Ружа Томашић о “чишћењу” Срба из Хрватске

Председница екстремно десне Хрватске конзервативне странке Ружа Томашић наставља са шовинистичким изјавама против Срба и поручује да не намерава да се оправдава за изговорене речи, “које су истините”.

У писму члановима и симпатизерима странке одбацила је захтеве да се оправда за недавну изјаву у Вуковару о “чишћењу” Срба из Хрватске и каже да јој је “пуна капа” појединих Срба “који су рођени у Хрватској, а до Хрватске им уопште није стало”, преноси Танјуг.

“Нека они моле бога да ми не почистимо своје двориште, јер ако ми почнемо да чистимо своје двориште, имаће Србија још веома много Срба из Хрватске. Они држе ову државу за благајну и самопослугу, а ништа јој не дају”, рекла је Томашићева у понедељак у Вуковару.

Председница Хрватске конзервативне странке је тако реаговала на изјаву српског министра рада Александра Вулина, који је Хрватској поручио да Србији не дели лекције него да погледа у властито двориште и процесуира ратне злочине, јавила је агенција Хина.

Ружа Томашић у писму својим партијским друговима поручује да су приче о порасту етничке и политичке нетолеранције у Хрватској бесмислене, а да се њоме искључиво служе они који губе позицију “монополиста на српство” у Хрватској.

“Представљају се као заговорници помирења, али када сте их чули да осуђују неки чин који су екстремни припадници српске мањине у Хрватској направили?”, наводи председница Хрватске конзервативне странке.

Прозвала је и српски државни врх, дипломате и лобисте који, по њеном мишљењу, упорно негирају српске злочине док у исто време “кукају свету да су недужни Срби протерани са својих огњишта”.

Оптужила је и хрватску владу да ћути јер жели коректне односе са Србијом.

Изјаве Томашићеве о “чишћењу” Срба осудила је Истарска демократска странка, оценивши их непримереним, неприхватљивим и недопустивим иступима јавног говора мржње, док је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, ову изјаву назвао “фашистичком”.

Председник Истарске демократске странке Борис Милетић навео је у саопштењу да су “изјава и ратнохушкачка реторика Руже Томашић неприхватљиви и потпуно непримерени у сваком цивилизованом друштву”.

“Оне се косе са свим начелима модерног друштва и никако не смеју бити прихваћене као легитиман политички став”, навео је Милетић и изразио уверење да грађанке и грађани Хрватске у потпуности одбацују њене изјаве.

Црнадак је такође најоштрије осудио изјаву председнице Хрватске конзервативне странке и чланице Европског парламента Руже Томашић у којој прети и вређа Србе као народ, стоји у саопштењу из његовог министарства.

“Данас, када се у Европи гради заједнички фронт за борбу против свих облика радикализма и када сви тежимо сарадњи и толеранцији, ставови Томашићеве су не само шовинистички и увредљиви него и наносе огромну штету европској идеји и процесу помирења у региону”, поручио је министар БиХ.

Како је истакао, посебно је опасно то што је Томашићева посланица у Европском парламенту, а такви коментари подстичу евроскептике и противнике позитивних процеса.

Изразио је уверење да ће званичне политике земаља Западног Балкана, земље из које долази Томашићева, али и земаља Европске уније бити снажније од мрачне и превазиђене политике посланице Томашић.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта, који је и посланик СНС-а, затражио је јуче да Европски парламент покрене иницијативу за доношење резолуције којом би било осуђено непримерено понашање Томашићеве.

Линта је рекао да је њена изјава скандалозна, те да је она само једна у низу којом Томашићева позива на насиље, линч и говор мржње према преосталим Србима у Хрватској.

Вучић: Наше ћутање је одраз наше снаге, а не слабости

Премијер Србије Александар Вучић сматра да изјава хрватске политичарке говори лоше о Хрватској, а да Србија жели да сачува мир и добре односе с комшијама. “Неки у региону нас неретко потцењују и вређају, али наше ћутање веома добро говори о Србији и показује да смо одговорни и озбиљни људи који се никога не плаше, али желе очување стабилности”, закључио је Вучић.

5 коментара

  1. Вучић говори оно што желе чути наши непријатељи. Србија, Југославија једна и друга ћуталесу о Хрватима ућесницима убијстава Срба током првог рата а нарочито о зверствима чињеним током другог рата. Та Ружа говори што мисли већина Хрвата а наши политичари свих сорти од 1918 до данас желе ка Европи а Европа нас неће и тоби Вучић коначно морао да схвати и разуме лицемерје запада према Србума и Русима.

  2. Слушао сам једног песника, веома познатог,одрецитирао је, боље рећи
    парафразирао је ону нашу крилатицу “ко тебе каменом ти њега каменчином” гс.Вучићу вама на знање,зар да нам потомак оних који су
    нам толико зла нанели у прошлости давној и блиској, сетите се само
    из 1.светског рата покоља у Мачви, из 2.светског рата Јасеновца,
    Старе Градишке, Јастребарског те безбројних јама по гудурама њихове лепе, а ви гс. Вучићу кажете “у ћутању је наша снага” наздравље вам гс.Вучићу, а они и даље прете и поткрадају нас, отмају наше великане нашу културу(језик и писце), итд а ви их још охрабрујете их частите ћутањем и извињавањем. Алал вам вера.—-милан

  3. Господине Вучићу, ћутање је знак одобравања!

  4. Vucic mora da cuti dok ne dobije upustvo iz Brisela

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *