Печат недеље

Дојче банка спрема план за излазак Британије из ЕУ

Немачка Дојче банка формирала је радну групу за процену последица могућег изласка Велике Британије из Европске уније. „Радна група ће направити план у вези са импликацијама нашег присуства у Британији, укључујући и то да ли би било од користи да се неке активности врате у еврозону, тачније у Немачку“, рекао је портпарол банке мрежи Си-Ен-Би-Си. Дојче банка је друга највећа банка у еврозони и у Британији послује од 1873. Ово је прва банка која је званично почела да разматра могућност изласка Британије из Уније, пише „Фајненшел тајмс“.

Чартер летови? Никакав проблем

Средином априла ове године, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић преко медија je саопштила да неће бити никаквих проблема да стране компаније добију дозволе за чартер летове. Истина, ако испуне „одређене“ услове. Извесно, „одређени услови“ су постали врло магловити, а груба рачуница казује да је Министарство ове године смањило капацитет туристичке сезоне за око 90.000 седишта због чега ће само Aеродром „Никола Тесла“ остати без прихода од око 1,5 милиона евра и то само на име аеродромских такси. У одсуству озбиљнијег аргумента, министарка је закључила: „Чартер летови нису редовне авио-линије.“ Могла је без икаквих последица да каже и да багери нису аутобуси. Имало би исти ефекат.

Британија, земља ЕУ с највећом неједнакошћу

Велика Британија добила је титулу „Европске престонице неједнакости“ пошто је једно истраживање „Еурофoндa“ указало да је ова држава социјално најнеравноправнија у Европској унији. Анализирајући личне дохотке широм ЕУ, дошлo се до закључка да Велика Британија има највећи „џинијев“ коефицијент (мера за неједнакост расподеле богатства) у Унији (0,404) већи чак и од САД (0,4). Следе Португалија и Летонија са коефицијентима од 0,358 и 0,357. Просечан „џини“ коефицијент за ЕУ у 2011. био је 0,346. У закључку извештаја, аналитичари су навели да се неједнакост повећала широм ЕУ, те да је светска економска криза „променила тренд свеукупне неједнакости у ЕУ“, јер се „између 2004. и 2008. неједнакост у ЕУ смањивала, а после 2008. повећавала“. Глобално, аутори наводе, неједнакост расте у развијеним државама још од краја седамдесетих година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *