Вучић: Региону потребно пословно окружење без граница

Премијер Србије Александар Вучић заузео се у Сарајеву за стварање пословног окружења без граница у региону и поручио да је Србија спремна да са БиХ и Бошњацима решава сва отворена питања.

Премијер Вучић рекао је, на отварању Сарајево бизнис форума, да регион као уједињено трижиште може да привуче много више инвеститора, али да је за то потребан додатни напор и стратешки дијалог.

“Србија је спремна да говори о свим тешким темама са нашим пријатељима из Босне и Бошњацима. Спремни смо да отворимо и да затворимо те тешке теме јер морамо размишљати о заједничкој будућности наших народа”, рекао је Вучић.

Зато је, рекао је српски премијер, потребно створити пословно окружење без граница у региону, а политичке вође треба да воде стратешки и дугорочан дијалог како би се створила најбоља пословна и економска ситуација.

“Можемо као једно уједињено тржиште да привучемо много више инвеститора из западних и исламских земаља””, рекао је Вучић и додао да је тренутно трговинска размена Србије са земљама региона око 20, 30 одсто, али да се може унапредити.

Као уједињено тржиште можемо привући више инвеститора, више људи из исламских и западних земаља. Можемо да учинимо много више за наш народ, да и Срби и Бошњаци и Хрвати зиве много боље, каже Вучић.

“Мислим да ако желимо да привучимо више инвеститора, 12 милиона људи је више него осам и више него четири милиона. Ако желимо да извозимо можемо то да радимо лакше заједно. Зашто наши камиони и људи са робом на гранци морају да чекају три, четири, пет, шест дана. На нашим границама, да ли можемо да то променимо, можемо”, истакао је Вучић.

Премијер Србије је, наводећи да је спреман да о свим отвореним питањима говори са представницима БиХ, рекао да то не говори јер то желе да чују из ЕУ или САД, већ зато што сматра да морамо говорити једни са другима много чешће и да морамо преузети одговорност за своју будућност.

“Морамо да преузмемо одговорност у своје руке, морамо се побринути за будућност наших грађана”, рекао је Вучић, наводећи да то исто говори и у Београду, а не само у Сарајеву.

Премијер је рекао да још постоје “”глупи људи”” који не мисле да наши народи морају да живе заједно и да имају заједничку будућност.

Вучић је подвукао да пословно окружење у региону може бити много просперитетније, али да је за то потребно уложити велики труд и стратешки дијалог.

То није против било кога, то је добро за будућност наших народа, рекао је Вучић, истакавши да је и данас спреман да понуди конкретне предлоге у разговору са представницима власти БиХ.

Вучић је рекао и да је увек лако донети лака решења, али да та решења, која обично укључују и одређене емоције, нису добра и да неће бити успешна.

“То су можда најлакша решења за политичаре, али је чврст рад оно што доноси резултате”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да прихвата слоган овогодишњег Сарајево бизнис форума “Једна екомомија, један регион”, наводећи да је предлог из Србије увек био да створи такво пословно окружење у којем ће бити уклоњење све границе за људе у региону.

Премијер Србије захвалио је на позиву да дође у Сарајево, наводећи да се ту увек осећа добродошлим.

“Овде стојим пред вама као поносни Србин и обичан грађанин који ће учинити све што може да се унапреди сарадња са БиХ”, закључио је председник српске владе.

Вучић се састао са председавајућим Већа министара БиХ Денисом Звиздићем.

Премијер Србије имаће радни ручак са чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, који је јуче, уочи Вучићеве посете, поручио да суживот у БиХ и региону нема алтернативу и да је време да се коначно стави тачка на сукобе који се, како је навео, циклично понављају.

Планирано је да се председник Владе Србије потом састане са свим члановима Председништва БиХ: председавајућим Младеном Иванићем, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем.

Током радне посете, премијер Вучић разговараће и са председником Исламске развојне банке Ахмедом Мухамедом Алијем, председавајућим Исламске коморе трговине и индустрије шеиком Салехом Абдулахом Камелом, као и замеником председника турске владе Алијем Бабаџном, који такође учествују на Сарајево бизнис форуму.

Главни циљ конференције је подршка економском развоју и привлачење страних инвестиција у земље југоисточне Европе, наводе организатори.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *