела Mеркел изjавила jе приликом сусрета са премиjером Aлександром Вучићем да њена земља подржава реформе у Србиjи, коjе су показале прве позитивне резултате.

Mеркел jе, такође, захвалила Вучићу на више инициjатива у правсу помирења у региону, као и за спремност да се достигне компромис у диjалогу са Приштином.

Kад jе реч о отварању поглавља, Mеркел jе напоменула да ће се у обзир узети конструктивност премиjера Вучића у диjалогу са Приштином.

Вучић jе, поздрављаjући немачку канцеларку Aнгелу Mеркел, рекао jе да jе она увек jедан од наjзначаjниjих гостиjху, те да посебно зели да jкоj захвали што jе веоима допринела политици мира и добрих односа на Балкану.

Захваливши Mеркеловоj што jе у Београду, између осталог и као жени коjа jе “кључни играч у стабилизациjи прилика на Балкану”, Вучић jе подсетио да су односи две земље, и политицки и економски, све бољи, а да се ми на Немачку ослањамо пре свега тако што од ње очекуjе помоћ у реформама, у знању…

“Mи од Немацке не тражимо милостињу него мопоћ у знању и да будемо марљиви као они, а да у економjи будемо jош успешниjи”, рекао jе Вучић и додао да само у његовом кабинету има двоjе саветника коjи су из Немачке.

Долазак Mеркелове jе велика част, велики и важан дан за Србиjу, додао jе а затим приметио да jе за њега лично jедан од наjважниjих дана у досадашњоj политичкоj кариjери.

“Желим да захвалим госпођи Mеркел што jе ну неку руку била стуб стабилности за све нас и што jе кад смо имали проблеме налазила начин да помогне.. И ниjе ме срамота да то кажем, па и данас Немачка води бригу о Србиjи и ми смо на томе захвални”, рекао jе Вучић.

 

Mеркелову jе раниjе вечерас испред Палате Србиjа, уз наjвише државне и воjне почасти, дочекао премиjер Србиjе Aлександар Вучић.

Mеркеловоj jе приређен свечани дочек уз почасну гарду, црвени тепих и интонирање химни две земље.

Вучић и Mеркелова извршили су смотру почасног вода и поздравили заставе, а немачка канцеларка руковала се с члановима српске делегациjе у коjоj су…

Планирано jе да Mеркелова и Вучић одрже тет-а-тет састанак, након чега ће се обратити медиjима на заjедничкоj конференциjи за новинаре.

Посету немачке канцеларке прати велики броj новинарских екипа.

Немачка канцеларка стигла jе данас око 19.00 у Београд, а на аеродрому jу jе дочекао премиjер Aлександар Вучић.

Mеркелова ће сутра разговарати са председником Србиjе Tомиславом  Николићем, а предвиђени су и разговори са представницима цивилног друштва.

Немачка канцеларка у Београд долази из Tиране, где се састала са албанским премиjером Eдиjем Рамом и председником Буjаром НИшаниjем, а сутра путуjе у Сараjево, где ће разговарати с члановима Председништва БиХ.

Посета Mеркелове биће, како се очекуjе, у знаку подршке европским интеграциjама Србиjе и без постављања нових услова.

Према Вучићевим речима, током посете Mеркелове она ће инсистирати на ономе што jе “агенда Немачке”, а то подразумева диjалога са Aлбанцима у Бриселу и постизања споразума о питањима коjа jе Немачка већ поставила.

Српски премиjер jе раниjе изjавио да jе уверен да ће Mеркелова изразити задовољство економским реформама коjе Србиjа спроводи, да ће можда бити примедби по неким другим темама и питањима, али да jе неспорно да ће економски и потези  бити похваљени.

Mеркелова jе уочи пута у Београд изjавила да jе отварање преговарачких поглавља за Србиjу у тесноj вези с напретком у односима Београда и Приштине, али jе истовремено приметила напредак су оствариле балканске земље.

2 коментара

  1. Стање односа у Европи личи на време када је Хитлеров режим економски помагао Југославију. Њемачка политика није се променила
    од њиховог пута на Исток. Немци су успели да им АМЕРИЧКА ИМПЕРИЈА
    помаже, гура у освајачке подухвате. Русија чека сама јер јој ова
    српска власт окреће леђа. Дачић у ОЕБСУ оптужио је Русију као освајача Крима и да војно помаже свој руски народ у ИСТОЧНОЈ УКАЈИНИ. ГДЕ СЕ НАЛАЗИМО МИ СРБИ који искрено волимо јединог нам
    пријатеља РУСКИ НАРОД СА ПУТИНОМ.

  2. Када ће те се већ једном заситити српске крви, и српског бића
    фрау Меркел?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *