„Левица“: Берлин подржава терористичку власт на Косову

Скандал у Бундестагу

Пише Филип Родић
Немачка странка „Левица“ већ одавно је себи изградила репутацију партије која прецизно, директно и јасно указује на катастрофалне потезе званичног Берлина, било да је у питању Украјина, Косово или криза у Грчкој

У складу са традицијом да владајућој елити без устручавања и длаке на језику укажу на све гадости њихове политике, посланици „Левице“ су и током прошлонедељне дебате о продужавању учешћа немачког контингента у Кфору изнели истину коју многи не желе да чују, а посебно се истакла посланица турског порекла Севим Дагделен оптуживши Немачку да је учествовала у успостављању терористичке власти на Косову и помогла у томе. „Целу владу на Косову чине припадници бивше ОВК. У сенци немачког тенка ова обновљена терористичка организација покрива терором и суседне земље као што је Македонија. Припадници ОВК који су недавно убијени у Македонији на Косову су сахрањени као хероји, на гробљу мученика и у присуству високих званичника“, рекла је она истичући да је Косово место одакле се регрутује највећи број бораца Исламске државе у читавој Европи.
„Они се регрутују пред очима НАТО и војске коју смо ми тамо послали. Мислим да Немачка не може да настави с подршком великоалбанском национализму, ОВК и терористичким центрима који на Косову, у региону и на Блиском истоку доносе насиље и терор. Косово је постало оружарница Европе, тамо је систем дубоко корумпиран, а стотине хиљада Срба, Рома и других мањина морало је да напусти своје домове“, рекла је она.
Дагделен је у свом излагању пред Бундестагом подсетила и на изјаву бившег канцелара Немачке Герхарда Шредера да је бомбардовање Југославије 1999. године било нелегално.
„Ја вас питам које сте поуке ви извукли из ове изјаве. Бундесвер је на Косову као резултат кршења међународног права, а политика Немачке тамо никада није била неутрална. Нису нам потребни немачки војници на Балкану који ће заузимати стене и штитити кршење међународног права, треба нам повратак на међународно право, јер само то може бити основ за миран суживот у Европи“, рекла је Дагделен и додала да земље ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност јужне српске покрајине треба да упозоре немачку владу на кршење међународног права тамо.
Према њеним речима, Кфор је, укључујући и Бундесвер, на Косову присутан већ 16 година, а да ниједан од циљева није остварен.
Ово није први пут да се посланици „Левице“ супротстављају немачкој политици на Косову, траже враћање у оквир међународног права и повлачење својих снага из Кфора.
На седници која је била посвећена питању остајања Бундесвера у Кфору 2012. године, у име „Левице“ говорила је Инге Хегер, која је том приликом рекла да је њена партија против учешћа немачких војника у овој операцији НАТО.
„Мисија на Косову представљена је, као и многе друге интервенције НАТО, као мисија за заштиту људских права. У ствари, реч је о војној заштити интереса европских и северноамеричких елита. Томе ће се ‚Левица‘ увек успротивити“, рекла је она.
„НАТО и ЕУ годинама цементирају етничке поделе на Балкану, укључујући и Косово. Некада намерно, а некада случајно, они играју на руку националиста. Дакле, НАТО и ЕУ су створили ситуацију у којој мисија Кфора делује као неопходна, а тензије на Косову нису ништа мање него што су биле пре њиховог доласка. Војском се не може створити мир, ни у Митровици, нити у Сребреници, чије су жртве у више наврата послужиле као оправдање НАТО-у за рат“, додала је Хегер.
„Левица“ је 2007. године формирана спајањем више мањих левичарских и социјалдемократских странака, укључујући и Партију демократског социјализма – наследницу источнонемачке Комунистичке партије. Њихов циљ је да окупе немачке социјалисте, пошто су многи немачки левичари сматрали да их је Социјалдемократска партија канцелара Герхарда Шредера издала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *