ЕУ признала: Тачно је, нудили смо гасовод који заобилази Србију

Делегација Европске комисије (ЕК) у Србији потврдила је да је био предложен гасовод из Русије према Европи који би заобишао Србију, али да је тај предлог повучен.

Делегација ЕК у саопштењу наводи да је у овкиру иницијативе гасног повезивања централне и југоисточне Европе предложен и пројекат Источни прстен, али је он повучен, па тиме ЕУ не учествује у његовој промоцији.

Из Делегације напомињу да је Европска комисија посвећена диверзификацији снабдевања гасом Србије, између осталог и путем гасовода из Бугарске који представља пројекат од заједничког интереса и од интереса за Енергетску заједницу.

“У том смислу, Комисија промовише план гасног повезивања централне и југоисточне Европе, у коме Србија активно учествује”, наводи се у саопштењу.

Европска комисија је, како даље пише, обратила пажњу на саопштење компанија Гаспром, ОМВ, Шел и ЕОН, које разматрају изградњу два додатна продужетка гасовода Северни ток, који би повећали капацитет гасовода за 55 милијарди кубних метара годишње.

Осим тога, Гаспром је у јануару 2015. најавио изградњу Турског тока, чиме би се капацитет гасовода који снабдева Турску, а преко Турске и Европу, повећао за 47 милијарди кубних метара.

“Енергетска безбедност је и даље приоритет Енергетске заједнице”, додаје се у саопштењу.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је недавно да су европски званичници нудили Русији да се прави гасовод под називом Источни прстен који би ишао преко Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке, а који би заобишао Србију.

2 коментара

  1. … е па `драга` ЕУ подлости, – `заобиђите` нас а мењајте и друге `предлоге`…
    И бриселски `споразум` је – подлост; кажите истину, да је одавно одлучено, да за Србију нема пријема у ЕУ, само – `замајавање` – обмана и подлост ?!

  2. Mene bi bili sramota da kao /običan/ gradjanin izjavim da mi nije poznata namera “zapada” da se gasovod izmesti van Srbije! Kad “premijer” to kaže, onda je zabrinjavajuće, toliko, da se pitam da li ispunjava sposobnosti koje traži ta funkcija!? O savetnicima da ne pričamo!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *