Руски одговор на британску резолуцију на Ист Риверу

Делегација Русије у Уједињеним нацијама поделила је свим чланицама Савета безбедности нацрт своје резолуције о БиХ, као контрапредлог британском документу о Сребреници, сазнају “Вечерње новости”

Русија, наиме, сматра да СБ има задатак да постигне договор о тексту који би донео истинску корист целом региону, па је предлог Москве усредсређен на питања која представљају основу за сарадњу и мирну коегзистенцију држава региона, а не на питања која јачају тензије, пишу Новости.

Идеја Русије је да СБ још једном потврди подршку Дејтонском споразуму и да се најоштрије осуде сви злочини почињени током свих сукоба у бившој Југославији.

С друге стране, Србија ће се највероватније већ данас, још једном, другим писмом у последњих десетак дана, обратити чланицама СБ како би указала на погубност и штетност британске резолуције о Сребреници, која неће донети ништа добро ни Србији ни целом региону.

Београд ће обавестити чланице СБ да је и нови предлог резолуције Велике Британије неприхватљив за Србију, јер су у тексту направљене само козметичке измене и практично само смањен број употребе речи “геноцид”, преноси Фонет.

У писму Србије биће наведено да британски нацрт резолуције баца стигму на цео српски народ и да би било погубно да се оваквим једним потезом Срби историјски означе као геноцидна нација.

Такође, Београд је у сталним дипломатским контактима пре свега са две сталне чланице СБ – Русијом и Кином, на чију помоћ рачуна у овој важној политичкој, али и историјској бици на Ист Риверу.

Контакти су остварени и са несталним чланицама СБ Венецуелом, Шпанијом, Нигеријом, Чилеом и Анголом, које би могле да гласају против британске резолуције уколико се нађе на дневном реду седнице 7. јула.

Готово је извесно да ће британску иницијативу подржати још две сталне чланице – САД и Француска, а Лондон се узда и да ће представници Чада, Јордана, Литваније, Малезије и Новог Зеланда у Савету безбедности подићи руку за усвајање документа.

Тако је тренутни однос снага у СБ 8:7 за британску иницијативу, што значи да би резолуција Лондона прошла са тесном већином.

За усвајање докумената у СБ потребно је да гласа осам од 15 чланица СБ, под условом да ниједна од сталних не уложи вето.

Један коментар

  1. REZOLUCIJA O SREBRENICI NIJE NI JEDNIM ISTINITIM DOGDAJEM NAPISANA,TAKO JE POTPUNO NEVAZEĆA SA PRAVNE TAČKE I TREBA NA NJU STAVIT VETO,JER JE TO UVREDA SRBA KOJI SU PUNI LJUBAVI PREMA SVIM NARODIMA I IMAJU POŠTOVANJE PREMA SVIM LJUDIMA KOJA SU NAM BRAĆA U BOGU OCU,HRISTOS BOG JE SRBIN I GOVORIO JE SRPSKI,34gOD HRISTA JE APOSTOL JAKOV NAPRAVIO PRVU HRISTOVU CRKVU U SREMSKOJ MITROVICI I POSTAVIO SVETOG ANDRONIKA,SVI APOSTOLI HRISTOVI SU DOŠLI PRVO U SRBIJU,LAKO IM BILO ŠIRITI HRIŠĆANSTVO JER SU GOVORILI SRPSKI,SVETI ANDREJ JE PROŠAO KROZ SRBIJU U KIJEV, A SVETI PAVLE JE U RIM U PAVLOVU PEĆINU KRŠTAVAO NAROD.AMIN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *