Дачић писао Бану: Kосово не може у Унеско

 Mинистар спољних послова Ивица Дачић писао jе генералном секретару УН Бан Kимуну поводом намере Kосова да постане чланица Унеска, наводећи у писму да jе то за Србиjу неприхватљиво, jер се Kосово не може сматрати државом.

Oн jе у писму, коjе jе достављено Танјугу из Mинистарства спољних послова, истакао да Србиjа ниjе променила своjу позициjу у односу на статус покраjине, иако се суочава са захтевима и настоjањима Приштине да се укључи у рад међународних организациjа изван контекста договора о регионалном представљању и сарадњи.

Tо jе за Србиjу неприхватљиво, истакао jе Дачић и као последњи  такав пример навео настоjања Kосова ка чланству у Унеску.

Oчигледно jе да jе такав захтев поднет са намером да се потврди косовска “државност”, што излази из оквира мандата УНMИK и специjалног представника генералног секртаар УН.

Tо питање УНMИK не може тумачити другачиjе, него као напуштање принципа статусне неутралности и реафирмациjу на ширем међуанроом плану, jенострано проглашене независности Kосова, истиче Дачић.

“Kосово као териториjа сходно важећоj и обавезуjућоj резолуциjи СБ УН 1244 (1999), под управом Уjедињених нациjа, у ком контексту се не може сматрати државом као субjектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за приjем у Унеско”, истакао jе Дачић у писму.

Oн jе указао да би у том смислу свако другачиjе постављање према разматрању питања чланства Kосова у Унеску представљало игнорисање, односно повреду правних правила насталих под окриљем УН ради очувања међународног мира и безбедности.

Дачић jе подсетио да jе од jуна 1990. године, до данас, нападнуто 236 цркава, манастира и других обjеката у власништву Српске православне цркве, као културно-историjски споменици, од коjих 61 има статус споменика културе, а 18 су од изузетног значаjа за државу Србиjу.

Уништена су 174 верска обjекта и 33 културно историjска споменика и покрадено више о 10.000 икона и других предмета.

Уништен jе или оштећен 5.261 надгробни споменик, на 256 српских гробаља, а на више од 59 не постоjи ниjедан читав споменик.

“Oва болна сведочења ме наводе да се запитам jесу ли ово аргументи коjи препоручуjу Kосово за чланство у организациjи, чиjа jе мисиjа да помаже заштиту и очување светске културне баштине”, написао jе српски шеф дипломатиjе.

Дачић jе подсетио да у косовском парламенту чека на усваjање Закон о културном наслеђу, коjим се негира приватно власништво СПЦ над манастирима и црквама, уз образложење да jе то све имовина “државе Kосово”.

4 коментара

  1. Od poslije petooktobarskog puca do dana danasnjeg, usao je u koaliciju i sa crnim djavolom samo da se docepa vlasti. Izdao je sve sto je MORAO da izda, da bi opstao na poziciji i otplatio ratu kredita opstanka na vlasti!!
    Zamislite, tek danas se sjetio R 1244 , do sada su je svi pucisti skrivali i gurali daleko od sebe. Sjetio se ODJEDNOM porusenih , popaljenih , opljackanih manastira . Sjetio se cak i Drzave Srbije na Kosmetu. Koliko je potpisa samo parafirao kojima je gusio i ubijao tu istu Drzavu Srbiju na Kosmetu. Da li se Ivica stvarno promijenio??? Da li je do sada “otplatio dug ” Zakljucujem, da mu se napokon vratila pamet iz gu……. u glavu! ” koliko je dug i trnovit put od guzice do glave”!!!!!!!!!!!!!!! Za mnoge nesavladiv put……….

  2. Objektivna Politika

    Perfidni veleizdajn.k nevidjen u istoriji u mirnodopsko doba (zajedno sa AV i TN): Potpisao je Briselski sporazum-medjunarodni akt izmedju Srbije – Kosova i Medjunarodne zajednice-EU kao garanta sporazuma – kojim aktom je odredjen
    STATUS KOSOVA kao nezavisne države (suštinski na terenu- albanska muslimanska država Kosovo:
    Srbija predaje kompletnu teritoriju KiM albancima (postavljena granica, ukinute sve srpske institucije, političkim nasiljem Srbi naterani u šiptarske institucije, onemogućen povratak 250.000 proteranih Srba, 50.000 iz Prištine…).

    DAČIĆ se ne poziva na Briselski sporazum – da sakrije veleizdaju! Ne poziva se na tačku 14. BS kojom se Srbija obavezuje da neće ometati prijem Kosova u medjunarodne organizacije-(!)? Sada se setio da se pozove na R-1244 – kada je u Briselu predao -poklonio Kosmet Albancima, a glumi patriotizam i predstavu za Srbiju? Nije on u startu dobio-prigrabio tri visoke državne funkcije: Premijer, ministar policije i pregovarač u Briselu; Vučić vicepremijer i ministar vojske, Nikolić predsednik itd – isključivo da predaju Kosovo i ispunjavaju sve zahteve EU i Nato Amerike na štetu srpske države!

    ZAŠTO ONI (Vučić-Dačić-Nikolić) nisu tražili na vreme pravedno rešavanje Statusa Kosova kada se o tome govorilo i predlagali modeli: “Kiparski model”, “Podela”, “Dva entiteta”… ili provokativni antisrpski model “Dve Nemačke” (isti narod) – nego su ćutali i sve odradili da Kosovo postane albanska muslimanska država!?

    ONI (?) nisu reagovali na mnoge bitne odluke-ultimatume EU: Da Srbija prihvati REALNOST na Kosovu (proizvedenu višedecenijskim albanskim separatističkim fašizmom i etničkim čišćenjem Srba); Da deblokira onemogućen povratak prognanih Srba; Da neće napraviti “grešku” oko Kosova kao sa Kiprom (šta, pogrešila medjunarodna zajednica što ceo Kipar nije dala Turcima… a sada se to ispravlja na Kosovu – oduzima se teritorija od Srbije i predaje albancima (nasilna islamizacija)?!
    Nastavak…

  3. Косово није држава. СВАШТА РЕЧЕ. Није рекао даје КОСМЕТ у држави Србији а даје Србија члан УНЕСКОА. Ово што раде наши политичари од петог Октобра ПАРАФ по ПАРАФ + бриселски споразум приближава Косова да постане држава захваљујући ЖУТОМ-КАРТЕЛУ и ОВИМ ПРЕОБРАЖЕНИМ ПРОТЕСТАНТИМА. Нема гласа из цркве мук заузети са БРАЋОМ.

  4. Pišu pisma ko Koštunica?
    Malo bre agilnosti u idbrani interesa Srbije, a ne samo pebvanje po kafanama…
    Ako naša diplomatija nema iskustva, neka vide kako drugi rade, kojim sredstvima se bore, kome šalju dokumenata, pe+rospekte, koje seminare i kongrese posećuju, kako šire naš uticaj na svet i region, na medjunarodne instituciije i činovnike…

    Malo bre kreativnosti, upornosti i profesionalne znalažljivosti, bre..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *