Светоназор Руже Томашић – Шовинизам из Европског парламента

Некако баш у време 20. годишњице хрватске операције „Бљесак“, током које су протерани скоро сви Срби из Западне Славоније, и пред 20. годишњицу операције „Олуја“ којом су коначно угашена српска огњишта у Крајини, хрватска политичарка и посланица у Европском парламенту Ружа Томашић најотвореније и најбруталније прети преосталим Србима у Хрватској. „Нека они моле Бога да ми не почистимо своје двориште, јер ако ми почнемо чистити своје двориште, имат ће они још јако пуно Срба из Хрватске који ће морати ићи у Србију. Они држе ову државу за благајну и самопослугу, а ништа јој не дају“, рекла је она у Вуковару.
Ако се ондашња хрватска власт зауставила на „Бљеску“ и „Олуји“, Томашићка се није дала обуздати па је неколико дана после своје претње наставила у истом стилу, као да јој није било довољно. „Пуна ми је капа појединих хрватских Срба који су рођени у Хрватској, а до Хрватске им уопште није стало. Живе на рачун хрватских грађана, пропутовали су цели свет на рачун Хрватске, а да за узврат ништа нису дали. Злоупотребљавају своју функцију и проводе политику која је се одавно претворила у етнобизнис“, рекла је она после јавних критика на њен рачун из српске заједнице у Хрватској.
Не желећи да јој таленат пропадне, Томашићка је наставила даље и обраћајући се присталицама своје Хрватске конзервативне странке она је упозорила да се „силоватељи Хрватица и даље шећу Вуковаром“ као и да у Полицијској управи Вуковарско-сремске жупаније још раде „полицајци који су учествовали у оружаној побуни“, те да се „они који су одговорни што се наше двориште након рата није уредно очистило (још је остало Срба) једном годишње дођу поклонити жртвама у Вуковару, Шкабрњи и другде“.
На крају је поентирала тврдњом да су „приче о порасту етничке и политичке нетолеранције у Хрватској бесмислене“. Коначно да је у нечему у праву, јер ако поред ових њених навода нема пораста нетолеранције, онда се може само закључити да је тај ниво константа хрватског друштва.
Или, можда, није. Сигурно није, рећи ћете, јер је њена странка минорна а ове претње су сигурно осудиле све релевантне партије попут ХДЗ-а или СДП-а. А сигурно је дошло и до неке реакције у Европском парламенту па је, макар, његов председник Мартин Шулц, чувени демократа и хуманиста осудио овакав говор своје посланице. Такав је, барем, био случај када је Војислав Шешељ по изласку из хашког затвора ружно говорио о Хрватској. Од његових иступа се оградила и власт у Београду. У случају Руже Томашић, међутим, реакција је изостала и нико није рекао да ставови које је она изнела не морају одговарати и ставовима Европског парламента и хрватске државе. Против шовинизма, позива на верску и етничку мржњу и насиље који је упутила Томашићка нико од припадника европског или хрватског естаблишмента није устао. А вероватно неће бити изгласана ни пригодна резолуција у Европском парламенту.

2 коментара

  1. OVO POKAZUJE TKO JE TZV EVROPSKI PARLAMENT UPOTREBIT CU NAJTEZU REC JER I ZASLUZUJE OVA KURVA .CITIRAM KURVA KOJA NIJE RODEENA U HRVATSKOJ VEC DOSLA IZ AUSTRALIJSKE USTASKE ORGANIZACIJE GOVORI DA SRBE U HRVATSKOJ TREBA PROTERATI STO ZNACI POBIJ ZAPLAI KUCE KAO 1995 NA IZJAVU VUCICA DA TREBA HRVATSKA CISITTI SMECE USVOM DVORISTU HRVATSKA BI TREBALA CISTITI SMECA POPUT OVE BOLESNICE I HDZ CELI KAO JEDNU OD STRANAKA U EUROPI KOJA JE CISTO FASITICKA STRANKA KOLJACA NEVINIH SRBA U HRVATSKOJ I STO TREBA RECI NIKAD OSUDEN NITI JEDAN KOLJAC U HRVATSKOJ CITAJTE NITI JEDAN U 20 GODINA.TAKVA EUROPA S OVAKVIM BOLESNCIMA UPARLAMENTU SIGURNO NECE OPSTATI JER IMA IH JOS IZ FRANCUSKE ITALIJE BERLUSKONIJEVA I SLICNE STRANKE A INE TREBA OPSTATI EVROPA KOJA JE BOLESNA SVE TO NE VREDI NEK IZUMRE BOZJI ZAKON

  2. Sta reci…o njima …to su toliko bolesni ljudi kao narod da je prosto za neverovati.Zato su oni u ovropskoj uniji da ih ovi izlece jel tamo nema nista zdravo,sve je naopako postavljeno tako da ce naopako i zavrsiti,samo sto nas muce i gadno nam se svete zbog izgubljenih ratova prosto bi da nas nema ,al nece da moxe tako kako su zamislili.Pravoslavlje ce da pobedi.Zivela prava ljudska religija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *