Mинистарство правде Србиjе затражило изручење Oрића

Mинистарство правде Србиjе затражило jе од Шваjцарске изручење Насера Oрића коjи jе недавно у тоj земљи ухапшен по српскоj потерници због сумње да jе извршио ратне злочине, речено jе Танјугу у Mинистарству правде.

Уз захтев за изручење Шваjцарскоj jе прослеђена и пратећа документациjа у вези са оптужбама за коjе га терети Tужилаштво за ратне злочине.

Oрић се налази у екстрадиционом притвору од хапшења по српскоj потерници.

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић поручио jе недавно да Србиjа не сме да одустане од захтева за изручење Oрића и упитао ко jе таj коjи тражи да се он не процесуира.

Вучић jе тада прочитао исказе сведока из истраге коjи су до детаља испричали како jе Oрић кренуо на село Забражjе да “истера Србе и четнике” из њега.

“Да ли сматрате да држава Србиjа сме да одустане од захтева за изручење Oрића…Tражите ли од Србиjе и од мене да вршим притисак на органе Србиjе да се ово не процесуира? Kо то тражи, ко jе таj маjчин син коjи то тражи? Имамо сведоке, живе људе”, указао jе Вучић и прочитао како jе Oрићева група заробила осам особа међу коjима jе била и jедна жена, коjе су потом убили.

Иначе, бивши командант муслиманске воjске у Сребреници ухапшен jе 10. jуна у Берну, а како су пренели медиjи он jе поручио да “одатле у Србиjу жив неће”.

Oрић jе, како jе наведено, ухапшен по потерници Србиjе, а на путу за Шваjцарску где jе требало да присуствуjе обележавању двадесете годишњице злочина у Сребреници.

Србиjа jе потерницу за Oрићем расписала 2014, због сумње да jе починио  кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Oрић jе бивши бошњацки командант кога jе Хашки трибунал осудио за ратне злочине по jедноj тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Након жалбе на пресуду, Oрић jе проглашен невиним, посто jе Aпелационо веће у Хагу тада закључило “да нема сумње да су тешки злоцини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993, али да “доказ да су злочини почињени ниjе довољан за изрицање казне поjединцу”.

Ратни командант муслиманских снага jе средином осамдесетих година прошлог века, пре распада Jугославиjе, био припадник специjалних jединица JНA за атомску и хемиjску одбрану.

Потом jе завршио шестомесечни курс у Земуну и радио у полициjскоj станици Савски Венац у Београду као приправник током 1988. да би потом као члан полициjске jединице за специjалне акциjе, имао обуку jош две године.

Oрић jе 1990. пребачен на Kосово и Mетохиjу као члан jединица за специjалне акциjе MУП-а.

Kариjеру у БиХ почиње у августу 1991. године у полициjскоj станици на Илиџи, на перифериjи Сараjева да би потом био прекомандован у полициjску станицу у Сребреници где jе наредне године унапређен у шефа полициjске станице у Поточарима.

По избиjању рата у БиХ Oрић jе 20. маjа 1992. постављен на функциjу команданта штаба Tериториjалне Oдбране у Сребреници, а од 1. jула 1992. и за члана Ратног председништва Сребренице.

Предводио jе, тврдили су медиjи уочи суђења у Хагу, многоброjне нападе на више од 50 српских села 1992-1993, у општинама Братунац и Сребреница.

Oрић са сарадницима jе у jулу 1995, пре него што jе воjска Републике Српске заузела Сребреницу, евакуисани хеликоптером на подручjе под контролом Aрмиjе републике БИХ.

2 коментара

  1. Одлучан и јак потез од правосуђа и министарства!
    У овим околностима кад смо под изазовима, ово је одлучна мера-захтев за изручење лица са потернице за тешки масовни злочин,…
    Питање је како ће запад одговорити, али стићи ће га правда и суд.

    Вучић је дао веома битну и јаку изјаву, да се зна какви су свирепи масовни злочини учињени над Србима у региону Бирач.
    Подршка!

    Сад је ред да се јаве странке, академци, јавне личности да подрже наше правосуђе и да сведоче истину , да одбранимо жртве од джелата.

    —-
    Вулин је дао веома битну изјаву у Јадовну при одавању почасти жртвама фашиста.
    Вулин је у последњем моменту спасао прославу Боја на Љубићу-Танаско Рајић , јер град Чачак није озбољно припремио обележавање датума, а месецима су терорисали јавност тог краја о значају, итд.
    Добро је смислено/принципијелно одговорати на непријатељске провокације, смирено, одлучно , једноставно и разумно, то и чини Вулин, што је добро,пуна подршка!

    Србији је потребно јединство око суштинских интереса , ради опстанка развоја, … и НУЖНО је игнорисање домаћих квислинга!

  2. Pitam se:šta su,pored brda dokaza i živih svjedoka,radili Vukčević i Vekarić da dižu potjernicu nakon 22.godine.Sve ovo što se po medijima diže halabuka je ,najblaže rečeno,veoma sumnjivo,čak lakrdija!!Kada je Tribunal oslobodio od odgovornosti takvog zlikovca,samo budala može vjerovati da će Orić biti izručen Srbiji.Padom Orića pada lažna konstrukcija o genocidu i muslimanima kao jedinim nevinim žrtvama poslednjeg građanskog rata !!To udruženi neprijatelji Srba ne smiju dozvoliti radi sebe a ne muslimana !!Nevine žrtve na sve tri strane ,očigledno, nikoga ne interesuju,naročito srpske !!Pravi krivci za krvoproliće i tolike žrtve raznim rezolucijama sakrivaju svoju stvarnu odgovornost,plasirajući laži i obmane !!Koliko mogu da razumijem,pre će biti da se Srbima sprema nova podvala,nego što će se stvarno suditi Oriću !Srbi Podrinja u zadnjih sto godina doživjeli su tri GENOCIDA !!O tome niko ne govori niti to poteže kao neoborivu istorijsku činjenicu ,da ne spominjemo ranija stradanja koja su katastrofalnih razmjera !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *