Николић: На Црвеном тргу маршираћемо у строју победника

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да, када свет слави 70 година од победе над злом, право и обавеза Војске Србије је да заузме часно и заслужено место међу победницима у Другом светском рату и да ће наши гардисти на Црвеном тргу у Москви марширати српским стројевим кораком у строју победника. Николић је гардисте одликовао орденима белог орла са мачевима.

Томислав Николић је, у обраћању на свечаности поводом Дана Гарде ВС, рекао да га је судбина даривала изузетном чашћу да са припадницима Гарде обележава годишњице неких од најзначајнијих датума у нашој историји и подвукао да ће за три дана, у маршу победника у Другом светском рату, московским Црвеним тргом ступати и Гарда ВС, представљајући сваког нашег војника и сваког нашег грађанина, преноси Танјуг.

“Наши гардисти ће марширати српским стројевим кораком у строју победника, а цели слободарски свет ће у њима препознати наше борце из Другог светског рата. Маршираће у име Србије, земље која је увек у својој историји водила само одбрамбене ратове, која је увек била на страни правде и слободе” истакао је председник.

Како је подвукао, нацизам и фашизам сломили смо четворогодишњим ратовањем под окупацијом, положивши огромне жртве на олтар слободе, баш као и у Првом светском рату.

“Зато је данас, када свет слави 70 година од победе над злом, право и обавеза наше Војске да заузме часно и заслужено место међу победницима. Најстаријој међу јединицама ВС Гарди поверена је част да наслеђе бораца против фашизма, наслеђе победника у оба рата, поносно пронесе Црвеним тргом. Понесите ту част достојанствено”, поручио је Николић гардистима.

Осврнувши се на историјат Гарде, Николић је навео да су припаднике Војске Србије, нарочито њене Гарде, чинили и чине најбољи међу нама.

Како је рекао, само такве је и бирао Милош Обреновић када је 1830. године по нахијама тражио младиће за формирање Гвардије.

“У својој 185 година чуваној традицији Гарда Војске Србије мењала је своје име, али је њен задатак – да буде симбол војничке обучености и части, огледало војног устројства земље – био и остао исти”, навео је Николић и додао да су, увек јунаци, хероји, увек на понос народа и војске, пролазили кроз најтежа искушења и беспрекорно извршавали сваки постављени задатак.

“Тако је и данас. Стасити и обучени момци и девојке чине част председнику државе који са њима свакодневно сарађује. Не кријемо понос на ову изузетну формацију која баштини најдужу традицију ВС и, обављајући врло специфичне задатке од изузеног значаја, приказује најлепше лице наше војске и наше земље”, нагласио је председник Србије.

Николић је поручио и да је гвардијски барјак закићен 1898. године Орденом белог орла, а након тога и 1958. године гарда је добила Орден народног хероја, 1975. године Орден братства и јединства са златним венцем, 1980. године Орден заслуга за народ са златном звездом, 2000. године Орден ратне заставе првог степена.

“У своју поносну и часну историју коју исписујете само највећим знамењима, од данас ћете уписати и Орден белог орла са мачевима. Носите поносно своју заставу изаткану од херојске традиције, части и знамења која вас заслужено прате од дана оснивања”, рекао је Николић који је обраћање завршио речима: “Живела Војска Србије, живела Србија!”.

Припадници Гарде Војске Србије дан јединице и 185 година постојања обележили су на свечаности у београдској касарни “Дедиње”, а свечаности су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Припадници Гарде обележавају 6. мај у знак сећања на исти датум 1830. године, када је у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве гарде – Гвардија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *