Вучић: Србија ће добити високу оцену од ММФ-а

Србија ће добити не само прелазну већ веома високу оцену од Међународног монетарног фонда за труд, рад, посвећеност и резултате, рекао је премијер Александар Вучић. Разговори о струји настављају се и у понедељак, а о платама и пензијама у августу.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са представницима ММФ-а, да Међународни монетарни фонд и те како признаје добре фискалне резултате Србије.

Вучић је рекао да је укупан дефицит до сада 19,3 милијарде динара, и нагласио да је прошле године, закључно са априлом, државна каса била у минусу 96 милијарди динара. “Из тога можете да закључите колики смо успех направили”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Премијер је истакао да ће Србија наставити спровођење програма о ком се договорила са ММФ-ом са не прелазним него веома добрим оценама.

“Верујем да ћемо у годинама пред нама бити једна од најснажнијих економија у региону”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће ММФ следећег понедељка изаћи са проценом привредног раста Србије, која ће, уверен је, са првобитно прогнозираних минус један, па минус 0,5, бити померена на нула.

Уверен да ће Србија, упркос мерама фискалне консолидације, обезбедити позитиван раст ове године, премијер је закључио да би то било мало чудо, јер су “ретки примери у свету да неко обезбеди раст уз мере фискалне консолидације”.

Премијер је додао да је половина најтежих мера већ иза нас, а грађани ће бољитак моћи да осете за шест месеци или годину дана.

“Можете да ме волите или да ме не волите, али ово су бројеви због којих свако од вас може да се поноси”, рекао је председник Владе.

Према његовим речима, дефицит Србије је у прва четири месеца 2,15 одсто бруто домаћег производа, што имају само четири земље у Европи.

Он је затражио од грађана подршку и разумевање за тешке мере. “Ако не будемо имали вашу подршку… Ако радници фабрике која ништа није произвела 20 година, где радници шест месеци ниједан дан нису отишли на посао – штрајкују, ви кажете ‘зликовци им не дају плате’. На крају бисмо од вас морали да узмемо да бисмо њима дали”, рекао је Вучић.

Премијер је поручио да му је циљ да Србија буде земља у којој ће млади моћи да се запосле.

Сит сам пролонгирања, неће ММФ решавати наше проблеме

Вучић је рекао да ће до прве половине јуна Влада усвојити комплетан план реструктурирања “Електропривреде Србије”.

Он је рекао да ће Влада тај посао урадити заједно са ММФ-ом и Светском банком.

Кроз разговоре са ММФ-ом, како је навео, закључено је да је Влада предузела много тешких корака како би оздравила економију, наводећи да је “прешла тежу половину”, али да је остало још проблема са којима мора да се позабави, међу које спада и реструктурирање јавних предузећа.

Премијер је најавио и план реструктурирања Пореске управе како би још један део сиве зоне био уведен у легалне токове.

Вучић је истакао да није тражио продужетак рока за заштиту 25 фирми у реструктурирању од наплате потраживања поверилаца, јер то сматра “глупом” идејом.

Данас је, каже, представницима ММФ-а рекао да Влада неће неће тражити продужетак рока за заштиту тих фирми, а “људи из ММФ-а нису могли да верују”.

“Не тражимо то јер сам сит пролонгирања”, нагласио је Вучић.

Проблемима у тим предузећима треба да се бави Влада и то појединачно сваком од тих 25 фирми, а не да моли ММФ да пролонгира рокове и тако решава проблеме, објаснио је Вучић.

Министар привреде Жељко Сертић, наиме, рекао је јуче да ћемо од ММФ-а тражити да се рок за заштиту 25 фирми од поверилаца продужи за годину-две.

О платама и пензијама с ММФ-ом у августу

Премијер је најавио да ће у августу разговарати с представницима ММФ-а о могућем повећању плата и пензија.

Каже да је врло озбиљан кад говори о тој теми, те да ништа није рекао случајно, а фискални резултати у прва четири месеца, који су далеко бољи од очекиваних, остављају простор за такве разговоре.

“Ми смо прошле године у ово време у буџету имали минус од 70 милијарди динара, а ове године је дефицит 19 милијарди. То је разлика од 413 милиона евра за четири месеца”, рекао је Вучић и додао да најбоље илуструје колики је то износ чињеница да су планиране уштеде на платама и пензијама за целу годину између 310 и 320 милиона евра.

Он је поручио да је та тешка мера примењена зарад здравог система и на крају здраве земље и истакао да ће нам, кад дође време за задуживање, бити потребно мање новца.

“Сада нам је мањи дефицит па нам и мање новца треба за његово покривање. ММФ каже да је најбоље да нам шеик Мухамед да кредит под повољним условима. Да ли ћу то успети да изборим или не – то је питање. Како да молим човека кад га овде нападају сваки дан”, рекао је Вучић.

Који притисак на Јанковића, да ли га је неко сменио?

Премијер Вучић је нагласио да не постоји притисак на омбудсмана Сашу Јанковића, а да заштитник грађана својим понашањем говори много више о себи него о онима које свакодневно критикује.

“Који притисак, да ли га је неко сменио? Нико, ћутим кô заливен”, рекао је Вучић упитан да прокоментарише саопштење високог комесара Уједињених нација за људска права, који је изразио наду да ће се Влада дистанцирати од оптужби против Јанковића.

Вучић је рекао да ће штитити Србију и њене институције, за разлику од, како је навео, оних који се на институције позивају а урушавају их.

Он је истакао да је писмо породице убијеног пријатеља Саше Јанковића, која, како је рекао, нема право на своју истину, било цензурисано у медијима јер га је објавила само једна телевизија и једне новине.

“А замислите да је из мог пиштоља неко убијен, шта бисте ми ви радили: крв бисте ми пили дан и ноћ, метафорично речено”, истакао је Вучић.

Ова власт није поставила ни сменила ниједног уредника

Премијер Вучић је рекао да део медија говори да постоји страшан притисак, али је оценио да су га сами измислили и да уживају у њему.

“Водите хајку, а причате о томе да неко други води хајку”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да ова власт није сменила ни поставила ниједног уредника и као пример навео да је Српска напредна странка имала четири кандидата за генералног директора РТС-а, али да је Управни одбор изабрао Драгана Бујошевића, према Вучићевим речима, новинара ближег другој политичкој опцији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *