Хрватска под лупом Русије због нетолеранције према Србима

Министарство спољних послова Руске Федерације поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом израдило је опсежан документ назван „Неонацизам – опасна претња људским правима, демократији и владавини права“ у којем је, у оквиру анализе европских земаља, обухваћена и Хрватска која је прозвана због нетолеранције према Србима.

Руси, између осталог, наводе да је „агресивни национализам, етничка и верска нетолеранција усмерена првенствено против највеће мањинске групе, Срба, чији се број од 1991. смањио за две трећине“, пише Слободна Далмација.

Позивајући се на податке активиста за људска права, у извештају се тврди да је у последњих 19 година око 30.000 Срба у Хрватској прешло на другу веру, односно прихватило католичанство.

„Стручњаци кажу да је главни разлог за то жеља родитеља да спрече малтретирање деце у школи на основу њихова етничког или верског порекла“, наводи се у документу.

Руски аналитичари истичу и да се Срби у Хрватској суочавају с озбиљним административним и другим препрекама у проналаску посла и повратку имовине.

Набрајају се и појединачни случајеви ксенофобичног вандализма на православним гробљима, скидање ћириличних плоча, уништавање спомен-плоча жртвама усташког логора Јадовно на Пагу, као и скрнављење јеврејског гробља из XVI века у Сплиту.

У овом документу су Славонија, северна Далмација и западни Срем лоцирани као подручја у којима је посебно јак хрватски национализам.

Наводи се и да је бивши председник државе Иво Јосиповић упозорио на узнемирујуће трендове јачања неофашизма и неонацизма у Хрватској пред којима не би требало затварати очи.

Коментаришући тај извештај, председник саборског Одбора за људска права и права мањина Фурио Радин тврди да никад није чуо за податак да је 30.000 Срба прешло на католичанство и да се ради о неоснованим бројкама.

Радин уверава да Хрватска не може бити прозивана за неонацизам, да постоји „спорадично кокетирања с усташтвом, стадионски национализам, али да генералне оцене руског МВП-а не стоје“.

Неки од случајева који се наводе налазе се и у опсежној студији „Насиље и несношљивост према Србима у 2014. години“, коју је израдила чланица Српског народног већа и новинарка Тамара Опачић.

СНВ и Клуб заступника СДСС-а у Сабору почели су 2013. године евидентирање и праћење таквих случајева, па Опачић наводи да је прошле године забележено 82 примера етнички мотивисаног насиља, несношљивости и говора мржње против Срба, што је пораст у односу на годину раније.

„За то су криви избори јер десница предвођена ХДЗ-ом као главни политички капитал за повратак на власт користи националистичку реторику која подразумева антисрпску хистерију“, казала је Опачић.

Под лупом Руса се нашао и певач Марко Перковић Томпсон, па се у њиховом извештају оцењује да непостојање закона против историјског ревизионизма и негирање ратних злочина омогућава хрватским естрадним звездама да пропагирају усташтво, при чему истичу Томпсонов пример и његово певање „Јасеновца и Градишке Старе“, песме у којој се величају усташки покољи.

Члан Извршног одбора Хрватског хелсиншког одбора Иво Банац потврђује да у Хрватској, као и другде, има инцидената који су у вези са неофашизмом, али пита „ко су Руси да раде прозивке и са којим интересом?“.

Он сматра да закон који би бранио историјски ревизионизам не би смео да буде донет јер би ограничио слободу говора.

Лист наводи и детаље из студије СНВ-а где се налазе и фотографије и пописи графита нацистичких, фашистичких и усташких симбола и поруке којима се позива на физичко насиље према Србима, у готово свим хрватским градовима, као што су „Србе на врбе“, „убиј Србина“, „Србине, сели се“, „кољи Србе“…

Такође је наведено да је највећа концентрација увредљивих графита забележена на улицама Загреба.
http://rs.sputniknews.com/srbija/20150608/2406116.html#ixzz3cSwikT6n

6 коментара

  1. Хвала Русији; овдашњи политичари и медији, заслепљени `ев-ропским` путовањем, не виде шта се у тој, `сусједној` ЕУ догађа ? И `инциденти` су почели да се посматрају као нешто `нормално` ?
    Ко да те `лечи` “Европо”, ако се не само `дијагноза` не назире, већ се и `бољка` – скрива ?

  2. Гос, Банац Ви би морали знати косу Руси и Срби. Знате Гос, Банац мисмо са Русима по крви и вери православној браћа. Ми Срби смо преварени јер смо веровали дасу нам по језику и Хрвати браћа. Та превара нас Србе је веома много коштала животима и привредним добрима. Незнам дали пролазите кроз СРПСКЕ КРАЈИНЕ где расте КОРОВ кога су посијали хрватски фашисти и комунисти. Нема ОЈКАЊА на пољима БАНИЈЕ,КОРДУНА и ЛИКЕ. И на послетку у Петрињи хтели Срби мало да ЗАОЈКАЈУ али Ваши нацисти растурише и то у прошлу суботу Гос, Банац вероватно сте чули за тај случај.

  3. drugim recima,najveci sovinisticki nacionalizam laznih hrvata(pokatolcenih Srba) i ekspanzija ustashtva je na vekovnim Srpskim teritorijama!misle da galamom mogu da se operu sto su ubijali starce,zene i decu i proterivali ih sa njihove zemlje!boje se oni nas i te kako,kao male zeke!najveca im je frka sto su i sami svesni da cemo kad tad doci po svoje,ali ne znaju kad ce to biti!zato smo mi Srbi njihova najveca fobija!!!

  4. sve se to zna. hvala rusima naovoj studiji,pomoci ce nam jednog dana,kada ovde ne bude vise jugonostalgicara. no sta je ovde interesantno. stanoviste gospodina radina i naravno gospodina banca. on je u ndh, mislim na g. banca,ono sto je sonja biserko kod nas, clan helsinskog odborau hrvatskoj. viditeli damei gospodo odbranu ndh vlasti i politike i uvidjate li koliko je uloga gdje biserko neprijateljska ne samo prema vladi, nego i prema srpskom narodu. to je znate ta razlika izmedju hrvata i srba. o ovom drugom tipu necu da dajem komentar. cuvam clanak g. zvonimira cicka u kojo j on kritikuje govor mrznje povodom srpskog pominjanja jasenovca. naravno odavde nije bilo komentara,osim doticne gdje koja je izjavila da je dosta sa tim jasenovcem. a da li je. sta kazu jevreji za ausvic, dali i oni kad govore o logoru, koriste govor mrznje.

  5. Istina se sakrit ne može,sama izbija i sija,jer je Gospod Isus Hrist Sin Božji Put,Život i Istina,bilo kog Hristovog jagnjeta ili ovce kojim ja Pastir dobri,ubije li ko jagnje ili ovcu Hristovu,teško njemu a pogotovo Hristovo jagnje da takne neko taj oproštaj dobit neće

  6. Хрвати су само Хрвати, више пута у историји оцељивани као немилосрдне
    кукавицее без имало срама.негде је записано, у једном граду на јдној цркви, у једној демократској земљи, сада великом пријатељу Хрвата,ево шта је писало: “Да нас бог сачува од куге, глади, рата, и
    Хрвата” недавно су уклонили ту плочу са те цркве. А знате ли зашто је то писало. Сећате ли се вињака Баделовог звао се “Тренк”, радо су га пили по целој Југославији, а, знате ли ко је тај барон Тренк?,по којем је назван тај вињак?.Носили су мараме око врата,па је тај мушки украс по Хрватима добио име “кравата”. Били су немилосрди и бесрамни над немоћнима, а натпис на плочи су зарадили,између осталог на једној ужасној радњи. Држећи новорођенчад за ноге, у пуном трку јашући на коњима разбијали су главе деце о ћошак црквене зграде, а други су гледали и оцењивали
    ко је то извео атрактивније. Грозне злочине су Србима и осталим нехрватима чинили, а и у Русији, као припадници Хитлерове војске, и
    Славонији,Банији Лици, Кордуну и Далмацији у току другиг светског рата. Чинили су злочине и током рата по распаду Југославије, чијем
    распаду су највише допринели, а ми срби под силом западне демократије доживели смо страшан егзодус, зато Русија има морално право да каже оно што су рекли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *