Дух слободе на Црвеном тргу

Репортер „Печата“ на Војној парaди у Москви

Текст и фотографије Милан Тимотић

Величанствена престоница Руске Федерације, Москва, блистала je почетком маја као, чини се, никад до тада. То је лично, али после свега може да се каже и објективно осећање репортера „Печата“, који је и ове године у руску престоницу стигао већ 1. маја да би испратио досад незабележене припреме за највећу и најскупљу, грандиозну Војну параду поводом 70-годишњице победоносног уласка Црвене армије у Берлин и окончања Другог светског рата 9. маја 1945. године.
Над руском престоницом, која има 15 милиона становника, вијориле су се заставе слободе и поруке мира. Бели голуб, симбол мира, био је „заштитни знак“ готово свих билборда који су најављивали величанствену Војну параду у част цивилним и војним жртвама које су пале у биткма за слободу од 1941. до 1945. године. Црвене заставе и Георгијевске ленте црно-наранџасте боје биле су најтраженији симбол и сувенир бројних туриста из целог света. Кинески, француски, италијански и енглески језик чули су се на свим странама Црвеног трга. Више од 27 милиона жртава на територији СССР превелика је цена плаћена у борби за слободу против нацизма да би се олако заборавила. Московљани кажу да недолазак неких политичара из света нимало није умањио њихов понос нa победу и жртве које су положили за слободу.
„Сербски кореспондент, сними Параду и запиши ово“, уз осмех и пружену руку, а у униформи адмирала Флоте са безброј сјајних медаља, обратио се репортеру „Печата“ адмирал Владимир Чернавин, 87-годишњи бивши врховни командант Флоте СССР и Русије у времену од 1985. до 1993. године.

[restrictedarea]

Он је громким гласом захвалио на доласку председника Србије Томислава Николића и славне српске војске на московску победничку Параду.
„Ако они са Запада што нису дошли данас на војну смотру мисле да умањују нашу велику прославу победе над нацизмом, нису у праву. Данас је овде с нама више од 70 одсто човечанства, и територијално и бројчано. Овде су присутни Кина, Индија, Венецуела, Куба и велики део Азије, али и слободарске земље Европе. Тaко да се њихов недолазак готово и не примећује“, рекао је адмирал Чернавин, чији је стег руке чврст а поглед јасан и одлучан упркос позним годинама, које с поносом носи.
Учешће више од 15 000 војника и официра у строју на Црвеном тргу никог није оставило равнодушним. Велики аплауз публике са трибина припао је и подешелону српске гарде који је као „под конац“ продефиловао испред свечане бине где је поред председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина стајао и српски председник Томислав Николић.
После дефилеа пешадије наступила је најмодернија руска борбена техника за коју војни стручњаци тврде да јој нема премца на свету. Главни актер је био нови тенк „Т-14 Армата“. Такође, нови системи противваздушне одбране имали су своју светску премијеру. Снажан утисак је оставио и наступ војне технике из времена Другог светског рата. Пешадија, коњица и легендарни тенкови „Т-34“ подсетили су на славну Црвену армију која је тријумфално ушла у Берлин 9. маја 1945. и окончала Други светски рат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *