Žestoko granatiranje Donjecka

Najmanje jedan civil ubijen je u Donjecku, na istoku Ukrajine, kada je granata pala na stambenu zgradu tokom intenzivnog granatiranja pozicija proruskih snaga.

Donjeck je doživeo najžešće granatiranje u poslednjih nekoliko meseci, javlja izveštač Raše tudej.

Pucali su, granatiranje je trajalo oko dva sata i bilo je gotovo neprekidno, eksplozija za eksplozijom, mogao si da osetiš vibracije od eksplozija, iako smo kilometrima daleko od fronta, rekao je Murad Gazdiev u telefonskoj izjavi iz Donjecka.

Gazdiev je rekao da je napad bio usmeren na severni deo Donjecka, gde se nalazi aerodrom.

Za sada je poznato da je jedna granata pala na stambenu zgradu.

Pojačan je intenzitet razmene vatre u rejonu donjeckog aerodroma, primetna je velika koncentracija ukrajinske vojne tehnike u ovom pravcu, saopštio je predstavnik zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (CKK).

On je naveo da je protekle noći rejon aerodroma bio meta granatiranja iz teškog naoružanja.

„Od sinoć je intenzivirano granatiranje rejona aerodroma, uključujući tenkove, samohodne topove, minobacače kalibra 120 mm, protivavionske sisteme. Tek u jedan sat noću granatiranja su prestala“, dodali su u CKK.

Prema podacima predstavnika CKK, u rejonu donjeckog aerodroma se i jutros vode borbe.

Tokom oružanog konflikta u Donbasu, borbe oko donjeckog aerodroma vodile su se nekoliko meseci. Krajem januara 2015. godine, ustanici su uspeli da zauzmu aerodrom, ali bez obzira na primirje, njegova okolina još uvek ostaje jedno od glavnih tačaka konfrontacije.

http://rs.sputniknews.com/vesti/20150519/2007498.html#ixzz3aZTCwtnk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *