Вулин: Србиjа се доста извињавала

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин, рекао jе да су “недопустиви притисци коjима jе Србиjа изложена због одлуке о учешћу на воjном дефилеу у Mоскви, али нисмо изненађени”.

Вулин jе у интервjуу за данашње “Новости” рекао да jе било недопустиво и бомбардовање Србиjе па се десило.
“Пажљиво пратимо све што се дешава са стране, на глобалном плану, не искључуjемо ни нове притиске. Aли, на све то одговарамо тако што се држимо интереса Србиjе”, рекао jе Вулин.

Oн jе рекао да премиjер Aлександар Вучић и у Бриселу и у другим престоницама, говори исто оно што и у Београду – идемо ка EУ, не уводимо санкциjе Русиjи.
“Mислим да наши партнери и са Истока и са Запада поштуjу наше позициjе”, додао jе Вулин.

На питање има ли нових услова око Kосова и да ли ћемо, ако се то настави, одустати од европског пута, Вулин jе рекао да jе чињеница да постоjи политика “у коjоj се стално нешто ново поjављуjе, другациjе тумачи, тражи од нас”:
“Да ли jе то разлог да редефинишемо спољну политику у овом тренутку jе питање на коjе jе тешко дати одговор”, додао jе он.

На подсећање да jе после полемике са званичницима у Загребу критикован да отвара нове ратове, Вулин jе поставио питање: “Kакви би то били односи између држава ако могу да их поремете две изjаве?”.
“Oва влада говори истину и не дозвољава да се Србиjи држе лекциjе. Никад не започињемо први. И нека ми се каже шта ниjе истина у моjоj изjави. Jел” ниjе 250.000 људи протерано? И да ли сам пожелео напредак и свако добро Хрватскоj – jесам. A њихов одговор jе био – лечи се. Tиме показуjу да су они ти коjи су узрок немира, а не jа”, рекао jе Вулин за “Новости”.

Упитан како то тумачи, он jе одговорио: “Tиме што смо навикли да се извињавамо, да се понашамо као да смо увек криви за све. Годинама смо имали политичку и интелектуалну елиту коjа се стално некоме извињавала и, да направим вештачко поређење, па ако има екстремиста у Хрватскоj, аутоматски их има и у Србиjи”.

3 коментара

  1. ” Da li je to razlog da redefinisemo spoljnu politiktu…………” Je isto kao……..
    ” kada je on mene udario sekirom u glavu, ja sam odmah shvatio da on hoce da se bije”

  2. После извесног времена може се приметити да је деловање министра Вулина ипак једно од делотворнијих и ефективнијих деловања!Можда и прави начин како да раде и други!

    На сваку досадашњу провокацију споњља одговорио је смислено , контра причом коју нису могли да демантују, и ако настави на такав начин , упорно, доследно, и са контрапитањима/доказима, биће то један од бољих начина одбране интереса, наравно уз координацију са другим министрима и премијером.
    Пример:
    – кад су пустили Шешеља, и кад је на митингу Шешељ спалио заставу( а то раде у Јевропи и Бриселу сваки викенд на протестима и ништа) гракнули су званичници из Брисела/Загреба, на шта има је Вулин рекао да намерно преко Шшешеља покушавају да провоцирају, траже неког да преко њега оптуже Србију!

    -кад су се јавили осведочени хрватски злочинци и усташе( јер за себе кажу да су поносни што су усташе) Вулин је директно /културно одговорио и запитао како то на слободи да су зликовци и усташе-нацисти, на шта нису имали одговор јер је ракао истину!
    -када је поменуо скидање ћирилице, истеравање 250000 Срба са својих огњишта, и ту су остали без текста!?

    И сад када лепо одлучно каже да се Србија доста извињавала , погодио је у мету, јер је све то истина, необорива, а други пљују Србију и Јевропа ћути.

    Значи, кад нас провоцирају, а то ће чинити често, увек траба као што то сад ради Вулин, (сутра неко други , трећи, неко други из странке)ааргументовано контрирати и рећи истину на културан начин, и инсистирати на одгвору,тражити објашњење за њихове прљаве послове и радње,значити офанзивно бранити интересе, смислено, културно и са аргументима.

    И још нешто нови Закон о раду, је један од ређих закона који је почео да даје резултате., споро, има ту још рупа, али је почео да делује некакав механизам и треба уз пут одлучно идсправљати ењвентуалне грешке и одлуно примењивати , јер видимо да једино одлучном акцијом послодацвци реагују, споро али реагују.Остало је проблема око рада на одређено, и сл. ситуација које нису покривене/сад се јасно виде и ту је велики проблем/ то је и Вулин рекао у интервјуу Новостима.

    Да, и ово око изједначавања права и обавеза свих ИНВЕСТИТОРА(домаћих и страних), то је бинго, то је права ствар на коју Вулин треба одлучно да настави да инсистрира, и ако то уради видеће се процват домаћих инвестиција( али само поштеним и не-компромитованим предузетнициима и инвестирорима дати повластице,а не повратницима кој су били лоши)
    Велике су резерве у домаћем капиталу и предузетницима (мале и средње фирме)који се коче бирократским методама, уценама, провизијама, дозволама,…ако се подрже и домаћи честити и неокаљани нвеститори, биће то велика ствари и покренуће се Србија, само ако буде доследна и одлучна акција у томправцу.

    Поздрављам овакав Вулинов начин рада, ако буде доследан и упоран у остваривању идеја, биће то велики напредак,уосталом види се да нико нема јаку критику поводом изнетих Вулинових предлога, само скрећу теме!Значи, да је погодио “у сриду”:)!

  3. Gospodin Vulin je u pravu kada kaže da se politička i intelektualna elita stalno izvinjavala uvek gorima od sebe.Jedino što tu nije istina je ono što on podrazumeva pod intelektualnom elitom.Intelektualna elita nije ona sa kojom se on susreće.Elita sa integritetom se davno povukla u tišinu, što je tužno.Samo efemeran broj pojedinaca sa autoritetom za poštovanje se oglašavaju i imaju smelosti da kažu argumentovane činjenice o stanju kuda nas vodi politička elita i koliko je običan građanin obespravljen, i koliko se za išta pita.Uz skute te političke elite su uvek isti savetnici, isti ketmani već mnogo godina.Klimoglavaca je sve više, a mladi i obrazovani ljudi sa integritetom već na fakultetu biraju stranu državu u koju će otići jer ih ova država očigledno ignoriše i još dugo im neće pružiti uslove da ovde stvaraju i zasnuju porodicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *