Велика парада с великом поруком

Пише Филип Родић
Широм Европе 9. маја обележава се 70-годишњица победе у Другом светском рату. Најважнија и за неке најконтроверзнија прослава одржаће се у Москви, престоници државе за коју се може рећи да је убедљиво највише допринела победи над Трећим рајхом и само у Лењинграду изгубила више људи него Велика Британија и САД укупно током читавог рата

Пре десет година, приликом обележавања 60. година од победе над фашизмом, на Паради на Црвеном тргу, поред председника Владимира Путина били су и лидери САД, Француске, Немачке и других западних земаља. Ове године не само што ови лидери не желе да присуствују прослави у Москви него врше снажан притисак и на остале да тамо не иду. Најчувенији је пример чешког председника Милоша Земана, који је отворено признао да му је амерички амбасадор у Прагу „снажно сугерисао“ да не иде пут Москве. Земан је, ипак, под оваквим притиском одлучио да у Москву оде, али да не присуствује Паради. Пример црногорског председника Филипа Вујановића је мало друкчији. Он је прво прихватио позив да дође у руску престоницу, а потом променио одлуку и смислио да је најбоље да Дан победе прослави скромно и свечано у својој Подгорици. У овом контексту у очи свакако упада одлука председника Србије Томислава Николића на којег је, такође, вршен јавни притисак (преко медија) у складу са осталим искуствима сигурно и тајни, дипломатски, да не иде у Москву. Николић је, наиме, не само одлучио да оде и присуствује Паради него и да на Паради учествују представници Војске Србије, што је изазвало згражање многих.

[restrictedarea]

Шта се то променило у последњих десет година, сасвим је јасно – иако је на челу Русије исти човек, Владимир Путин, околности у којима он делује и његов однос према „западним партнерима“ драстично су погоршани. За разлику од пре десет година, када је тек постављао основе за своју будућу самосталну политику посвећену искључиво руским националним интересима, он сада има снаге да се супротстави ударима Запада, што је прво показао интервенцијом у Абхазији и Јужној Осетији приликом грузијске инвазије, а потом и подршком сиријском председнику Башару Асаду. Кап која је код западних хегемона прелила чашу јесте заштита пружена проруским снагама у Украјини и присаједињење Крима Руској Федерацији.

Одсуство западних лидера у Москви имаће, међутим, озбиљне последице. „Свако ко схвата обим патње у Другом светском рату зажалиће због тога што није био у суботу тамо. Совјетски Савез је изгубио више од 20 милиона својих грађана и његова улога у победи над нацистичком Немачком је већа него било које друге државе(…) Битке код Стаљинграда и Курска биле су прекретница у сукобу. Улога Русије била је централна и од круцијалног значаја и никада не би требало да буде заборављена“, написао је овим поводом један чувени лист. Новине које су свесније тежине ових догађаја од већине западних лидера нису руске, нити кинеске, текст који смо пренели објавио је „Фајненшел тајмс“. Ипак, признаје да је ово одсуство „разумљиво“.

Други важан сегмент ове прославе, поред западњачког бојкота, јесте форма Војне параде која ће бити одржана. Ствар је у томе што је и она осмишљена у духу садашњих напетости између Запада и Русије и што ће на њој бити представљено најновије и најмодерније руско наоружање. Како је саопштило руско Министарство одбране, на Паради на Црвеном тргу учествоваће више од 16 500 војника, од којих ће неки носити униформе из времена рата, скоро 200 примерака војне технике и 143 хеликоптера и авиона. Поред неких од најмодернијих борбених система који ће премијерно бити приказани јавности, као што је модерни тенк „Т-14“ (видети антрфиле) на Паради ће се први пут појавити и десантно борбено возило „БМД-4М“, оклопни транспортер „Ракушка“, противваздушни систем „С-400“, као и мобилни балистички систем „Јарс“ Стратешких ракетних снага. У ваздуху ће моћи да се виде хеликоптери „Ми-35“, „ансат-У“, „Ми-28Н“, као и авиони „Су-30“, „Су-35“, „Yак-130“, „Су-34“, „Ту-22М3“, „Ту-95“ и „Ту-160“.

Војни експерти кажу да је управо ово „најупечатљивија порука са Параде“ и да се показује да руске копнене снаге заиста почињу да осећају промену захваљујући програму модернизације. У оквиру десетогодишњег плана за обнову војне силе, који је започет 2011, Русија намерава да потроши више од 2.000 милијарди рубаља, односно око 39 милијарди америчких долара. Иако је и у прошлости било оваквих „мегаломанских“ планова, ово је први пут од распада СССР-а да Русија успева да оствари планове.

Откривање најмодернијег оружја

Пред Параду на Црвеном тргу, руско Министарство одбране објавило је прве фотографије на којима је могуће јасно видети нове моделе руског наоружања укључујући и борбени тенк „Армата“, борбено возило пешадије „Армата“, самоходну хаубицу „Коалиција-СВ“, мобилни антитенковски ракетни систем „Корнет-Д“, оклопни транспортер „Бумеранг“, борбено возило пешадије „Кургањец-25“ и оклопни транспортер „Кургањец-25“. Значајно је што су возила на овим фотографијама први пут приказана без заштитних церада, које имају за циљ да онемогуће војно-индустријску шпијунажу.

Средњи тенк „Армата“ или „Т-14“ има потпуно аутоматизовану куполу без људске посаде, а то, осим што је потпуно компјутеризован и опремљен читавим низом сензора и електронских система, омогућава да овим тенком управљају само две особе. Главно оружје је топ калибра 125 милиметара глатке цеви, који се сматра тренутно најмоћнијим топом ове врсте јер може да гађа циљеве на удаљености до чак 5.000 метара. Планирано је да у Војсци Русије до 2020. буде 2.300 ових тенкова, односно 70 одсто од укупног броја ове врсте борбених возила.

Борбено возило пешадије „Армата“ или „Т-15“ има исту основу као и борбени тенк „Т-14“. За два члана посаде и са потпуно аутоматизованом куполом на којој се налази аутоматски топ калибра 30 милиметара и четири лансера ракета „Корнет“, као и један коаксијални митраљез калибра 7,62 милиметра. С обзиром да има оклоп попут тенка, „Т-15“ се сматра једним од најбоље заштићених, ако не и најзаштићенијим борбеним возилом пешадије на свету и бољим од свих конкурентских модела, укључујући и немачку „Пуму“.

Оклопни транспортер „Бумеранг“ дизајниран је да замени постојеће „БТР-80“ и „БТР-82“ и планирано је да их буде најмање 2.000. Произвођач овог возила тврди да је „Бумеранг“ нешто сасвим друкчије у односу на све остале модерне оклопне транспортере. Има погон 8×8 и аутоматску куполу са митраљезом калибра 12,7 милиметара. Има трочлану посаду и може да превезе девет војника.

„Коалиција-СВ“ је нова генерација руских самоходних хаубица која, као и „Т-14“, има потпуно аутоматизовану куполу и пуњење топа калибра 152 милиметра. Топ користи далекометну високоексплозивну прецизно навођену муницију домета 70 километара. Руски инжењери претходно су планирали да у куполу овог оруђа ставе две топовске цеви, али се од тога одустало.

„Корнет-Д“ је антитенковски ракетни систем који се монтира на возила „ГАЗ-2975“ и има високоексплозивну антитенковску главу или термобаричко пуњење. Салву од две ракете може да испали са размаком мањим од једне секунде, било на исту мету, или симултано на две мете. Симултано испаљивање двеју ракета на један тенк за циљ има неутрализацију његових активних одбрамбених система и стопроцентно уништење. Ракете су навођене по систему „испали и заборави“, али оператор може и да их преусмери током лета. Домет им је од 150 до 10.000 метара.

Пешадијско борбено возило „Кургањец-25“ развијано је од нуле. Има могуларни оклоп који се може прилагођавати очекиваним претњама. Има „Епоха“ куполу са аутоматским топом калибра 30 милиметара са 160 панцирних и 340 експлозивних фрагментационих зрна ефективног домета до четири километра, као и коаксијални митраљез калибра 7,62 милиметра. Наоружан је и са четири лансера противтенковских ракета „Корнет“. За три члана посаде и са потпуно аутоматизованом куполом.

Оклопни транспортер „Кургањец-25“ има сличне карактеристике као и борбено возило истог типа, само је опремљен мањом куполом са два митраљеза калибра 12,7 и 7,62 милиметра. Овај транспортер има три члана посаде и може да превезе седам војника.

[/restrictedarea]

 

Један коментар

  1. Gledajte i čuvajte “srce”, uživajte s ponosom jer i mi Srbi/jugosloveni/ smo stradalnici tog istorijski najstrašnijeg rata u istoriji! Po žrtvama, odmah iza Rusa, spram veličine zemlje! O doprinosu da se i ne govori! Živeli BRAĆO!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *