“Nismo iznenađeni potezom Britanije”

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Velika Britanija nacrt rezolucije o Srebrnici nije podelila čak ni stalnim članicama Saveta Bezbednosti UN.

On je dodao da Srbija nije iznenađena tim dokumentom i da je znala kakve su namere Velike Britanije.

Dačić je novinarima rekao da je Srbija od decembra prošle godine dobila 60 “kripto zaštićenih telegrama” iz raznih prestonica, te da je nacrt rezolucije o Srebrnici nije iznenadio.

“Nas ovo nije iznenadilo, reč je o tome da Velika Britanija to ni sa kim nije podelila, čak ni sa stalnim članicama Saveta bezbedosti UN, a kakve su im namere to smo znali”, rekao je Dačić.

On je dodao da će rukodovdstvo Srbije učiniti sve da zaštiti nacionalne interese navodeći da je poslao pismo ministrima spoljnih poslova pet stalnih članica SB UN.

Dodao je da konsultacije na nivou pet stalnih članica još uvek nisu obavljene i da se one i očekuju od ponedeljka.

“Očigledno je da postoje velika neslaganja medju stalnim članicama SB UN”, rekao je Dačić dodajući da će Srbija pratiti situaciju.

Rešenja samo ako i druga strana bude konstruktivna

Dačić je izjavio da će Srbija uložiti maksimum napora da nastavi sa konstruktivnim pristupom briselskom dijalogu i da će do konkretnih rešenja doći samo ukoliko i druga strana pokaže isti takav odnos.

Upitan za očekivanja uoči nastavka dijaloga u Briselu, u utorak, 23. aprila, Dačić je novinarima rekao da je Srbija svesna da postoje mnoge stvari za koje se ponekad ne može reći da su slučajne, da ima mnogo teških tema, ali da Srbija sigurno pod pritiskom neće donositi nikve odluke.

“Srbija će donositi odluke koje su racionalne i koje gledaju u budućnost, ali uz punu zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa”, poručio je šef srpske diplomatije nakon sastanka sa kandidata za svog novog specijalnog predstavnika za Ukrajinu, austrijskim diplomatom Martinom Sajdikom.

Šef srpske diplomatije je dodao i da ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić obavestio da sa njim putuje u Brisel.

Razgovarao sa svojim predstavnikom za Ukrajinu

Ivica Dačić razgovarao je, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, sa kandidatom za svog specijalnog predstavnika za Ukrajinu, austrijskim diplomatom, ambasadorom Martinom Sajdikom, sa kojim se saglasio da je uloga te organizacije od ključnog značaja za razrešenje te krize.

Predsedavajući OEBS-u Dačić razgovarao je sa ambasadorom Sajdikom o ulozi OEBS-a u diplomatskim naporima da se okonča kriza u Ukrajini, kao i dosadašnjem učinku Trilateralne kontakt grupe, pod čijim okriljem rade četiri radne grupe za implementaciju Sporazuma iz Minska, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sagovornici su se složili da je uloga OEBS-a, jedinog međunarodnog prisustva na terenu i organizacije koja uspeva da sve aktere krize dovede za isti sto, od ključnog značaja za političko razrešenje krize.

Sajdik bi trebalo da zameni švajcarsku ambasadorku Hajdi Taljavini na tom mestu, koje uključuje i dužnost specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-u u Trilateralnoj kontakt grupi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

3 komentara

 1. Dacic uliva nadu………….
  Izdao je vlastiti Narod i sve do danas radio za korist zapadnih gazda protiv Srbije?
  Jednom izdajica , uvijek izdajica, sada bi magao i njih da IZDA i da pocme da radi za interese vlastitog Naroda i Drzave Srbije………..

 2. Objektivna Politika

  DAČIĆ: Srbija će uložiti maksimum napora da nastavi sa konstruktivnim pristupom briselskom dijalogu?

  Videli smo taj “konstruktivan pristup” (veleizdajnički) u Briselskom sporazumu: Albanci dobili sve – celo Kosovo, Srbi ništa, i manje od ništa – obavezu da finansiraju opstanak preostalih Srba na Kosovu (to će sve u bliskoj budućnosti pripasti albancima, videlo se juče u emisiji TV B92 – Srbi u najvećoj opštini Debelo Brdo prodaju imanja za 25 evra po aru (skoro za džabe)?

  DAČIĆEV-VUČIĆEV “konstruktivan pristup” u dijalogu vidi se kada su potpisali BS da će ZSO raditi po zakonima i ustavu Kosova.
  U sporazumu o sudstvi o sudstvu i tužilaštvi donete su odredbe da ZSO ima 7 opština: 4 opštine sa srpskom većinom, i 3 albanske opštine sa Južnom Mitrovicom, gde su po etničkom sastavu brojčano albanci dobili petostruku većinu u odnosu na srbe (!)?
  ZSO se pretvorio u ZASO – Zajednicu albansko-srpskih opština!

  GDE JE ZSO od najmanje 10 srpskih opština sa zakonodavno-izvršnim ovlašćenjima (autonomnost slična Republici Srpskoj) – kako su govorili i obećavali Dačić i Vučić pre potpisivanja Briselskog veleizdajničkog sporazuma???

  U startu se videlo da je ZSO izum-patent Dačića-Vučića-Nikolića da se zamajavaju Srbi, dok se u Briselu i na Kosovu korak po korak predaje-poklanja teritorija albancima! VELEIZDAJA u mirnodopsko doba kakvu ne poznaje istorija!!! Nastavak…

 3. Dobro je da se budi naša diplomatija, dobro je i jasno rečen stav o nekom novom gasovodu koji u širokom luku zaobilazi Srbiju!

  Dobroje rečeno i u vezi rezolucije o Srebrenici, ali je potrebna akcija, delovanje, da se šire naše diplomatske aktivnosti, obaveštavanje javnosti , ambasada, država, institucija, naučnika….

  Loše je što ministar ofira nekakve podatke koje su od bezbednosnog značaja kao na pr.:
  “” ..rekao da je Srbija od decembra prošle godine dobila 60 „kripto zaštićenih telegrama“ iz raznih prestonica,… “”

  > Zašto se javno govori o načinu dobijanja informacija, o broju depeša, … na taj način strane službe mogu da donesu izvesne zaključke, da usmere delovanje na drugu stranu, da ometaju …? Treba uopšteno govoriti o izvorima i načinima, valjda?:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *