Путин: Задатак Русије да створи једнакост свих народа

На московском Црвеном тргу данас се одржава највећа у историји Парада победе поводом 70. годишњице од ослобођења од фашизма, а врховни командант оружаних снага и председник Русије Владимир Путих је поручио да данас силом наметнута решења ометају светски развој и да је зато задатак Русије да створи једнакост свих народа.

На московском Црвеном тргу данас је одржана највећа у историји Парада победника, поводом 70. годишњице од ослобођења од фашизма, а врховни командант оружаних снага и председник Русије Владимир Путин је поручио да данас силом наметнута решења ометају светски развој и да је зато задатак Русије да створи једнакост свих народа.

Задатак Русије је и да спречи светске претње на неблоковском основу. Само тада ми ћемо обезбедити мир на планети, поручио је Путин честитајући празник свим учесницима параде, гостима и пријатељима и одајући признање, како је рекао, свима који су се борили против фашизма.

Представљајући војнике 10 земаља који учествују на паради, Путин је представио и Гардијску бригаде Војске Србије која је продефиловала, рекавши да су храбри отпор фашизму показали и Срби. То је, како је рекао, био велики отаџбински бој у којем су се наши очеви и дедови борили до ивице људских снага и показали шта је непоколобљиви патриотизам.

“Борили су се за сваку улицу, за сваку кућу”, рекао је Путин, додавши да је ова парада и знак сећања на оне који су погинули у Курску и на Дњепру, оне који су умрли од глади, за оне који су скончали у логорима. “Ми им се клањамо као синовима, мужевима, браћи, сестрама, рођацима, пријатељима… Сећамо се свих који се нису вратили из рата, свих који нису са нама”, поручио је председник Русије и затражио да им се ода почаст минутом ћутања.

Након рапорта министра одбране и генерала руске армије Сергеја Шојгуа, који је Путину рекао да су јединице спремне за параду, председник Русије се обратио грађанима Руске Федерације, ветеранима и гостима, војницима, морнарима и официрима, као и генералима и адмиралима.

“Честитам вам 70. годишњицу победе у великом отаџбинском рату. Данас када обележавамо тај свети јубиларни датум ми помало видимо сву грандиозност победе над нацизмом”, рекао је Путин.

Поносми смо, додао је он, што су наши очеви и дедови успели да сломе и униште тоталну силу.

“Хитлерова авантура постала је ужасна лекција за читаву светску заједницу. Тада 30-их година прошлог века несређена Европа није одмах увидела каква је смртоносна опасност идеологија нацизма”, рекао је Путин.

Он је додао да зато данас историја поново “апелује на наш разум”.

Не смемо, казао је Путин, да заборавимо да је идеја расне искључивости и нетрпељивости довела до најкрвавијег рата у који је било увучено готово 80 процената становништва планете.

“Сојветски савез је на себе примио најжешће ударе непријатеља. Овде су послате изабране јединице нациста… Овде је била усредсређена сва њихова воља и моћ. Овде су се одвијале највеће битке у једном светском рату. И зато је управо Црвена армија после жестоког јуриша на Берлин ударила тачку на мрак Хитлерове Немачке”, рекао је Путин.

Он је додао да је руски многонационални народ заједно извршио бесмртни подвиг заштите отаџбине. Они су, истакао је Путин, одредили исход Другог светског рата – ослободили су од нациста народе Европе.

И где год да данас живе ветерани Другог светског рата они треба да знају да ми високо ценимо њихов стоицизам, храброст и братство, поручио је први човек Русије.

“Драги пријатељи, велика победа увек ће остати херојски чин наше земље, али ми се сећамо и наших савезника… Зато захваљујемо народима Велике Британије, Француске, САД, захваљујемо и малим земљама које су се херојски и пожртвовано бориле у партизанским одредима, па и у самој Немачкој”, навео је Путин.

Сећамо се, казао је руски прдседник, историјског сусрета савезника на Елби и тог јединства који је постао наше опште наслеђе, пример уједињења народа ради мира и стабилности.

Управо те вредности су поставиле темеље послератног система, створена је ОУН, формиран је систем међународног народног права. Ти институти су показали своју ефективност у решавању спорова и конфликата.

“Али последњих 10 година основни принципи међународне сарадње се све више игноришу. Они принципи које је човечанство створило нестају и ми видимо како се догађају силом наметнута решења блокова и све то омета светски развој”, поручио је Путин и прогласио минут ћутања, након чега је почео дефиле учесника које су присутни званичници, међу којима и председник Србије Томислав Николић, поздрављали дефиле.

Парада победе је почела тачно у 10 сати, након што су се огласила звона са Кремља.

Као и сваке године прва на паради се појавила Застава победе, затим Совјетског Савеза посвећена победи у Другом светском рату и руска државна застава.

Паради су присуствовали представници 27 држава, а у њој учествовали припадници војски 10 земаља.

Осим руске, ту су били и припадници војске Азербејџана, Јерменије, специјалних снага Белорусије, војног института из Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Индије, монголске јединице, специјални гарнизон из Пекинга, гардијска јединица Србије, која је једина газила другачије – српским стројевим кораком.

Данашњој паради је претходило главно питање ко ће од савезника присуствовати војној паради на Црвеном тргу. Од доласка су се уздржали Аустралија, Белгија, Бугарска, Велика Британија, Грузија, Италија, Канада, Летонија, Естонија, Холандија, Норвешка, Пољска.

У Москви нису присутни ни високи представници Украјине, Финске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Јапана.

Сутра се очекује долазак немачке канцеларке Ангеле Меркел која ће положити венац на гроб Незнаног јунака.

На паради је учествовало 15.000 војника.

 

И грађани Београда пратили параду у Москви

 

Грађани Београда данас су посредством великог видео бима на Тргу Републике пратили директан пренос параде у Москви организоване поводом Дана победе над фашизмом по чијем заврсетку се амбасадор Русије Александра Чепурин се захвалио свима што су и тиме подржали пријаљество две државе.

Завршетак параде у Москви окупљени у Београду су обележили и заједничким певањем “Химне победе”, руске песме поводом Дана победе над фазиштом после чега је Чепурин нагласио и да су Србија и Русија увек побеђивале у свим ратовима.

“Срби и Руси јако воле ратне празнике а волимо их јер имали смо тешку историју и због тога што на добро свих ових ратова увек смо побеђивали – имали смо потескоће али на крају крајева побеђивали смо”, рекао је он.

Чепурин је, захваливши се свима што су дошли на Трг Републике а посебно ратним ветарнима истакао да је “највеличанственија од сви насих заједницких победа – победа у Другом светском рату”.

“Нисмо гледали ко ће кога надмашити и предвладати ми смо ратовали од првог до последњег дана и протерали смо немачку фашистичку зверку у његову рупу, уништили смо га”, рекао је он.

Према његовим речима, тада смо ослободили и Србију и Русију и немачки народ и читаву Еропу и читав свет.

“Хвала вама, хвала Србијо, хвала ветеранима”, рекао је амабасадор Русије често прекидан бурним аплаузима окупљених грађана.

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев је истакао да је данас велики и свечани празник и велики дан за нашу заједничку историју – не само за прошлост него и за будућност.

Он је подсетио да је Белорусија дала као и Србија и Русија велики допринос заједничкој победи над највећим злом човечанства – немачким фазизмом.

“Сваки трећи Белорус погинуо је током великог рата и зато је Белорусија међу државама заслужила право да буде један оде оснивача УН”, рекао је Чусев.

Он се захвалио свим ветеранима и српском руководству за поштовање Дана победце над фрашизмом и на доприносу српског народа заједницкој победи.

Саветник амбасаде Азербејџана Асад Пашајев је нагласио да је та држава дала значаја допринос историјској победи над фашизмом и да је азербејџански народ на фронт послао више од 700.000 синова и кћери.

Он је навео да је половина њих погинула у биткама а да је за испољену храбросту у рату више од 130 људи добило звање хероја Совјетског Савеза.

Окупљенима су се обртили и ратни ветарни подсетивши на херојску борбу против фашизма током Другог светског рата.

Окупљени су, уз заставе Србије и Русије, носили и мајице са ликом руског председника Владимира Путина као и “Георгијевске ленте” које симболизују Дан победе над фашизмом.

Та лента, у црно наранџастим бојама, која је дељена грађанима представља симбол заједницког славља нација у борби против фашизма. Носи име по Георгију Победоносцу а први пут се помиње у 18. веку када је Катарина Велика увела Орден светог Георгија за херојство на бојном пољу.

Непосредно уз велики видео бим, било је паркирано и десетак мотора са заставама Србије и Русије чији власници су на тај начин пружили подршку члановима мото клуба “Ноћни вукови” који су блиски руском председнику Владимиру Путину.

Током преноса параде, најјачи аплаузи чули приликом налета руске авијације а окупљхени су, по традиционалном руском обичају, послужени разним пецивима.

Међу окупљениам је била и група младих са ознакама српког сабора Заветника која је носила велики транспрарент са натписом на руском језику “Путине ослободи нас од НАТО окупације”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *