Исламисти славе “крвави петак”

Три фатална терористичка напада за неколико сати догодила су се на три континента и однела на десетине живота. Исламисти на друштвеним мрежама славе нападе.

У Кувајту је одговорност за нападе преузела ИД, нападач из Франсуске од раније је познат антитерористичким јединицама, а за Тунис нико није преузео одговорност.

Ови напади изазвали су страх да ће се заиста остварити најаве исламиста да “ће ово бити месец катастрофе са невернике”, пише “Раша тудеј”.

У јутарњим часовима догодио се терористички напад у Француској, када је нападнута фабрика гаса у близини Лиона. Једна особа је убијена, а њена глава је пронађена окачена на капији фабрике.

Још две особе су повређене у нападу, а један нападач је ухапшен.

Француски председник Франсоа Оланд је назвао инцидент “правим терористичким актом”, а званичници су навели и да је осумњичени повезан са покретом Салафист, који се везује за исламски фундаментализам.

Након догађаја у Француској, терористи су напали и туристички комплекс у Тунису, у близини града Сус. Најмање 28 особа је убијено, а међу њима су британски, немачки и белгијски туристи, чији идентитети још увек нису објављени.

Нико још увек није преузео одговорност за напад, али је Исламска држава била одговорна за терористички напад у “Бардо музеју” у марту у престоници Туниса, наводи “Раша тудеј”.

У Кувајту се догодио терористички напад када је бомбаш самоубица ушао у џамију у којој је налазило око 2.000 људи. Најмање 25 особа је погинуло, а више од 200 рањено.

За овај напад одговорност је преузео огранак Исламске државе сачињена од сунита, наводи “Раша тудеј”.

Радикални екстремисти су преплавили друштвене мреже, како се наводи, објавама којима славе данашње догађаје користећи хасхтаг “блоодyфридаy” (крвави петак).

Прошле недеље Исламска држава је објавила поруку у којој позива на појачане нападе у току рамазана, који траје до 16. јула.

Политичари и обавештајне службе из целог света почели су истрагу о томе да ли постоји веза између ова три напада.

“Ово је претња за све нас, ово се данас догодило у Тунису и Француској, али они се могу догодити било где – сви смо суочени са претњом. Морамо да се боримо против овог радикализма који мења младе умове и морамо да се боримо свим средствима”, навео је премијер Велике Британије Дејвид Камерон.

“Њујорк тајмс” је такође известио да службе раде и у контакту су са страним колегама и да покушавају да утврде да ли су напади случајно били временски усклађени или се то догодило планирано, а и да је могуће да их је организовала Исламска држава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *