ЕУ лансира Источни лук, без Србије

Нови гасовод Источни лук кроз Словачку, Мађарску, Румунију и Бугарску могао би да почне да се гради 2018, произилази из договора ових земаља потписаног у Риги.

Како су агенцији Бета потврдили европски дипломатски извори у Бриселу, мада та нова инфраструктура за доток гаса из разних извора заобилази Србију, изградња српско-бугарске гасне везе дала би могућност за прилив извесне количине гаса у Србију и са тог новог гасовода.

Европски и амерички аналитичари су истовремено закључили да је Русија истрајна у намери да изгради гасовод великог капацитета Турски ток, иако то не желе Европска комисија и многе чланице ЕУ, које су све напоре усмериле на изградњу Јужног гасног коридора и прилив гаса, нарочито из Азербејџана.

Азербејџански гас би превасходно преко Трансјадранског и других планираних гасовода, који треба да прођу кроз Турску, као дела Коридора, постао додатни извор снабедвања у односну на руски гас, а Источни лук би у многоме користио гас из тих гасовода Јужног коридора.

Политички договор о изградњи нове гасне инфраструктуре, незванично назване Источни лук, на прошлонедељном сусрету вођа Европске уније и шест земаља бившег Совјетског Савеза у Риги, потписали су министри Словачке, Мађарске, Румуније и Бугарске.

Договор је постигнут на иницијативу владе у Братислави која је ставила до знања да је циљ тога да се обезбеде “разни извори и путеви снабдевања за стабилан и без прекида прилив гаса у средњу и југоисточцну Европу”.

А, како је предочено, “могући извори гаса били би Азербејџан, Туркменистан, Ирак, Кипар и Русија”.

У Центру за европске политичке студије у Бриселу сматрају да ће Европска комисија, нарочито северне чланице ЕУ које се залажу за што брже смањивање зависности Европе од руског гаса, тешко дати сагласност за изградњу инфраструктуре кроз Грчку, а то значи да би гас преко Македоније и Србије, долазио у Мађарску, којом би гас Турског тока са чворисста на турско-грчкој граници био допреман Европској унији.

Амерички институт за стратегијске прогнозе Стратфор сматра да ће руска компанија Гаспром наставити изградњу Турског тока “што је пре могуће, без обзира на то да ли ће или не тај пројекат превазићи политичке препреке у Европској унији”.

Русија ће градити постепено овај гасовод и, ако се изградњи инфраструктуре и испорука гаса уЕвропу ; супротстави ЕУ, Турски ток ће бити изграђен делимично и с капацитетом да подмири будуће очекиване велике потребе Турске, чија се индустријска и економска експанзија очекује у идућим годинама.

Стратфор наводи да је Гаспром већ ангажовао италијанску компанију Саипем за постављање цеви испод Црног мора, којима би Турски ток годишње могао снабдевати Европу са 63 милијард кубних метара гаса, а то је тачно онолико колико Русија сада испоручује ЕУ преко Украјине.

Гаспром је саопштио да ће, с образложењем да је Украјина непоуздана као транзитни партнер и да би се огромна средства морала уложити у обнову застареле украјинске гасне инфраструктуре, од краја 2019. престати да испоручује гас ЕУ преко Украјине, тако да је Турски ток замена за снадевање Европе.

На сусрету на врху ЕУ и шест земаља Источног партнерства у Риги је у завршном саопштењу наглашен интерес да се зајамчи безбедно снадевање гасом, посебно указано на важност Јужног гасног коридора.

А из саопштења произилази да ЕУ никако не жели да се одрекне украјинске транзитне инфраструктуре за доток руског гаса, јер се указује на “даље напоре ЕУ за осавремењивање украјинског Система за пренос гаса као дела Европске мреже”.

4 коментара

  1. Cim je objavljen plan “turskog toka” i dolazak gasa do Grcke granice,jasno je bilo da je za EU jedino prihvatljivo resenje da sve to ide preko Bugarske,Rumunije i na sever.
    Pa sato su i primili Rumuniju i Bugarsku u Uniju,da imaju KORIDOR,prema bliskom istoku…
    Tim pre,sto zapad ne racuna na ruski gas do Turske.
    Time se zaobaliza i Rusija i Srbija i “otseca Rusija” od Mediterana i Balkana.
    Upravo zavrsavaju auto put,koji ce koridor kroz Srbiju uciniti jos manje ekonomski privlacnim,a ne bi iznenadilo da su vec radili na nekim projektima paralelnog gasovoda.
    Sve to se vidi golim okom.
    Zapad,NATO,EU,vec decenijama istu pricu pricaju a nasi to ne vide.
    Na protiv ,pricaju nam o “suocavanju sa realnoscu”,o nekakvom liderstvu u regionu…a ta realnost ne postoji.
    Ovo je realnost,a to je marginalizacija i minimizacija Srbije.
    Zato Srbija treba da,kao nikad ranije,svu snagu upotrebi na unutrasnjem razvoju,a ne da nas EU razvlaci na sve strane,a efektivno,drugi imaju korist od toga.
    Kao sto je za zapad u unutrasnjoj politici Srbije vazniji jedan Blagojevic,Liht ili Vesic od deset Vucica,jer su oni njihovi “prvoborci”…tako im je vaznija Hrvatska, ili Bugarska od Srbije.Bez sumnje.
    Suocimo se sa realnoscu.

  2. citah skoro na sputniku da gas iz azerbedzana ili azerbejdzana da bi se eksploatisao u kaspijskom jezeru, moraju da daju glas za sve zemlje koje izlaze na to jezero i kako sam razumeo rusija i iran moraju da se pitaju da li se slazu sa tim projektom. nista novo sto se tice srbije, ali kako uklopiti hrvatsku i sloveniju to gospodin slovak nije pomenuo. mora se to resiti cim prije kako je govorio, po izjavama holivudskih glumaca, veliki mangup.

  3. Srbi nemojte samo muzika cevap parovi skandali pokusajte da pratite kako vam zemlju unistavaju sa unutrasnjim izdajicama ovo sto se kod vas desava to stvarno nema ni u jednoj zemlji.Gledate parove dicite se da je to najgledanija emisija ,vama treba jedan dobar SRPSKI DIKTATOR da vas opameti i vrati na pravi kolosek,ovo sa tokom preko tri nato drzave je realnost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *