EU priznala: Tačno je, nudili smo gasovod koji zaobilazi Srbiju

Delegacija Evropske komisije (EK) u Srbiji potvrdila je da je bio predložen gasovod iz Rusije prema Evropi koji bi zaobišao Srbiju, ali da je taj predlog povučen.

Delegacija EK u saopštenju navodi da je u ovkiru inicijative gasnog povezivanja centralne i jugoistočne Evrope predložen i projekat Istočni prsten, ali je on povučen, pa time EU ne učestvuje u njegovoj promociji.

Iz Delegacije napominju da je Evropska komisija posvećena diverzifikaciji snabdevanja gasom Srbije, između ostalog i putem gasovoda iz Bugarske koji predstavlja projekat od zajedničkog interesa i od interesa za Energetsku zajednicu.

“U tom smislu, Komisija promoviše plan gasnog povezivanja centralne i jugoistočne Evrope, u kome Srbija aktivno učestvuje”, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je, kako dalje piše, obratila pažnju na saopštenje kompanija Gasprom, OMV, Šel i EON, koje razmatraju izgradnju dva dodatna produžetka gasovoda Severni tok, koji bi povećali kapacitet gasovoda za 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Osim toga, Gasprom je u januaru 2015. najavio izgradnju Turskog toka, čime bi se kapacitet gasovoda koji snabdeva Tursku, a preko Turske i Evropu, povećao za 47 milijardi kubnih metara.

“Energetska bezbednost je i dalje prioritet Energetske zajednice”, dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je nedavno da su evropski zvaničnici nudili Rusiji da se pravi gasovod pod nazivom Istočni prsten koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, a koji bi zaobišao Srbiju.

2 komentara

  1. … e pa `draga` EU podlosti, – `zaobiđite` nas a menjajte i druge `predloge`…
    I briselski `sporazum` je – podlost; kažite istinu, da je odavno odlučeno, da za Srbiju nema prijema u EU, samo – `zamajavanje` – obmana i podlost ?!

  2. Mene bi bili sramota da kao /običan/ gradjanin izjavim da mi nije poznata namera “zapada” da se gasovod izmesti van Srbije! Kad “premijer” to kaže, onda je zabrinjavajuće, toliko, da se pitam da li ispunjava sposobnosti koje traži ta funkcija!? O savetnicima da ne pričamo!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *