Балкански џихад

Пише Игор Јовановић
Народи Балкана од 5. јуна имају још један разлог за бригу. Претње Исламске државе озбиљне су баш као што је и њихова пропаганда врхунска

Група брадатих наоружаних мушкараца у униформама баца клетве на све невернике и неистомишљенике у исламском свету. Окружени својом децом и погледа упртих у вечност, они изричу смртне пресуде хиљадама друге деце и људи на Балкану. Ако сте мислили да је ово сцена из средњег века, преварили сте се. Нажалост. То лако може да буде и суморна скора будућност балканских државица које радикални исламисти, окупљени у Исламску државу и сродне организације, покушавају да претворе у своје регрутне центре.

 

ИНТЕРНЕТ ЏИХАД „Борите се тамо, борите се против њих. Ако можете, постављајте им експлозив испод аута или кућа, свима њима. Ако можете, узмите отров, ставите им у пиће, у храну, нека цркну, нека цркну од муке, од отрова. Убијајте их на сваком месту где год стигнете, по Босни, по Србији, по Санџаку, ви то можете. Алах ће вас помоћи…“ Ово је само део порука које су борци Исламске државе пореклом са Балкана упутили својим сународницима.

Снимак Исламске државе у којем се позива на убијање људи на Балкану објављен је на друштвеним мрежама 5. јуна, само дан пре него што је поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања, посетио Сарајево. Главне улоге у двадесетоминутном пропагандном филму радикалних исламиста имају њихови борци пореклом са Балкана, који говоре језицима матичних држава. Тако на убиства по Босни и Србији позива човек који се назива Салахудин ал-Босни и који течно говори на српском или, како неки кажу, „босанском језику“. Његов саборац Абу-Муџатил ал-Косови пре одласка на Блиски исток звао се Ридван Хаћифи и живео је у Гњилану. У видео-снимку се обратио на албанском језику, а неверницима на Балкану поручио је да се више нигде неће осећати сигурним. „Црни дани вам долазе. Плашићете се да идете улицом. Плашићете се на радном месту. Нећете бити сигурни ни у својим домовима“, претио је са снимка Ал-Косови обучен у маскирну униформу и стежући у рукама калашњиков.

[restrictedarea]

Међутим, поред шока због порука које су упућене становницима Балкана, разлог за бригу су лакоћа и умешност Исламске државе да ствара и пласира свој пропагандни материјал. Спот објављен почетком јуна припада пропагандним остварењима којих се не би постидео ни Холивуд. Заиста је невероватно са коликом вештином они који пропагирају друштвено уређење из средњег века данас ефикасно користе друштвене мреже и нове медије како би пласирали своје идеје и регрутовали нове борце. Спот у којем су јунаци борци Исламске државе са Балкана урађен је у продукцији „Ал-Хајати медија центра“, познатог и као медијско одељење Исламске државе. Поред тога, радикални исламисти су од почетка борби у Ираку и Сирији много пута показали да беспрекорно добро могу да користе Твитер и Фејсбук и да увек буду корак или два испред оних који желе да угасе или контролишу њихове налоге на друштвеним мрежама.

Тако је директор Одељења за антитероризам у полицији Косова Фатос Маколи казао да се регрутација Исламске државе по Косову све више одвија преко интернета. Маколи је казао да виртуелни ратници Исламске државе своје жртве бирају на основу њихових профила на друштвеним мрежама, а онда почињу и комуникацију са њима. „Регрутација младих са Косова путем интернета, коју врше организације као што су Исламска држава и Ал Нусра, представља ризик, а последњи случај који то доказује јесте покушај двеју малолетних девојчица из Витине на Косову да током марта ове године оду за Сирију“, навео је представник косовске полиције. Маколи је казао да се интернет не употребљава само за регрутацију већ и за ширење пропаганде и сакупљање новца.

 

ЈЕСМО ЛИ БЕЗБЕДНИ? Дакле, противник је више него озбиљан. И зато се намеће круцијално питање – јесмо ли безбедни? Један београдски дневник, за који се сматра да има одличне везе са српским властима, објавио је 8. јуна да Исламска држава у Србији има барем 30 „спавача“, односно потенцијалних ратника спремних да се активирају баш после позива какав им је упућен кроз пропагандни филм ове организације. Позивајући се на тајни извештај Безбедносно-информативне агенције који је достављен и највишим државним функционерима, лист наводи да је видео-порука присталицама Исламске државе на Балкану вероватно тек сигнал и најава позива на конкретне акције. У тексту се наводи да су српске безбедносне службе регистровале и телефонске разговоре Салахудина ал-Боснија са двојицом људи из Србије, од којих је један лоциран на југу државе, док је други из околине Београда.

Званични подаци из Србије за сада нису аларматни. Директор БИА Александар Ђорђевић изјавио је 1. априла да је на ратиштима Блиског истока за сада ангажовано око 25 људи са подручја наше земље. Уз податке са Косова ситуација је нешто тежа јер се рачуна да се у Сирији и Ираку бори око 200 људи са тог подручја, док је око 80 имама широм Косова ухапшено због подршке радикалним исламистима. Најтежа ситуација ипак је у Босни и Херцеговини, у којој је за ратишта на Блиском истоку регрутовано и до 350 људи, по проценама тамошњих безбедносних фактора. Исти извор сматра и да око 3 000 људи у Босни, која је током рата деведесетих година постала обећана земља за муџахедине из свих крајева света, представља потенцијалну терористичку опасност. Зато и није случајно да се у БиХ недавно одиграо терористички напад који је узнемирио цео регион. Наиме, 27. априла вахабија Нердин Ибрић (24) упао је наоружан у полицијску станицу у Зворнику, убивши једног полицајца и ранивши још двојицу пре него што је и сам убијен.

После видео-снимка Исламске државе српски министар спољних послова Небојша Стефановић рекао је да је полиција спремна, и да државне службе неће дозволити да се тероризам прелије у Србију. Међутим, нису сви тако сигурни у способности балканских обавештајних служби. Војни аналитичар Александар Радић оценио је да службе безбедности у региону немају довољне капацитете да оперативно покривају Блиски исток и да тешко могу да имају увид у то шта се тамо заиста дешава и који се све њихови грађани боре на страни џихадиста. Поред тога, рекао је Радић, највећа потенцијална опасност може бити од повратка муџахедина у матичне земље, када они практично постају живе бомбе за које се више не поставља питање да ли ће да пукну, већ само када ће се то догодити. Према његовим речима, и недовољна сарадња служби безбедности у региону може бити велики проблем, али ипак не треба очекивати масовни талас терористичких напада на Балкану.

ВИДОВДАНСКИ СЦЕНАРИО Но, има и оних који верују у црни сценарио. Вођа радикала, Војислав Шешељ, рекао је на конференцији за новинаре 21. маја да ће терористички напади у Србији бити директно повезани са политичким притисцима на Београд. Он је тада казао да се „под америчким руководством“ на Видовдан припрема терористичка акција „Орао“ коју би требало да изведу групе распоређене у свим регионима Србије. Председник СРС је додао да је главни циљ напада Београд, а да ће након тога почети и нереди у Санџаку и у општинама Прешево и Бујановац. Шешељ је казао да је разлог за организовање напада у Србији и 9. маја у Македонији, незадовољство Сједињених Америчких Држава сарадњом Београда и Скопља са Русијом.

Иако Шешељева предвиђања не морају да се остваре, забрињава проблематичан однос Запада према појединим терористичким нападима у региону. Иако ни данас није сасвим јасно шта је изазвало упад групе са Косова у Македонију и бруталан обрачун са македонским снагама безбедности у Куманову, чињеница је да је на Косову дозвољена сахрана убијених терориста са готово државним почастима. Притом, нико из ЕУ или САД није реаговао на фотографије где се види како су тела убијених у Куманову дочекивана шпалиром униформисаних особа које су држале албанске заставе. Није било реаговања ни на комеморативне скупове на којима су убијени називани херојима Албанаца страдалим у борби за „Велику Албанију“, сан екстремиста који поново може да запали цео Балкан. Само се може претпоставити колико би тај хаос погодовао интересима исламских радикала.

Али, сличне информације попут Шешеља изнео је и Момир Стојановић, посланик Српске напредне странке и председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, иначе бивши начелник Војно-безбедносне агенције. И према његовим информацијама, терористички напад се спрема у периоду од 25. до 28. јуна, а за његову изведбу задужени су Албанци са Косова. Међутим, Стојановић је устврдио да би прави циљ напада било уклањање важних сведока који треба да се појаве пред Специјалним судом за ратне злочине, а он би требало да буде формиран на Косову. „Све док не буду уклоњени кључни сведоци, бивши припадници ОВК неће дозволити формирање новог суда за ратне злочине на Космету. Помиње се да би суд могао да буде основан у септембру, што би значило да имају два-три месеца за уклањање сведока“, изјавио је Стојановић. Према његовим речима, исту позадину имали су и недавни сукоби у Куманову, где су екстремисти „свесно жртвовали један број Албанаца да би ликвидирали незгодне очевице“.

После свега, намеће се и питање како се борити са претњом радикалног ислама. Боља координација служби безбедности региона само је један корак, али се репресија сама никада није показала као спасоносан потез. Пре свега, потребно је радити на економској перспективи региона, јер је сигурно много лакше манипулисати незадовољним и сиромашним светом него задовољном и упосленом популацијом. Важан потез био би и да исламске заједнице у земљама региона јасно укажу својим следбеницима да џихад и тероризам нису пут до решења, раја и девица. У том правцу реаговао је потпредседник црногорске владе и председник Бошњачке странке Рафет Хусовић, који је позвао грађане Црне Горе исламске вере да не наседају на провокације Исламске државе која својим порукама покушава да унесе немир у региону. „Позивам црногорске грађане, посебно исламске вере, да не наседају на овакве и сличне провокације“, рекао је Хусовић после објављивања видео-снимка Исламске државе.

Све у свему, народи Балкана од 5. јуна имају још један разлог за бригу. Претње Исламске државе озбиљне су баш као што је и њихова пропаганда врхунска. То је организација која данас зарађује огроман новац продајући нафту на црном тржишту, али и тргујући дрогом, оружјем, људима. Њихова зверства, која су и документована снимцима на друштвеним мрежама, показују да су ти људи спремни на све. Да ствар буде гора, Балкан је део њиховог проглашеног калифата за који су спремни да нетремице умру. И западне државе показале су да нису у стању да одбију све њихове нападе. Тим више је потребно што пре учинити конкретне кораке да будућност Балкана не детерминише поглед Салахудина ал-Боснија, уперен негде у вечност, коју само он види.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *