Пироман у ватрогасној служби

НОВИ КОНЦЕПТ ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА

Пише Филип Родић
Саудијска Арабија, држава која је људском роду донела само бареле нафте и једну од најбруталнијих и најнетолерантнијих верских идеологија, вахабизам, и којом управља један од најрепресивнијих теократских режима на свету, сматра да би управо она била најбоља за председавање Савету за људска права Уједињених нација

Саудијска Арабија је последњих деценија постала симбол многих ствари од којих би једина позитивна могла бити нафта коју производи, али дискутабилно је и колико то може бити позитивно. Вести које стижу из ове државе, једног од најважнијих савезника Вашингтона на Блиском истоку, јесу информације типа „Саудијска Арабија расписала конкурс за осам нових џелата“ (Гардијан, 18. мај 2015.) „Број погубљења у Саудијској Арабији удвостручен у односу на прошлу годину“ (Индепендент, 26. мај 2015.) или, још бизарније, „Саудијска Арабија купује нуклеарно оружје од Пакистана“ (Њујорк пост, 17. мај 2015). Не заборавимо ни „хуманитарну“ интервенцију у Јемену, нити подршку „филантропској“ организацији за одсецање глава и систематско силовање званој Исламска држава. Саудијска Арабија позната је и по томе што су 15 од 19 терориста који су починили нападе 11. септембра били њени држављани, што је из ње потекао и наводни организатор овог злочина Осама бин Ладен.

Дакле, земља коју карактеришу репресија, теократија, бруталност што неретко прераста у чисто варварство сада жели да председава Саветом за људска права УН и, ваљда, остатку света пренесе своје првокласно искуство о њиховом кршењу. Саудијски краљ Салман, наиме, није ни трепнуо када је 20. маја изјавио да „влада Саудијске Арабије гарантује слободу изражавања и противи се свакој дискриминацији“. „Стубови ове државе изграђени су на исламском закону који позива на заштиту људских права и власт ове земље је заснована на правди, дијалогу и једнакости“, наставио је самоуверено. Исламски закон сам по себи није претерано либералан и толерантан, а с обзиром да су стубови о којима говори краљ засновани на вахабијској интерпретацији ислама, најреакционарнијем и најопресивнијем виду ове религије, онда се основано може рећи да је оно што нам он нуди чиста дистопија какву нису могли предвидети ни Орвел, ни Хаксли.

[restrictedarea]

Вахабизам, који је своје гангренозно ширење светом започео управо из Саудијске Арабије, где га је у 18. веку створио Мохамед Абдел-Вахаб, у својој сржи изузетно је насилан и супротан концепту међуверске толеранције и мирног друштвеног суживота, и апсолутно супротан било каквом концепту људских права, од оног најлибералнијег до традиционалистичког погледа на питање слободе. Довољно је рећи да присталице ове секте, апостазом (отпадништвом од вере) сматрају све што није вахабизам, а апостаза се кажњава смрћу. Тако да приче о правди и једнакости не представљају ништа више од још једне фатаморгане из саудијске пустиње која се жели продати свету.

Извршни директор невладине организације која се бави надзором рада УН, са седиштем у Женеви, „УН воч“, Хилел Нојер, с правом је закључио да би у случају да Саудијска Арабија 2016. наследи Немачку на месту председавајућег Савета за људска права то био „последњи ексер у ковчегу за кредибилитет Савета“. „Изабрати Саудијску Арабију за светског судију у вези са питањем људских права било би исто као поставити пиромана за шефа градске ватрогасне службе“, додао је он.

А можда то све и није тако сумануто. Можда постављање земље попут Саудијске Арабије − где се жене сматрају предметима којима се може располагати по вољи, где се политички затвореници подвргавају мучењу и одсецање глава је опште место − и није пуки цинизам и плод лудила. Можда на овај начин блиски амерички савезник, земља чија је владајућа фамилија практично побратимљена са америчким владајућим кланом Буш, свету шаље поруку како изгледа слика људских права и слобода у будућности. Саудијска Арабија у априлу је јавно погубила Сити Заинаб Бинти Духри Рупу, жену која је патила од менталне болести. Директор „Амнести интернешенела“ за Блиски исток и Северну Африку Филип Лутер тим поводом је изјавио да „извршавање смртне казне, погубљење некога ко пати од менталне болести представља суштински недостатак човечности“. Ментално оболели људи редовно бивају погубљени у још једној земљи – САД. Ако погледамо мало ширу слику, видећемо и да је профил свих оних који се широм света боре за америчку верзију демократије сличан. Од неонациста у Украјини, преко „оружаних група“ устаника у Либији, Сирији или, поново, у Македонији, до бораца за толеранцију попут „Фемена“ и других „напредних“ невладиних организација широм света. Да ли су постали толико безобразни да више не морају ни да се прикривају, него сада могу већ отворено да показују своје лицемерје? Да ли смо ми криви што смо им то дозволили? На крају, ако се Американци боре против тероризма, зашто и Саудијци не би бранили људска права?

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. То лицемерје, двојност можда је – `институционално` ? Зар Ислам не познаје `институт` – такија (taqijah); да је `невернике` – дозвољено лагати, и то мало `проширено` тумачење ? А ако су за те екстремисте сви (па и `умерени` муслимани) – неверници или `отпадници`, онда је њихова `борба` – “рат против свих” , сасвим у складу са таквим наопаким учењем ?
    Мухамед је, наводно, ценио православне хришћанске монахе на Синају и јемчио им – безбедност ? Колико је рани Ислам преузео од тих монашких заједница којих је нарочито било пуно у Египту, Сирији итд., није се нешто много истраживало ? Бројни светитељи су сагласни у томе, да је и подвижништво – аскетизам вид, дуготрајног мучеништва, када није било прогона Цркве у којима се мученички страдало ? А овакав вид “мучеништва” – самоубиство и подмукло убијање цивила, тобож неког `сексуалног` “раја”, јесте вид најцрњег, прелашћеног секташтва, најближе `Шејтану` а никако Богу… ?! Па и такав `рај` је већ постојао у персијској прошлости; неки владар је давао младићима хашиш и пуштао их к девојкама у некој долини, с обећањем да ће се тамо “вратити” ако му буду – служили ? Још једно обмањиване (`заосталих`) Арапа од стране њихове `вештије` и цивилизоване `браће` ?
    Ко то онда служи “Ал Даџалу” ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *