Хозе Марти против пластике

Милорад Вучелић / главни уредник

Причао ми је један како је на пријему у некој западној амбасади у Београду, баш као и све друге званице, добио пластични привезак за кључеве и то лично из руку амбасадора. Тај привезак никада није користио, држи га на почасном и видном месту у витрини и решио је да га преда својим потомцима са изричитом жељом да га чувају као зеницу ока свог и преносе са колена на колено. Да знају ко им је и какав био предак.

Пре неколико дана наш председник Републике Томислав Николић је приликом посете Куби, из руку Раула Кастра, добио највиши кубански Орден „Хозе Марти“, који су пре њега добили  Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг. Дан након тога председника Николића је примио сам Фидел Кастро и задржао се с њим у готово двочасовном разговору. Приликом тог сусрета легендарном команданту Фиделу уручено је највише српско одликовање. Прихватајући га, вођа Кубанске револуције и један од највећих светских живих државника рекао је да га никада више неће скидати са својих груди.

[restrictedarea]

Ексклузивно, први пут у нашој штампи, објављујемо и слике са овог свечаног догађаја.

Српски медији су се иначе просто утркивали ко ће поспрдније писати и говорити о овом догађају. Добар део новина и телевизија је изабрао прећуткивање или потпуну маргинализацију. Никоме, без обзира на наше искуство са санкцијама, није пало на памет да каже да се Куба готово шездесет година налази под санкцијама Запада а нарочито САД. Верујемо да је било и оних који су били спремни да нападну Американце због садашње политике извесног отопљавања према овој великој земљи и великом народу.

Демонстрира се и показује невиђена паланачка спремност за потпуно самопонижавање. Овој организованој дружини милији је и дражи туђински пластични привезак од највишег српског или кубанског ордена. Дубоко провинцијална инфериорност и покондиреност, та страст према самопорицању просто избија из наших медија. Гледајући забавне програме већине наших телевизија стичемо утисак да Београд изгледа као некакав распевани нераспознатљиви регион, територија и средина без имена и презимена.

Али зато је за све ове медије и програме распознатљива и препознатљива бескрајна љубав и велика наклоност према македонском политичару Зорану Заеву и његовим протестним камперима пред владом Македоније. Задах „обојених револуција“  – тим пре уколико су оне помало зачињене антисрпством, русофобијом и борбом за стварање „велике Албаније“ – неодољив је за нашу медијску и интелектуалну „елиту“. Стари добри леви и десни сорошевци су поново на окупу. За сада у борби против Николе Груевског, али полако меркају прво Републику Српску а онда ће се усмерити и на Србију. А неће се у томе мимоићи ни Црна Гора. Стижу и охрабрујуће поруке попут оне коју упућује знаменита боркиња Дубравка Угрешић: „Дигните револуцију, барем ви, Македонци, када неће други.“

А шта раде снаге бившег режима које неко грешком зове „опозицијом“? Меркају и ломе се у широком распону између грчке „Сиризе“, Зорана Заева, кијевског Мајдана, Сороша и западних обавештајних служби а њихова имена се лако могу пронаћи у „Викиликсовим“ депешама.

Припрема се, сазнајемо, промена Митровданског устава Србије. С великим поносом, готово и заносом, говори се како ће наш нови устав писати странци! И како се позивају сви знани и незнани да дају допринос писању устава, баш као да је реч – како рече један наш млађи професор уставног права – о некаквом великом контејнеру. А кад је о странцима реч ваља подсетити да су од султанових Хатишерифа из 1830. и 1833. све српске уставе писали Срби. А и Хатишерифе је делимично писала српска рука. Да ли се то Србија сада враћа у времена Хатишерифа? И да ли то неко намерава само да стамболску замени бриселском адресом?

У току је Сабор Српске православне цркве. Медијска слика овог Сабора је готово поражавајућа. Са много већим уважавањем се прате чак и затворени главни одбори политичких странака. Како чујемо и видимо, у томе здушно учествују и неки епископи који не презају од улоге медијских инсајдера. Добро, медији су такви какви јесу, и већина њих служи да што више унизи СПЦ као драгоцену и незаменљиву националну институцију, али бар световни прекор заслужују поједини највиши црквени великодостојници који у тој великој невољи и срамоти здушно, неодмерено и неумерено учествују. Нема повлашћених у праву на општу бригу. То је дужност свих нас.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Dobre vesti,za obicnog coveka,makar i Srbin bio…
    Ne znam kako je na Kubi,ali u Spaniji je stampedo,NARODNI STAMPREDO,koji je preko partije Gradjani i Podemos,u raznim gradjanskim formama,sbrisao desnicu na lokalnim i regionalnim izborima.
    U novembru slede generalni,lako je zamisliti sta ce se desiti.
    Desnicarska Narodna partija posle 20 godina izgubice Valjadolid i Madrid,posle 24 godine Valenciju,cele oblasti,gradove…
    U Madridu ce gradonacelnica biti stari komunista ,zena sa oko 70 godina,posle 20 godina vladavine desnice…a u Barceloni,anonimna aktivistkinja ,koja je pre dve godina jurisala na policiju,braneci izbacivanje ljudi na ulicu,od strane banaka…napravila je pokret,pa koaliciju gradjanskih inicijativa i vec kaze,nema 4,5 miliona evra za Formulu 1,vec za socijalne kuhinje.Opa bato.
    Ovog momenta se hapse korumpirani desnicari,jutros jedan a gradonacelnik Valjadolida je danas dobio zabranu obavljanja funkcije i novcanu kaznu,zbog ranijih “zasluga”.
    I Sud je izgleda cekao rasplet na izborima…
    Ovog momenta desavaju se krivicna dela,STARA DESNICARSKA VLAST MASOVNO UNISTAVA DOKUMENTACIJU,mediji su puni slika punih kontejnera papira i navode da je to krivicno delo,sa kaznom od 1-4 godine robije…
    Dakle,ima nade,ne mora sve Amerika da rezira,evo,vest je da je Dusko Kovacevic stao u zastitu macaka,pasa,pa i penzionera,NEKA NESTO POCNE,NEKA NEKO POCNE…
    Pre ga je Vodja spomenuo,citirajuci frazu iz jednog njegovog filma i taman sam pomislio da ce se od uglednog dekice pretvoriti u anonimnu bakicu…
    Evropa se suocava sa gradjanskom neposlusnoscu,od Grcke,sada preko Spanije.
    Kada su rusili Milosevica,receprt je bio NEKA ZIVOT STANE,NEKA SVE STANE…i to su uradili,mesecima…
    Gradjani moraju imati snage da se suprotstave ovom urusavanju sistema,da se odbrani Srbija od dalje kroatozacije ekonomije,albanizacije Vojvodine,evropeizacije domaceg morala,amerikanizacije domace kulture…
    Nemam nista protiv Malog,ali zamislite da jedan aktivista pokrene masu,makar u Ripnju,i da Sutra pobedi na izborima za gradonacelnika Beograda.
    To je demogratija ,a ovo je,kako spanci kazu, “DEDOKRATIA”,od spanskog dedo=prst,cime se desnica sluzi,da se lideri potezom jednog prsta odredjuju,a to sada debelo placaju.
    IMA NADE ZA SRBIJU,BAR KADA SHVATI DA SE TA EVROPA IPAK MENJA,I DA SAMO JEDAN COVEK MOZE DA POKRENE SVET…

  2. Ово је вест деценије која је утишана у Србији!?

    “”Приликом тог сусрета легендарном команданту Фиделу уручено је највише српско одликовање. Прихватајући га, вођа Кубанске револуције и један од највећих светских живих државника рекао је да га никада више неће скидати са својих груди.””

    Живео нам Ел Команданте!

    • И још нешто важно!

      Кад би се угледали на Мартија , можда би се ишчупали из ове жабокречине!
      Многи мешетари од бивших Југо Република преко страних служби до Сороша играју на једну карту, на ликвидацију србске економије, тиме су ликвидирали друштво, ривреду, војску, снагу!?
      Од 2000 годие су дошли кризни табови са деструкторима, који су инструисани од тајних служби бивших СФРЈ Република(Хрватска и СЛовенија..) да униште 4 најаче Држане банке, самим тим и наша потраживања из тих република. Срећа па су још живе у полустечају ББ,Беобанка,Југобанка, Инвест,ЈИК..
      Зликовци су улетали са калашњиковим у НБС и Беобанку код легендарне Борке Вучић која је говорила да задржимо главне банке јер имају велика потраживања и дан данас!? Зато су је ликвидирали!?

      Сад сулудо слушамо опет неке странце и брзометноликвидирамо домаћу Индустрију? , домаће произвођаче пољопривредне механизације!?
      Можда би ваљало да господин Вулин покрене ствари и стане на страну домаће индустрјеи заштити од пропадања ИМР и друге вредне индустијске фирме које мају перспективу, а има их!

      Уз реорганизацију и подршку Фонда за Развој( тај Фонд је поклањао новац тајкунима и мафијашким банкама?), нову управу, нов пословни морал покренућемо на хиљаде кооперанта!
      Уз паметну реорганизацију покренућемо многе Окружне гиганте, можда не у целости али бар делове који су добри!

      Десетине добрих индустријских произвођача дугују радницима за плате од пре 15 година, и њихов заједнички дуг је МАЊИ него што дугује једна Железара Смедерево, дакле нису велики губиташи, већ их неко намерно гура због локације и расродаје.

      Ако смо паметни!
      За решавање проблема нису нам сад криви странци, већ наша памет, упорност и добра ре/организација!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *