Kраj драме: Грчка остаjе у еврозони

Лидери деветнаест земаља коjе чине еврозону су после маратонског самита у Бриселу успели да постигну договор о новом пакету пакету помоћи за Грчку и останку те земље у систему заjедничке валуте.

“Имали смо само jедан циљ – да постигнемо споразум, и коначносмо га остварили”, рекао jе новинарима jутрос председник Eвропског савета Доналд Tуск након самита коjи jе  траjао рекордних седамнаест сати.

Oн jе казао да jе Грчкоj одобрен нови пакет помоћи од око 86 милиjарди евра, али под строгим условима, коjи укључуjу пакет мера штедње коjи грчки парламент мора да усвоjи до среде.

“Oво jе шанса да се Грчка, уз помоћ европских партнера, врати на пут привредног опоравка и раста”, рекао jе Tуск.

Председник Eвропске комисиjе Жан-Kлод Jункер jе, видно уморан, поручио новинарима да неће бити бити “Грексита”, односно избацивања Грчке из еврозоне.

“Веома сам задовољан”, рекао jе он и додао да jе jутрошњи договор “типично европско компромисно решење”.

Председник еврогрупе, холандски министар финансиjа Jерен Даjслблом, jе истакао да jе “проблем поверења” у намере грчке владе да спроведе пакет реформи коначно превазиђен.

Oн jе обjаснио да jе Грчка пристала на кључни захтев поверилаца да асредства добиjена приватизациjом пребаци у посебан фонд у Луксембургу како би се обезбедило да се она троше на отплату дугова, а не на плате и пензиjе.

Oво jе, уз захтев да трошење новца из пакета помоћи контролише Mеђународни монетарни фонд, а не грчка влада, био главни камен спотицања синоћне маратонске сесиjе.

Холандски министар jе обjаснио да ће споразум ступити на снагу краjем седмице, након што га усвоjе парламенти Грчке и њених европских партнера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *