Платформа о КиМ до петка у Влади

Документ председника о јужној покрајини стиже пред министре и посланике у наредним данима. Опозиција сумња да ће нови план дати конкретне резултате

Председник Томислав Николић требало би да у наредним данима упути Предлог платформе за Косово и Метохију премијеру Александру Вучићу, а према нашим информацијама, то ће се догодити најкасније до његовог поласка у Москву, у петак 8. маја.

Пошто се о овом документу изјасни Влада, уз евентуалне дораде, следећа “степеница” биће Скупштина, у којој ће и посланици дати своју реч. Идеја шефа државе је да платформа заокружи суштинску аутономију за КиМ која би се, потом, регулисала уставним законом, а предложиће се и аутономија Заједнице српских општина у оквиру привремених косовских институција, али, уз институционалну повезаност са Србијом.

Велико је питање хоће ли платформа добити подршку опозиције, која са приличном дозом скепсе ишчекује председников предлог.

Тако, шеф посланичке групе ДС и некадашњи преговарач за КиМ Борислав Стефановић очекује да ће председник и Влада на папир ставити де факто ситуацију на КиМ, што би била припрема за промену Устава.

– Имали смо више од десет планова и платформи за КиМ, који ништа нису вредели јер су у великој мери били одвојени од реалности. Зато би било добро да нови документ иде у корак са стањем на терену и да буде корак напред према ономе што нас чека поводом косовског питања. О евентуалној подршци новој платформи, ДС ће се изјаснити када буде видео понуђена решења – напомиње Стефановић.

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић (СДС) каже нам да је ова странка спремна да ради на новом акту, али сумња да ће с тим папиром моћи нешто да се промени или стопира, пошто се већ одмакло у прихватању косовске независности:

– Ако се тек попише списак наших жеља, то неће бити употребљив документ. Наша црвена линија је требало да буде – север КиМ, али како је и он интегрисан у косовски систем, изгледа ми да је прекасно за било какву иницијативу.

Члан скупштинског одбора за КиМ Звонимир Стевић (СПС), пак, сматра да би у овом моменту било од велике важности када би се власт и опозиција ујединили и када се питање КиМ не би злоупотребљавало за убирање политичких поена.

– Потребан нам је национални консензус, јер се ово питање не решава у једном дану. Цео државни врх – председник, Влада и Скупштина – морају да сагледају ситуацију и шта се иза брда ваља, да бисмо дошли до компромисног решења које ће бити гаранција за будућност Срба на КиМ. То значи искорак ка међународној заједници, која треба да приволи албанску страну да не опструише постигнуте договоре, уз још једно уверавање да ниједна власт у Србији неће признати косовску независност.

11 СТРАТЕГИЈА И РЕЗОЛУЦИЈА

Од 2004. године Скупштина је усвојила једанаест резолуција, декларација или одлука о Косову и Метохији. Последња резолуција датира из јануара 2013. године и она је усвојена као основ за разговоре са представницима привремених институција у Приштини. Тај документ је такође проистекао из платформе чији је првобитни предлагач био председник Томислав Николић, али је Влада изменила иницијални текст. Уз владајућу коалицију, ту стратегију су подржали ДС, СВМ, СПО-ДХСС, а против су били посланици ДСС и ЛСВ, док у време одлучивања ЛДП није био у сали.

Један коментар

  1. pred izbore, na trgu sumadija u kosovskoj mitrovici,na tribini, vucic, nikolic i ostali iz sns su visoko podignutih glava , grleno , svecarski jasno , izgovarali( to je trebalo videti i cuti)mjima i nama ((kako rekose) svete reci o svetoj zemlji koja je nasa i zauvek nasa i niko i nikada , tako im bog pomogao(citat) nece moci i smeti da nam otme(citat)
    ostade samo:tako im bog pomogao….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *