U Kumanovu i jutros sporadična pucnja

U Kumanovu, na severu Makedonije, nakon celodnevnih oružanih incidenata policije sa naoružanom grupom, relativno je mirno, ali napeto zbog sporadičnih pucnjeva iz vatrenog oružja koji su se čuli tokom noći i jutros.

U Kumanovu, na severu Makedonije, nakon celodnevnih oružanih incidenata policije sa naoružanom grupom, relativno je mirno, ali napeto zbog sporadičnih pucnjeva iz vatrenog oružja koji su se čuli tokom noći i jutros.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je jutros da policijska akcija u kumanovskom Divljem naselju, gde je u subotu ujutru sve počelo, ipak još nije okončana, javila je agencija MIA.

Rejon Kumanova, kako se navodi, nadleću helikopteri i bespilotne letilice, a očevici tvrde da iz tog pravca još može videti gust i crni dim.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska saopštila je sinoć da je u subotnjoj celodnevnoj policijskoj akciji poginulo pet policajaca, da je 30 osoba povređeno, te da se dvadesetočlana teroristička grupa predala.

Ona je rekla da žrtava ima i među civilima i među teroristima, ali nije želela da špekuliše sa njihovim brojem.

Jankuloska je najavila da će policijska akcija trajati sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan.

Cilj terorističkog napada grupe, ponovila je, bile su državne institucije.

Mediji su spekulisali da je naoružana grupa, koja je juče rano ujutru započela sukobe u dva kumanovska naselja, nastanjena pretežno Albancima, brojala između 50 i 70 osoba.

Inače, u Makedoniji je proglašena dvodnevna žalost zbog poginulih pet policajaca, a skopski Viz er maraton, planiran za danas je, otkazan.

Očekuje se saopštenje Saveta za bezbednost Makedonije.

Na hladnokrvnost, mir, uzdržanost i na nenasedanje na provokacije apelovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ambasada SAD, EU I Misija OEBS.

A evropski komesar za proširenje Johanes Han je poručio da je duboko zabrinut za stanje u regionu Kumanova, ranjene I poginule.

On je pozvao vlast i sve političke lidere da rade na vraćanju mira te da u na objektivan i transparentan način i u potpunosti u okviru zakona istraže uzroke ovih događaja.

Han je, kako prenose mediji, pozvao sve strane u Makedoniji da pokažu uzdržanost i izbegavanje eventualne eskalacije, što je, kako je rekao, u interesu stabilnosti zemlje.

 

Један коментар

  1. molim ko-MESARA ,da ne prebrojava mrtve,obicno mu se ne slaze u knjizi yavrsnog racuna broj pravoslavnih ….

    Prvo obucavaju siptare ,verhabije pa operu ruke ,kad im placenici naprave otvorenu stazu ONDA SE POJAVE u iluminatskoj,,mirovnoj ,, uniformi…MNOGO SE IGRATE SA LJUDSKI ZIVOTIMA…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *