Poposki: Niko u Makedoniji ne želi novi konflikt

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki kaže da iza događaja u Kumanovu stoji grupa čije su vođe kriminalci, a čija planirana politička agenda nije naišla na podršku, pa se ne može porediti sa pobunom Albanaca iz 2001. godine.

Poposki je u intervjuu bečkom dnevniku Prese da je okončana policijska akcija u Kumanovu, koja je bila usmerena protiv terorističke grupe sa kriminalnom pozadinom, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, zaplenjena je velika količina naoružanja, ubijeno je 14 članova ove grupe, a troje je uhapšeno.

Poposki ističe da je operacija policije bila veoma rizična, što pokazuje i činjenica da je ubijeno osam i ranjeno 37 policajaca.

“Ova grupa je bila aktivna u pograničnom regionu, između Makedonije i Kosova. Oni su već napali jednu karaulu i sada su očigledno planirali napade na lokalne institucije u Makedoniji”, objasnio je šef makedonske diplomatije.

Poposki je dodao da je pet do sada identifikovanih vođa bili poznati kriminalci, da postoje dosijei o njima, na primer za oružanu pljačku, a da je većina njih sa Kosova, međutim bilo je u grupi i makedonskih i albanskih državljana.

“Možemo da potvrdimo da su delovi te grupe u prošlosti bili aktivni u OVK u Makedoniji, ali i na Kosovu. Očigledno su pokušali da dobiju političku podršku za svoju aktivnost, ali je nisu dobili od lokalnog stanovništva”, konstatovao je Poposki.

Na pitanje da li je već razgovarano sa albanskim koalicionim partnerom Ali Ahmetijem koji je 2001.bio vođa OVK u Makedoniji, Poposki je rekao da je sazvan sastanak nacionalnog saveta za bezbednost, na kojem su učestvovale sve stranke i partija Ahmetija.

“Događaji u Kumanovu su izazvali veliku zabrinutost kod svih. Čini se da je razbijena grupa imala i političku agendu, ali na sreću nju niko nije podržao, tako ni politički akteri albanske zajednice u Makedoniji”, naglasio je šef makedonske diplomatije.

Poposki je podvukao da ne treba biti naivan i dati prostor ekstremističkim grupama, ali i da nijedan ozbiljan politički akter u zemlji ne želi da se upusti u avanturu, jer niko ne želi novi konlikt na političkoj, verskoj ili etničkoj osnovi.

“Situacija se ne može porediti sa onom koju smo imali krajem 1990-tih i početkom 2000-tih. Ne može se povući paralela sa konfliktom 2001. Međutim očigledno je da iz tog doba postoje neke strukture sa kriminalnom pozadinom koje pokušavaju da se nametnu kao politički faktor. Ne smemo dozvoliti nikakvo nejasno stanje u našim evroatlantskim integracijama, jer bi to okruženje koje nameravaju da iskoriste te grupe”, poručio je šef makedonske diplomatije.

Istakao je da događaje kao u Kumanovu ne treba koristiti za ostvarivanje političkih poena. S tim u vezi je kazao da postoje mnoge spekulacije i da se većina koristi za ostvarivanje dnevnopolitičkih poena.

“Na sednici nacionalnog bezbednosnog saveta su sve stranke, međutim, jasno istakle da ne smemo dozvoliti da se destabilizuje Makedonija”, preneo je Poposki.

Od EU Poposki očekuje ponovno pokretanje pristupnog procesa.

“Makedonija je predugo na putu evroatlantske integracije sputavana. To je ekstremističkim grupama omogućilo da sprovode svoje agende i povećalo nezadovoljstvo u stanovništvu. Očekujem da sve zemlje članice doprinesu da se ponovo unese dinamika u pristupnom procesu Makedonije, jer je članstvo te zemlje u EU i NATO važan stub regionalne stabilnosti””, zaključio je Poposki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *