Platforma o KiM do petka u Vladi

Dokument predsednika o južnoj pokrajini stiže pred ministre i poslanike u narednim danima. Opozicija sumnja da će novi plan dati konkretne rezultate

Predsednik Tomislav Nikolić trebalo bi da u narednim danima uputi Predlog platforme za Kosovo i Metohiju premijeru Aleksandru Vučiću, a prema našim informacijama, to će se dogoditi najkasnije do njegovog polaska u Moskvu, u petak 8. maja.

Pošto se o ovom dokumentu izjasni Vlada, uz eventualne dorade, sledeća “stepenica” biće Skupština, u kojoj će i poslanici dati svoju reč. Ideja šefa države je da platforma zaokruži suštinsku autonomiju za KiM koja bi se, potom, regulisala ustavnim zakonom, a predložiće se i autonomija Zajednice srpskih opština u okviru privremenih kosovskih institucija, ali, uz institucionalnu povezanost sa Srbijom.

Veliko je pitanje hoće li platforma dobiti podršku opozicije, koja sa priličnom dozom skepse iščekuje predsednikov predlog.

Tako, šef poslaničke grupe DS i nekadašnji pregovarač za KiM Borislav Stefanović očekuje da će predsednik i Vlada na papir staviti de fakto situaciju na KiM, što bi bila priprema za promenu Ustava.

– Imali smo više od deset planova i platformi za KiM, koji ništa nisu vredeli jer su u velikoj meri bili odvojeni od realnosti. Zato bi bilo dobro da novi dokument ide u korak sa stanjem na terenu i da bude korak napred prema onome što nas čeka povodom kosovskog pitanja. O eventualnoj podršci novoj platformi, DS će se izjasniti kada bude video ponuđena rešenja – napominje Stefanović.

Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović (SDS) kaže nam da je ova stranka spremna da radi na novom aktu, ali sumnja da će s tim papirom moći nešto da se promeni ili stopira, pošto se već odmaklo u prihvatanju kosovske nezavisnosti:

– Ako se tek popiše spisak naših želja, to neće biti upotrebljiv dokument. Naša crvena linija je trebalo da bude – sever KiM, ali kako je i on integrisan u kosovski sistem, izgleda mi da je prekasno za bilo kakvu inicijativu.

Član skupštinskog odbora za KiM Zvonimir Stević (SPS), pak, smatra da bi u ovom momentu bilo od velike važnosti kada bi se vlast i opozicija ujedinili i kada se pitanje KiM ne bi zloupotrebljavalo za ubiranje političkih poena.

– Potreban nam je nacionalni konsenzus, jer se ovo pitanje ne rešava u jednom danu. Ceo državni vrh – predsednik, Vlada i Skupština – moraju da sagledaju situaciju i šta se iza brda valja, da bismo došli do kompromisnog rešenja koje će biti garancija za budućnost Srba na KiM. To znači iskorak ka međunarodnoj zajednici, koja treba da privoli albansku stranu da ne opstruiše postignute dogovore, uz još jedno uveravanje da nijedna vlast u Srbiji neće priznati kosovsku nezavisnost.

11 STRATEGIJA I REZOLUCIJA

Od 2004. godine Skupština je usvojila jedanaest rezolucija, deklaracija ili odluka o Kosovu i Metohiji. Poslednja rezolucija datira iz januara 2013. godine i ona je usvojena kao osnov za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini. Taj dokument je takođe proistekao iz platforme čiji je prvobitni predlagač bio predsednik Tomislav Nikolić, ali je Vlada izmenila inicijalni tekst. Uz vladajuću koaliciju, tu strategiju su podržali DS, SVM, SPO-DHSS, a protiv su bili poslanici DSS i LSV, dok u vreme odlučivanja LDP nije bio u sali.

Jedan komentar

  1. pred izbore, na trgu sumadija u kosovskoj mitrovici,na tribini, vucic, nikolic i ostali iz sns su visoko podignutih glava , grleno , svecarski jasno , izgovarali( to je trebalo videti i cuti)mjima i nama ((kako rekose) svete reci o svetoj zemlji koja je nasa i zauvek nasa i niko i nikada , tako im bog pomogao(citat) nece moci i smeti da nam otme(citat)
    ostade samo:tako im bog pomogao….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *