Оптужница против Александра Јаблановића

Одељење за тешка кривична дела Основног тужилаштва из Ђаковице подигло је оптужницу против председника Српске листе Александра Јаблановића за кривично дело подстицање на националну, расну, верску мржњу, немир и нетолеранцију.

Јаблановићу, који је бивши министар за повратак и заједнице у косовској влади, достављен је данас позив косовског тужиоца да се 22. маја јави тужилаштву у Ђаковици у својству окривљеног.

Посланици Српске листе поново у Парламенту Косова

„Ову оптужницу посматрам искључиво као вид притиска и жеље да се Срби, а посебно њихови политички представници заплаше и дисциплинују како би ћутали када се дешава насиље над српским народом на Косову и Метохији“, изјавио је Јаблановић митровичком радију Контакт плус.

Он је додао да ће му бити задовољство да лично провери колико далеко појединци и институције на Косову и Метохији могу да иду у супротности са логиком и чињеницама а све у покушају да се изврну чињенице и догађаји представе на начин на који то одговара косовским Албанцима.

„Очекујем да међународни представници коначно науче оне којима су дали право да нам суде да то раде увек и на законом предвиђен начин, па да поучени том праксом процесуирају све оне који су убијали неалбанце, пљачкали и палили њихову имовину, спаљивали манастире и порушили гробља“, рекао је Јаблановић.

 

На Косово се вратила само једна српска породица

Јаблановић је нагласио да „ми који нисмо ни за шта криви своју невиност и не треба да доказујемо поготову не пред тужилаштвом у Ђаковици“.

Јаблановић је смењен са места министра за повратак и заједнице након насилних демонстрација које су Албанци организовали у Приштини против Владе Косова када је један од захтева био управо његова смена.

Лавина негативних реакција косовских политичара, студентских и цивилних удружења, као и удружења бораца ОВК против Јаблановића уследила је после изјаве коју је дао на Бадњи дан у Зочишту код Ораховца, након каменовања групе расељених Срба из Ђаковице, који су претходно покушали да унесу бадњак у цркву тога дана и у којој је виновнике инцидента назвао „дивљацима“.

http://rs.sputniknews.com/srbija/20150512/1875010.html#ixzz3a0zTGLQx

2 коментара

  1. Ako je isti prihvatio da bude “poslanik” u parlamentu ” fantom” drzave , onda zasluzuje i to da mu takva drzava sudi po pravdi i pravu svojstveno samo takvoj drzavi!!! Cudno je to da on pravdu i ne ocekuje od ” svoje ” drzave , vec od predstavnika medjunarodne zajednice? Tako je to kada SRBIJA “pljune “na R 1244 i Kumanovski sporazum, i kada EUROPSKA UNIJA postane BEZ ALTERNATIVE,!

  2. To je plod briselskog sporazuma i tek je početak svega šta će se događati. Srbi su postali marionete u kosovskom parlamentu koje će dati legitimnost tim strukturama da rade šta hoće i da se izživljavaju nad kim hoće. Naivna, nesposobna i nekompetentna srbska vlada uz pomoć Blera i drugih sumnjivih savetnika rasprodaje nacionalne interese, na silu gura jadne Srbe u naručje kvazi države Kosovo a sve u cilju ulaska u Eu. Eu je prazna vreća iz nje se nema više šta istisnuti, sve je već popijeno i pojedeno. U njoj siromašne države postaju još siromašnije a bogate još bogatije pa su im potrebne žrtve za eksploataciju. Pošteno je da ljudima kažete istinu. A Albancima nesmete verovati oni rade za svoju stvar a tamo Srba nema. Što više dobiju više su pohlepni i uzimaće sve više i više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *