Уз геноцид нам “каче” и силовања

Шта садржи нацрт документа о Сребреници који је спремио Лондон: У уводу се тврди да је више десетина хиљада сексуално злостављана. О страдалим Србима ни слово, само начелно саосећање са свим жртвама

Резолуција о Сребреници, коју је за Савет безбедности УН припремила Велика Британија, предвиђа осуду сваког негирања да је у Поточарима почињен геноцид и апелује на државе да лекције о оваквим злочинима уђу у школске уџбенике. Уз то, помињу се и десетине хиљада силованих током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу!

Ово би биле најспорније тачке документа, о којем разговори у СБ почињу данас, а на дневном реду за усвајање требало би да се нађе 7. јула, уочи обележавања 20 година од злочина у Сребреници.

У нацрту текста о Сребреници, сроченом на четири странице, а у које су “Новости” имале увид, предлагач Велика Британија нигде не помиње ни Србију ни Републику Српску, али се позива на пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде, а у којима се говори о геноцидном акту почињеном над Бошњацима. Реч “геноцид” помиње се чак 35 пута, а реч помирење само на два места. О српским жртвама – нема ни слова. Само се начелно изражава “саосећање са жртвама свих страна у сукобима у БиХ”.

У преамбули стоји и тврдња да су “десетине хиљада жена, девојака, људи и дечака били жртве сексуалног насиља током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу”!

У уводу се наводи и цифра од 8.000 страдалих, око које постоје велика неслагања. Такође, државе се подсећају да оне “сносе примарну одговорност за заштиту цивила од геноцида” и позивају се да окончају праксу некажњавања осумњичених за тешка злодела и окончају истраге и поступке одговорних за геноцид.

Како сазнајемо, јуче су у српском државном врху почеле консултације о резолуцији и Влада Србије ускоро би требало да заузме јединствен став о овом питању.

Павле Јевремовић, наш некадашњи амбасадор у УН, каже да је ово очигледно још један покушај политизације догађаја у Сребреници:

– Питање је и да ли препорука о осуди сваког негирања овог злочина, може у неком тренутку, ако се процени да се то десило, да доведе до тога да СБ осуди ту земљу, па и да јој уведе санкције? Треба сачекати и видети да ли ће неке чланице СБ подносити амандмане и како ће изгледати верзија текста која ће бити усвојена.

ДОДИК: ОД ЛАВРОВА ЋУ 18. ЈУНА ТРАЖИТИ РУСКИ ВЕТО

Председник РС Милорад Додик најављује за “Новости” да ће се 18. јуна, у Санкт Петербургу, видети са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом, и да ће он њега тражити да Русија стави вето на усвајање овакве резолуције.

Додик оцењује да ће документ додатно подићи тензије у БиХ:

– Очигледно је да неће бити заједничког става у Босни око овог документа, који има за циљ да политизује трагедију и наметне квазиистине о страдањима у Сребреници. Ако се тежи помирењу, зашто се не помиње и 3.500 српских жртава, такође на просторима око Сребренице, које су страдале од стране Насера Орића и његових људи – пита се Додик.

За Додика је спорна и тачка резолуције о “осуди негирања геноцида”, која, по њему, има за циљ да натера све садашње и будуће српске политичаре да се изнова извињавају.

За професора међународног права Тибора Варадија такође је “занимљиво и спорно” инсистирање на осуди негирања геноцида:

– На пример, један број европских земаља је прихватио да је негирање Холокауста кривично дело, док други то подводе под слободу изражавања. Такође, садржај уџбеника не утврђује СБ, него министарства просвете у свакој држави. Сигурно је да све стране треба да се суоче са догађајима из прошлости.

 

НАЦРТ РЕЗОЛУЦИЈЕ КОЈУ ЈЕ ПРИПРЕМИЛА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Савет безбедности:

1. Најоштрије осуђује геноцид и сва кршења и злоупотребе људских права и сва кршења међународног хуманитарног права;

2. Најоштрије осуђује геноцид у Сребреници;

3. Осуђује свако негирање овог геноцида;

4. Изражава саосећање са жртвама свих страна у сукобу у БиХ, и са њиховим породицама, и позива државе чланице да наставе да пружају правду и дугорочну подршку преживелима, укључујући и оне који су преживели сексуално насиље, где је то случај;

5. Апелује на државе да спречавају геноцид и да се боре против њега, и других озбиљних злочина према међународном праву;

6. Апелује на државе које још нису ратификовале или приступиле Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида да размотре да то учине;

7. Поздрављају напоре да се спроведе истрага и кривични поступак против оних који су оптужени за геноцид у Сребреници, апелује на све државе да сарађују са МКТЈ, Међународним резидуалним механизмом кривичних судова и Суда БиХ, и тражи да МКТЈ што пре је могуће оконча свој рад;

8. Истиче фундаментални значај помирења заснованог на дијалогу, прихватању поступака из прошлости свих страна у сукобу и привржености правди и подршци жртвама, као основе за јачање безбедности, стабилности и просперитета како у БиХ тако и у ширем региону;

9. Апелује на све државе чланице да развијају образовне програме који ће усадити у будуће генерације лекције које су научили из прошлих геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности како би се помогло да се спречи њихово поновно дешавање;

10. Подстиче државе чланице да размотре могућност утврђивања кључних органа за спречавање зверстава и одговора на њих, који би се редовно састајали;

11. Поново потврђује значај лекција које треба научити из пропуста у спречавању геноцида у Сребреници… Генерална скупштина решена је да предузме правовремену и ефикасну акцију у циљу спречавања поновног дешавања овакве трагедије и у том циљу ће користити сва расположива средства;

12. Потврђује да повреда или злоупотреба међународних људских права или кршење међународног хуманитарног права, укључујући и она која обухватају сексуално и родно засновано насиље, могу да представљају рану индикацију за геноцид;

13. Захтева од генералног секретара да обезбеди већу сарадњу између постојећих механизама за рано указивање на спречавање геноцида и осталих озбиљних међународних злочина.

2 коментара

  1. Ако није било силовања и геноцида штаје било: ОДМАЗДА, за оно штосу чинили Усташе и муслимани 1941-45 и наставили 1992-95 године. О томе се може и мора говорити и донети правилан суд истине а не политички како се коме падне на памет.Велика Британија и њена политика учинили су многа зла где су били као колонисти, окупатори: Северне Америке, Азије,Африке и арапског света. Ова резолуција треба да докрајчи народ и државу Србију. Србин где год буде живео биће обележен као штоје Хитлер обележио Јевреје. Ова српска власт мора сву своју памет да употреби да недође до изгласавања те по нас најгоре резолуцује. Ко нам може помоћи? Тосу два велика народа са својим владама РУСКИ И КИНЕСКИ НАРОД !!!

  2. Engleska bi trebala da bude zadnja zemlja koja pokrece pitanje genocida i ratnih zlocina, bilo silovanja bilo ubijanja bez suda itd. Ako podjemo od toga da zlocini genocida nikad ne zastarevaju,Englezi imaju pune ruke i zlocina i zlocinaca. Ako se dusebrizno zalazu za muslimane iz Srebrnice, zasto se ne zalazu za Aboridzane iz Australije, Novog Zelanda,Indijance iz Sjedinjenih Americkih Drzava i jos sijaset naroda Afrike i Azije gde su ih ili pobili ili proterali i njihovu zemlju ili rudnike prisvojili i godinama eksploatisali.
    Kamen nebi trebao da baca onaj koji zivi u staklenoj kuci.
    Ne zaboravimo da danas svetom vladaju deca nacista i nihovih simpatizera. Ovim potezom se zeli umanjiti znacaj stvarnog genocida koji je pocinjen nad pojedinim narodima u Drugom Svetskom Ratu.
    Iskreno se nadam da, u Engleskoj, postoje jos ljudi koji cene pravdu i istinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *